Wednesday, September 28, 2011

AHKAK PUAKA... NO COMMENT!

Sana sini orang berkata dan menulis tentang AHKAK tu.. Mak Dara pun tertanya tanya jugak siapa akak yang sungguh glamour itu. Mak juga pernah dengar sendiri cerita ni dari ahli keluarga mak.. Jadi dengan semangat ingin tahu yang berkobar kobar mak pun pegi lah search.. Masyaallah... Bila dah buka.. lidah terkelu dan terkedu dibuatnya.. Mak tak nak lah letakkan header dia ataupun link ke blognya sebab rasanya semua pun dah tahu apa isi di dalam blog tersebut.. Dan Mak sendiri tak mahu memberi apa apa komen tentang blog tersebut. NO COMMENT!


Berhenti disitu tentang isu itu... FULL STOP! Hmmm Tiba tiba mak teringat akan satu sajak yang pernah Mak tulis tak lama dahulu..

Bagaimana jika ini adalah entry terakhir dari kita..
Bagaimana jika setelah menulis entry ini kemudian kita dijemput oleh Ilahi..
Bagaimana jika entry terakhir kita ini menulis tentang aib orang..
Bagaimana jika entry terakhir kita ini menghina seseorang..
Bagaimana jika entry terakhir kita ini bisa melukakan hati mereka dan keluarga mereka..
Bagaimanakah...

Apakah itu yang kita mahu orang mengenali diri kita..
Adakah kita mahu orang mengingati kita dengan tulisan cacian dan makian itu
Mahukah kita dikenali sebagai orang yang suka menjatuhkan maruah orang
Mahukah..

Dapatkah mereka terima apa yang kita nyatakan
Dapatkah mereka lupakan apa yang telah kita tuliskan tentang mereka
Mahukah mereka memaafkan kita......

Bagaimana Jika Ini Entry Terakhir Dari kita..

Hmmm best jugak sesekali buat sajak ni kan.. Dah lama berhenti dari zaman sekolah lagi.. Nak buat yang baru lagi lah.. Btw.. sajak ini TIDAK ditujukan kepada sesiapa hanya untuk renungan mak dara semata mata. tiada kena mengena sama ada yang masih hidup atau yang telah meninggal dunia ...

24 comments:

  1. isu ni mmg dah lama diperkatakan, & blog AHKAK PUAKA sana sini orang duk cerita! kita boleh nak baca... selebihnya penilaian sendiri, & ambil iktibar mana yg mampu... kan mak kan...

    *dunia oh dunia

    ReplyDelete
  2. tak sanggup nak baca blog dia kak.. ayat dia tu tak sedap tuk dibaca umum

    ReplyDelete
  3. Macam macam ragam , sebelum ni pon tak kenal *Kesian .. Tapi lepas ada satu blog dah link kan ke blog dia baru la tahu sapekah dia.. Jeng jengg jenggg .. Glem tak tentu pasal dah ahkak puaka tu.. Opssss ! :D

    Selamat pagi Mak Dara :)

    ReplyDelete
  4. Mas dah baca dah blog dia..hanya mampu geleng kepala je! hurmmmm..

    ReplyDelete
  5. ada baca gk blog tu...sekadar baca je lah, xde bg manfaat ape pun..so terus x cari lg

    ReplyDelete
  6. tertinggal keretapi, tak tau pun sapa tu tapi rasanya lg elok tak tau kan =D

    ReplyDelete
  7. saper ahkak puaka tu? baru je jap tadi ieda google, mak ouishh..bahasanya...takott eden!

    ReplyDelete
  8. serius saya pun dah baca, tapi baru baca beberapa entry, saya dah pening kepala..mabuk rasanya..

    ReplyDelete
  9. oh..gitu pulak...huu...:)

    sajak yg best mak dara!

    *nak panggil mak dara ke? panggil akk boleh x? :)

    ReplyDelete
  10. pening kepala baca... byk gak blog jenis mcm nih, ada satu blog sue baca aritu, kutuk blogger2 yg suka cerita psl family,anak2, makan kat mana, pergi jenjalan kat mana.. bg sue, prefer biarlah kita bercerita tentang diri kita sendiri, dari bercerita tentang orang lain aje..dosa yg ada pun tak tertanggung, nak tambah dosa kering ngutuk orang pulak lg...

    ReplyDelete
  11. sama gak ketinggalan ERL..
    kalau search boleh jumpa ke.. tapi rasanya biarlah tak tahu..

    ReplyDelete
  12. mmg sana sini org duk bercerita psl ahkak puaka nih..ujang pernah komen tegur ahkak tu..punya ego dia xnk ngaku slh dia pi mrh ujang lak..haha at least ujang idak la jd anon mcm kebanyakan pengkomen2 blog ahkak tu..adeh~ =.=

    ReplyDelete
  13. Lumrah di AKHIR ZAMAN ni, makin ramai akan berbuat benda2 yg dilaknat ALLAH dari benda2 yg diredhai ALLAH. Lihat la sekeliling kita. Dh bnyk sgt benda2 yg HARAM dh jadi HALAL. Ni kan plak, kita turut menerima apa juga kelaku mrk2 yg sebegini. Malah kita pn sama turut seiring.

    MasyaALLAH...Smua ni sedang berlaku. Nauzubillah!! Klu rasa2 dosa kita ni masih boleh kita tanggung dan leh gak tambah lagi dosa2 dgn BERSUBAHAT maupun menyia kan dosa2 mrk .... silakan...

    Apa yg penting TEPUK DADA TANYA SELERA. Mana yg nk kita ikuti?? terpulang. Klu rasa dgn menerima segala kejahatan sbgai kebaikan dan mencemuh bila ada yg bbuat kebaikan, well....esok2 tanggungla dosa pahalanya..xgitu? ('-')

    ReplyDelete
  14. apa yang dituliskan dekat blog sana tu MD?..ceritalah skit.

    ReplyDelete
  15. Pendapat orang tak sama...
    Pilihan di tangan masing-masing....

    ReplyDelete
  16. apa tu ? gossip ni teringin juga nak tahu hehehe..

    ReplyDelete
  17. salam mak dara...selamat n selalulah berkarya yer...:)

    ReplyDelete
  18. kak... i pun ade jumper satu blog yang boley dikatakan puaka gaks... suka suka jer dia kutuk orang, kata orang b%$i, memperlekehkan orang and bla bla.... rasanya sesuai dijadikan adik kepada ahkak puaka tu...

    ReplyDelete
  19. apsal sy tak tau pun.nak g search juaklah.hehe..

    ReplyDelete
  20. yang tu la sebetulnya.. blog ni umpama tempat utk sebarkan ilmu.. jika ilmu y kita sebarkan tidak memberi isi isi di dalamnya.. buang masa ja kita 24jam dgn blogging.. ilmu y baik, isyaAllah memberi manfaat.. Kalau y tak baek, mengumpat sana sini.. bla bla bla bla.... dan sewaktunya.. sekian leteran

    ReplyDelete