De'Xandra by Adza Haiqal

Saturday, October 1, 2016

WANITA dan KERETA

Wanita dan Kereta..


" Kita perempuan tak payah ambil tahu apa apa pasal kereta"

"Buat apa nak tahu pasal kereta, boyfriend / hubby kan ada "

"Nak kemana boyfriend/hubby boleh tolong hantarkan"

"Boh minyak jalan jer"

Ya.. Mak Dara antara wanita yang berfikiran begitu suatu ketika dahulu. Suatu ketika suami Mak Dara masih ada.. 

Sepanjang bergelar isteri kepada arwah suami,  mak dara tak pernah pun mengambil tahu apa apa tentang kereta.. Bayangkkan lesen kereta yang dapat berkurun tahun yang lalu hanya digunakan semasa untuk renew aje.. Selain dari itu lesen itu hanya terperap dalam wallet dan tidak digunakan langsung kerana Mak Dara tidak pernah drive.. Ambil lesen pun hanya suka suka.. Kerana dalam fikiran Mak buat apa nak drive sedangkan kemana saja suami akan hantar..

Namun Allah lebih sayangkan arwah suami mak dan telah menjemputnya hampir tiga tahun lalu.. Dan pada ketika itulah mak dara sedar bertapa Mak dara terlalu mengambil mudah tentang segala galanya.. Termasuklah tentang kereta.. Bayangkan mak mempunyai 4 orang anak dan kesemua mereka harus ke sekolah dan pelbagai aktiviti kerja mak yang memerlukan mak drive untuk ke meeting dan sebagainya.. Nahhhh.. pada saat itu Mak Dara sedar tentang pentingnya kereta/kenderaan dalam kehidupan seharian..

Memang Mak akui mak mengambil masa berbulan juga untuk mak berani memandu kereta semula.. Dan calar dikereta tak payah cakaplah.. Hampir sekeliling kereta penuh dengan kesan calar dek asyik terlanggar dan bergesel semasa permulaan mak mula drive dulu..

Namun kejadian  terbaru membuatkan Mak Dara sedar.. Apabila tayar kereta mak rosak teruk.. Keadaan mungkin menjadi buruk dan mak mungkin tidak bernafas lagi jika tiada bantuan dari Allah swt.. 





Cuba bayangkan bertapa mak tidak tahu apa apa langsung mengenai kereta ataupun tayar sehingga tayar kereta mak dah sebegitu sekalipun mak hanya abaikan sahaja!!!! Sehinggalah tayar itu rosak dan mak terpaksa menukar tayar itu ke tayar yang baru.. Orang bengkel sehingga menggelengkan kepala melihat keadaan tayar kereta mak tu.. Katanya.. "lu banyak untung boleh selamat lagi dengan tayar ini macam"..

Dan kini Mak tekat untuk mengambil tahu serba sedikit mengenai kereta.. At least yang basic .. Sekurang kurangnya mak tak membahayakan diri sendiri atau keselamatan anak anak mak ketika kami menaiki kereta itu di masa hadapan.. 

Dan pada wanita yang sama seperti Mak.. Yang tak tahu apa apa langsung mengenai kereta.. Mak pasti ramai.. Massa untuk kita sedar bahawa kita tidak harus bergantung sepenuhnya kepada sesiapapun termasuklah kepada pasangan sendiri pun.. Kerana akhirnya diri kita harus melakukan segala galanya sendiri.. Sebelum menyesal lebih baik kita beringat dan berubah..

Tiba masanya kita belajar serba sedikit tentang fungsi fungsi kereta .. ambil tahu tentang tayar, minyak hitam, cara pam minyak, tentang air bateri , tentang break daan macam macam lagi.. Mari kita mula membaca tentang hal kereta.. Search atau google tentang penjagaan kerata dan sesuatu yang berkenaan dengan kereta.. Kita harus "CELIK KERETA" dan jangan biarkan ke"naif'an kita membahayakan nyawa kita sendiri.. Kita boleh!!! Wanita Boleh!!! Jika kita nekad mana tahu mungkin satu hari nanti kita lebih mengetahui lebih banyak tentang kereta dari lelaki.. hehe

Dan pada teman Mak yang membaca entry mak kali ini.. Yang mengetahui serba sedikit tentang kereta.. Tolonglah berikan tips atau nasihat untuk wanita yang 100% tak tahu apa apa tentang kereta ini ya.. Mana tahu nasihat anda dapat menyelamatkan nyawa.. 

PANDU CERMAT JIWA SELAMAT