Tuesday, April 19, 2011

Blog Bicara Mak Dara Has Been Removed!!

Blog Bicara Mak Dara Has Been Removed!! ini kisah betul.. bukan dugaan.. bukan cobaaann... Citer dia macam ni, pepagi semalam macam biasa, setelah setel semua yang patut, Mak Dara akan buka blog Mak Dara then kalau rajinnn terlebih baru buka facebook untuk ping entry entry terbaru.. Tetiba bila dok sakan blogwalking blog ini terlogout dengan sendirinya dan bila nak login blog balik tak boleh.. pastu keluar benda alah ni...

Blog has been removd
"Sorry, The blog at bicaramakdara.blogspot.com has been removed. This address is not available for new blogs"

Macam nak menjerittttt nak nangesssssssssssss dibuatnya.. Maunya tak.. Blog yang ku tatang bak menatang baby oil yang penuh tup tup kena removed..... Apa kes.. Rasanya Mak Dara takdelah meletakkan apa apa entry, post , cerita atau gambar gambor yang melampaui batas.
Apa lagi terus le Mak Dara meluahkan perasaang frust dan keciwaaa Mak Dara di FB..


Memang tak dapat digambarkan perasaan Mak Dara saat tu.. Rasa sia sia saja usaha keras Mak Dara selama 3 bulan dengan blog ni kalau kena removed macam tu saja tanpa sebab musabab yang Mak Dara sendiri tak baper paham... Last last teman teman FB Mak Dara si Syai dan Sue datang membantu..


Memang prihatin betul diorang ni.. Bila fikir fikir balik betul kata teman mak dara tu.. Mungkin Mak Dara banyak sangat blogwalking dan meninggalkan backlink ke blog Mak Dara maka sistem ini menganggap mak Dara menghantar SPAM... Waduhhhh serik nak blogwalking lagi..

Tengkiu la banyak banyak pada diorang... Setelah try setiap persatu apa yang dicadangkan oleh mereka.. Syukurrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr alahamdullilahhhhhhhhhhh akhirnya Mak Dara dapat recover balik blog Mak Dara ni..

Lepas tu teman Mak Dara disyorkan oleh teman Mak Dara supaya Mak Dara beli domain untuk lebih securekan blog Mak Dara ni .. Mak Dara pun kurang arif tentang hal ni tapi Mak Dara terus je setuju tak mahu kehilangan sekali lagi blog kesayanganku ini. Mak Dara terus call adik angkat Mak Dara dan suruh belikan esok jugak..

Insyaallah Mak Dara akan terus bersiaran lagi lepas ni namun dalam lebih berhati hati.. insyaallah...

16 comments:

  1. nak gtahu mak dara. yang ni blog kedua cikgu cinta. sebab blog petama tedelete url dat time folowwer nak cecah 500 so sad,,, kali ini bngkit semula ngan cikgu cinta :)

    ReplyDelete
  2. skrg nie dah byk kes berkaitan dgn blog kan.. bahaya.. dian pn nak tuka domain nati..

    ReplyDelete
  3. seb bek.. :) lau tak, mesty dashboard eiyka da sunyi. . :p

    ReplyDelete
  4. Cikgu Cinta: alamak ye ke... waaahhhh sayangnya follower dah ramaiii tu..
    MiSzy DiaN: tu lah pasal.. jom bertukar sama sama hehe
    cintabunga: tks dik.. memang mak dara tangkap nanges dah smlm
    eiyka: hehehehe =)
    neyra: ye ke.. dpt recover blk tak?

    ReplyDelete
  5. tu lah mak dara..terkujat gak mak semalam bila nk bls jejak mak dara tp dpt mesej tu!!

    SEdey je kalau kehilangan 1 blogger peramah mcm mak dara nih tau.! Niway, selamat berdomain la nnt yek

    p/s: Tp kan mak dara, utk pgetahuan mak dara, beli domain TIDAK MENJAMIN semuaaaa isi dlm blog mak dara ini tidak akan hilang!! ia masih lg kepunyaan google dan boleh diremove bila2 masa shj

    Langkah yg paling selamat, beli domain dan gunakan hosting sendiri mcm mak klu sygkan blog mak daralah..

    tu cdgan mak jer..apapun, terpulanglah pd mak dara!

    ReplyDelete
  6. dapat recover sbb hackers kan hahahaha


    btol ckp lagenda. jgn beli domain je. beli hosting juga. self hosted terbaik pnya solution tp takut tak rety lak pakai wp. then nak ingatkan... kalau guna email selain gmail, baik tuka cepat. google akan remove semua blog yg tak guna account google. :))


    cara tukar account:

    http://princessredbloodsnow.blogspot.com/2011/04/tutorial-if-uols-belum-tukar-uols-punya.html

    ReplyDelete
  7. HACKERS PERNAH 4 KALI KENE REMOVE BLOG..SEDEH TAK TERKATA.
    TAK CAYE, KLIK LINK INI...

    http://terowonginformasi.blogspot.com/2011/03/terowong-informasi-kembali-semula.html

    ReplyDelete
  8. hehe takutkan blog kite dah capai tahap2 tertentu kene removed sob2x

    ReplyDelete
  9. blogspot nie kadang2 tingtong sikit! hehehe..sabar je la..;-P

    ReplyDelete
  10. hu hu hu...la ye ke kakakqu...tak lah ku tau boleh jadi begitu... takowt la pulak kan... hu hu hu...kena belajar ngan kakak ni kalau ter-di-removedkan ni... hu hu hu....

    ReplyDelete
  11. ishh nasib baik boleh recover kan? kalau tak sayang laa segala isi blog & friends yg dah ada. mama pun risau gak kot kot jd camni. tgh dok pk pk nak beli domain & hosting terus. tp tatau plak nak beli dr mana yg bagus. kalau mak dara dah dpt yg elok, roger roger kat aii yer.

    ReplyDelete
  12. Lagenda: tks for the tip.. yup betul tu akan saya cuba cari domain dan hosting sekali gus.. insyaallah
    neyra: tu lah takut tak reti pakai word press la plk kan hehe eden torai =)
    HACKERS: mak ai 4 kali.. ni kena sekali pun dah tangkap nanges ni hehe
    Qaseh: tu lah mmg sedih btl aritu

    ReplyDelete
  13. Sandra: betul3.. mmg ting tong haha
    farah: mudah2an tak kena pada you atau pd sesiapa pun.. sedih kalau kena ni dik
    mama kembar 3: ok kalau saya jumpa yg baik punya i let u know ya

    ReplyDelete