Wednesday, March 30, 2011

Kuala Lumpur International Short Film Festival 2012

Berita baik kepada semua Film Maker.. terutama kepada pembikin Filem Pendek. Kini anda boleh menghantar karya karya filem pendek anda untuk dipertandingkan di Kuala Lumpur International Short Film Festival 2012.Kuala Lumpur International Short Film Festival 2012 akan dianjurkan oleh En Jurey Rosli, En Yusof Kelana dan En Martias Mohd Ali.

Logo Kuala Lumpur International Short Film Festival 2012TENTANG FESTIVAL

Kuala Lumpur International Festival Filem Pendek 2012 adalah yang pertama dari jenisnya. Festival ini terbuka kepada semua pembikin filem dan tidak terhad pada pembuat filem Malaysia sahaja. Ini bermakna festival ini juga dibuka kepada penggiat filem anatarabangsa. Tema filem pendek ini harus bertemakan tentang pemuliharaan budaya. Untuk dipertimbangkan sebagai filem pendek,filem itu itu tidak boleh lebih dari 20 minit.

Dua puluh finalis akan disenarai pendekkan dan hasil karya mereka akan ditayangkan pada Kuala Lumpur International Short Film Festival dan KLIS portal. Para hakim akan membuat keputusan mereka untuk filem terbaik, sementara para penonton (online dan di festival) akan memilih Audience Award.

SYARAT DAN PERATURAN

1. Setiap entri dapat diajukan oleh individu atau kelompok. Dalam kes permohonan kumpulan, event organizer hanya boleh berkomunikasi dengan satu orang yang akan mewakili seluruh kumpulan.
2. Hak Cipta masing-masing filem pendek yang dihantar harus dimiliki oleh orang yang mengajukan atau izin pasti telah diperolehi daripada pemilik asalnya.
3. Setiap entri perlu diserahkan dengan satu aplikasi dan entri bayaran sebelum September 20, 2009.
4. Tempoh filem harus 20 minit atau kurang, termasuk kredit.
5. Filem harus dalam Bahasa Inggeris atau pemecatan dalam bahasa Bahasa Inggeris.
6. Pembuat filem bertanggung jawab untuk mendapatkan hak-hak muzik, grafik, dan setiap karya seni lain termasuk dalam filem mereka. Untuk dipertimbangkan untuk kompetisi, masuk harus memenuhi syarat-syarat tematik yang Tolong jelaskan sejelas mungkin tentang bagaimana filem anda memenuhi syarat ini "pemuliharaan, kehidupan, budaya, warisan, dan orang-orang.".
7. 2 salinan dari DVD (PAL atau NTSC), sinopsis, profil pengarah, Crew profil dan pelakon / profil harus dihantar ke festival melalui pos kilat.
8. Finalis akan dihubungi dan diminta untuk menghantar filem pendek dalam format PAL DV, yang harus mencapai penyelenggara dengan Augustr 1, 2010.
10. Pemenang akan diumumkan pada saat penutupan Kuala Lumpur International Short Film Festival pada Oktober 2009.
11. Filem pemenang akan dipamerkan di Kuala Lumpur International Festival Filem Pendek selama enam (6) bulan selepas menang.
12. Kuala Lumpur International Festival Filem Pendek mempertahankan hak untuk menggunakan filem pendek dan gambar untuk kegunaan promosi festival.


untuk keterangan lebih lanjut sili klik di SINI

1 comment:

  1. ermmm...minat tu ade...tapi...hehe bukan bidang kita... :)
    semoga berjaya mak dara...

    ReplyDelete

THE ZISTERS @ ASTRO AWANI

Mak Dara @ AXA AFFIN Life Insurance Malaysia

Mak Dara @ IKLAN MAYBANK