Monday, May 9, 2011

100% tak setuju dengan cara teguran blogger ini

Memang terkejut bila membaca entry blogger wanita ni.. Memang Mak Dara akui yang Mak Dara pun mcm dia tu jugak.. tp sedang dalam proses perubahan.. Mak Dara tak nak komen, hanya satu aje yang mak dara nak cakap.. 100% tak setuju dengan cara teguran blogger ini..

klik di SINI dan nilaikan sendiri..

Harap maaf.. Mak dara terpaksa remove balik backlink diatas

34 comments:

  1. mak sentap baca entri dia ni noks..

    ReplyDelete
  2. menegur tak kena pada tempatnya..
    diri sendiri pon tak oke..belum layak kott dia nak cakap soal tuu..

    ReplyDelete
  3. kak..sy dh bc entry ni dan komen2 dr yg lain.. xfaham la, nape mesti nmpk silap org lain tnpa sedar sialap sendiri.. "nobody perfect"

    ReplyDelete
  4. tersedak.. bahasa yg di gunakan xsesuai.. =)

    ReplyDelete
  5. Sentap juga baca ni..
    Saya rambut panjang, kena ikat tinggi, kalau ikat kat tgh2 atau bawah bila naik kereta nak sandar kepala atau nak tidur tak boleh...
    so bila sanggul rambut tu tinggi baru selesa nak sandar kepala atau tidur bila dalam kereta..

    Apapun terpulanglah dengan pandangan masing2 tapi kalau nak menegur biarlah cara bersopan kan...
    Cara kita buat orang bukan islam gelakan kita...

    ReplyDelete
  6. Smoga Allah m'berikan die pengajaran...Amin...


    kalau nak tegur pon biar la cara elok, kalau btol slah tolong ingatkn bukan dengan mengutuk.. Nie ke org islam? nak menjatuhkan maruah org islam depan yg bkn islam..? nauzubillah... pendek sungguh akal die, panas pulak cik bunga. aishhh...

    ReplyDelete
  7. dah baca.. kalau nak tegur, boleh tapi cara dia tue salah.. and one more thing.. dia ckp dia nda pakai tudung tp cuba tgk kat account twitter dia.. yeahh~ she's wear TUDUNG!.. suppose, kalu nak cakap org kena lihat diri sendiri dlu.. and harap dia sedar laa yg dia perempuan n adab dia bercakap kena laa jaga juga..

    ReplyDelete
  8. cara teguran & penggunaan hadith x bersesuaian. moga Allah bukakkan hati dia. selalunyer Allah akan balikkan kita manusia ni merasai apa yang pernah kita kutukkan/kejikan. doakan je dia berubah.

    what goes around comes around...

    ReplyDelete
  9. Macam2....ade sahaja yang tak kene!

    ReplyDelete
  10. tak salah menegur kalau untuk kebaikkan tapi biarlah bertempat dan kena dgn caranya, bukan dgn cara mengaibkan orang dan diri sendiri buat malu je...

    ReplyDelete
  11. Bak kata Blogger Zulfikar dalam blog rasa hatinya.."Niat tidak menghalalkan cara." kalau niat dia nak tegur pun tapi cara dia salah. dr apa yang saya baca dia bukan nak tegur tapi dia nak mengondem sebab nak balas dendam. Saya pun free hair, di kritik, di komen, di tegur & di kutuk tapi tak perlu la nak jadi bodoh dengan menulis macam tu sebab ia cuma menampakkan kelemahan & kejahilan kita sendiri jer. Kalau kita nak komen balas.. guna la cara bijak, bahasa yang sopan agar org yg kononnya muslim yg perfect tu yg pernah menegur kita dengan cara sinis & menghina rasa malu balik. Apapun sy mcm kak ida tak setuju sgt dgn blogger tu even sy free hair pun

    ReplyDelete
  12. utk mak dara..

    http://miszydian.blogspot.com/2011/05/adab-bercakap-bagi-seorang-perempuan.html

    ReplyDelete
  13. anggap lar budak tu 'tak matang' dan cetek ilmu serta kurang adab nyer..

    ReplyDelete
  14. mak dara, itu blog budak mentah yang tak cukup ajaran tatasusila adab dan sopan terutama sebagai meayu muslimah. kasihan ibu ayahnya lah.

    ReplyDelete
  15. biasa la mak dara... tu pemikiran budak xmatang... baru nk up kan.. terlampau banyak yang wat entry pasal pompuan tudung vs pompuan xpakai tudung.. kadang2 menyampah lak ngan entry2 cm ni :(

    ReplyDelete
  16. erm.. MD.. i dah bace dah..
    ya.. memang xsalah nak menegur..tapi haruslah berwaspada.. die juge xpatu mengutuk sebegitu rupe.. makin menambah dosa..

    xsuke cara die.. "nobody perfect"
    kite leh berubah.. biarlah teguran itu membina.. erm.. =(

    ReplyDelete
  17. mengucap panjang baca entry beliau..

    hurmmm..

    tegur x kena dgn cara.. =|

    ReplyDelete
  18. cik bunga tag mak dara kat sini :)

    http://ikmalira87.blogspot.com/2011/05/kalau-mak-dara-100-c-i-n-t-u-n-g-lagi.html

    ReplyDelete
  19. astaga...saya sangat tak berpuas ati jugak dengan cara teguran entry tu...bikin panas je.. tapi tu la..mana tau dia nak menegur? ntah2 dia mmg saja nak bikin panas ke..saja nak cari gaduh ke... bosan2 xde keje so saja je cuit serbanistas ke.. kahkah

    ReplyDelete
  20. penulis tuh ternyata tgh meroyan kot mak dara...gila punya entri!..

    ReplyDelete
  21. dah baca dah..tapi x terasa sebab pakai tudung biasa2 je,x pakai sanggul2 palsu bagai tu..hehehe..cuma caranya x kena la..x elok taip entri yg sebegitu..

    ReplyDelete
  22. dia tu memang tak cermin diri sendiri dulu sebelum nak menegur orang!

    mmg tak sedar diri punya orang..

    ReplyDelete
  23. nak gi bacalah apa yg sebenanya terjadi nih..

    ReplyDelete
  24. deqdeq dh baca...mmg cara menegur tu sgt kasar, tambah2 utk seorang perempuan...

    bila sentuh bab hukum agama ni, kita kena bijak mencari rujukan dr yg arif.jgn pandai2 nak tulis ikt sedap mulut dan fikiran logik sendiri je...

    ReplyDelete
  25. em..tersentap bc, walaupun tak suka org sanggul tgi2 pernah juga buat entri..cuma niat menegur dgn cr berilmu..berlandaskan hukum.kita ni ada tgungjawab..tp kalau org dah taknak ikut,kita tak boleh nak maki la kan..kesian la insan sebegitu..tp doa sajalah mogaAllah sentiasa merahmati kita

    ReplyDelete
  26. Bdk Botak singgah sini sblum p baca entry tue...

    ReplyDelete
  27. Dalam al-Quran, Allah memerintahkan orang Islam: "Serulah manusia ke jalan Allah dengan bijaksana dengan nasihat yang baik. Nyatakan alasan-alasan yang munasabah (6:125). Dakwah merupakan pengisian kepada perintah ini. Dakwah melibatkan usaha mengajar kebenaran kepada mereka yang lalai; membawa berita yang baik tentang nikmat dunia dan tentang nikmat syurga; memberi amaran tentang balasan neraka di akhirat dan tentang kesengsaraan di alam ini (22:67).

    ReplyDelete
  28. hohoo . dah baca . tak kisah sebenarnya kalau nak menegur tapi cara teguran tu . kita kan Islam . ada cara yang betul bila nak menegur .

    kalau buat teguran yang macam tu , yang menegur tu lagi teruk ..

    singgah ;)
    http://inikisahtia.blogspot.com/

    ReplyDelete
  29. satu je nak ckp, klu diri kita pun x betul jgn sibuk nak tuding jari mengata org lain...atleast org cuba nak berhijab..klu nak bg teguran dgn cara yg betul takpe.ni siap ckp mcm2..haishhh..anggap je itu entry dr budak2...

    ReplyDelete
  30. alaa...xsempat nk bace..bagi r backlink balik huhu

    ReplyDelete
  31. Dah baca. OH, apa masalah perempuan tue? apa motif dia? seriously, tak faham, dia perempuan macam apa? to makdara: sabar. dia memang nak publisiti murahan. :)

    Kalau sudi, boleh lihat entry saya. :)
    http://emynazrina.blogspot.com/2011/05/seriously-tak-paham-kau-perempuan-macam.html

    ReplyDelete
  32. can anyone bagi link tu?teringin nk bc since everyone is talking about this -ingin tahu-

    ReplyDelete
  33. alaa mak dara baru nk bace huhu

    ReplyDelete

THE ZISTERS @ ASTRO AWANI

Mak Dara @ AXA AFFIN Life Insurance Malaysia

Mak Dara @ IKLAN MAYBANK