Thursday, December 15, 2011

KFC ALPHA ANGLE KOTOR, SERVIS LEMBAB DAN OVERCHARGE!!



Ya ini memang entry bengang dari Mak Dara.. Sebengang bengangnya... Entry ini juga diharapkan semoga tiada lagi pelanggan yang terkena seperti apa yang berlaku pada Mak Dara dan adik adik Mak semalam..

Ok bermula kisah Mak Dara temankan adik bongsu Mak Dara yang tengah sarat mengandung tu mencari baju baju untuk babynya tu di Jaya Jusco Alpha Angle.. Dah selesai shoping mak boyot terasa lapar maka yang paling cepat dan pantas (kononnya) adalah KFC..

Sesampai di sana.. Kami tengok keadaan tempat duduk di KFC tu kotor.. Bekas bekas makanan oleh pelanggan sebelumnya masih berselerak atas meja dan tidak dicuci.. Bukan satu meja aje tapi 2-3 meja .. Ok fine lagi.. Kami kemaskan sendiri.. Ambil semua pinggan dan bekas minuman yang kotor dan alihkan ke meja sebelah..


Ini meja yang kami duduk dan terpaksa kemas sendiri.. 
Meja sebelah pun sama tak berkemas

Bila kami amati banyak pekerja dia dok tersadai kat satu pot sebelah dalam kaunter tu.. Dok sakan bergelak ketawa.. Maybe boss takde kot.. Dalam 2-3 orang yang tak serve makanan tu apakata kemaskanlah pinggan dan makanan atas meja tu kan.. Dah rupa macam kedai mamak dah pun.. Tapi rasanya kedai mamak pun tak dibiarkan bersepah macam tu.. Pekerja bangla pun tahu etika kebersihan rasanya dari diorang ni..

Ini keadaan meja di belakang kami.. Dah berapa lama makanan 
tu terbiar macam tu pun tak tahulah..
(note sehingga kami balik masih belum berkemas!)


Dah le meja meja dibiarkan kotor.. Terdapat kebocoran di hadapan kaunter tu.. Siap taruk baldi je pekerja pekerja KFC ni.. Ok fine kalaupun ngko nak letak baldi aje.. Apalah salahnya kalau lapkan air air yang terpercik keluar dari baldi tu.. Tak pon kalau malas jugak taruk lah tanda "CAUTION WET FLOOR" ke sekurang kurangnya tak membahayakan pelanggan.. Nasib baik adik Mak Dara yang boyot tu tak terjatuh semalam.. Kalau terjatuh memang kompommmm samannnnn punya..

Ok tolak sebelah bab kebersihan.. Maka Mak dan adik mak pon beratur lah untuk membeli makan.. Dah le lama beratur rupanya para pekerja tengak sakan melawak bergelak dok bersembang sesama diorang.. Sah le boss cuti atau keluar rehat.. Kemudian tibalah giliran adik Mak Dara, dia pesan makanannya dan bayar.. Bila diberi, minuman salah tak ikut combo yang diberikan.. Lepas tu air add on milo ais yang diminta pun tak diberikan.. Bila adik Mak tanya dia kata opss lupa.. kejap ye.. Lepas dia betulkan dia mintak lagi duit Milo ais tu.. Adik mak kata bukan dah bayar ke.. Dia kata belum.. Adik mak yang dah letih tu malas nak layan dan bayar aje.. Mak geram terus minta adik mak bill Mak nak periksa..sebab memang dah tahu macam kes nak kebas duit je mamat tu.. Dah tu adik mak kata mamat tu tak kasik pun bil. Bila mak nak sound mamat tu adik mak kata please tak payah nak bising bising lah.. Biaqla dia.. Sebab adik Mak memang tahu kalau Mak Dara dah mula pot pet.. mau bising satu KFC tu nanti.. Melihat dia tengah sarat tu Mak ikutkan ajelah permintaan dia dan diamkan aje.. 

Lepas tu giliran Mak Dara pulak membeli makanan KFC untuk dibungkus untuk anak anak Mak di rumah.. Sesampai disana.. Mak order le satu set "BARGAIN BUCKET" yang tertera kat atas papan menu tu.. Harganya RM19.90.. Bila mak nak bayar dia minta RM34.90.. Mak kata kenapa pulak banyak ni.. Akak mintak set tu.. siap tangan tinggi menunjuk ke arah set yg dah terang terang atas kepala dia tu. dia kata ok kak.. Dia padam dan key in sekali lagi.. Tetap keluar RM34.90.. Menyirap le Mak Dara.. Dah le tadi kau nak pau adik aku sekarang nak pau aku pulak.. Mak dara cuba bersabar lagi dan tunjuk sekali lagi.. Adik... akak nak set yang Bargain Bucket tu di atas tu.. set ayam 6 ketul bersama 3 chicken rice harga RM19.90 pleaseeee.. Dia kata ok kak.. Pastu dia padam dan kemudian bila dia key in balik tetap keluar harga RM34.90!!! 

Bargain Bucket


Mak hangennn terus mak kata.. Kalau macam ni baik tak payah dik.. Kau simpan.. Lain diminta lain harga dibagi.. Tak payah!!!! ohhh memang berderau aje darah mak tatkala waktu tu.. Kalau cakap dengan mat bangla ke mat vietnam ke kemboja ke yang keje kat kedai mamak pun boleh faham.. ni budak ni warga malaysia macam mana boleh tak faham.. Aduhhh memang kompom akan boikot KFC ALPHA ANGLE forever and ever.. 

Maaf ya.. Entry mak kali ni memang agak panass sikit.. selalu tak macam ni kan.. Selalu cakap pasal drama.. cakap pasal anak anak.. tup tup hari ni mara mara pulak.. Mak promise lepas ni takde marah marah lagi ye.. so dont be the terkejut bila habis baca entry mak ni ye hehehe. Btw ada sesiapa yang tahu macam mana nak hantar complaint pada KFC tak, tolong beritahu mak ok.. Tks.. Tindakan harus dilakukan supaya kejadian yang sama tidak berlaku pada pelanggan pelanggan yang lain..



17 comments:

  1. copppp...alpha angle ni kat mana mak dara?

    ReplyDelete
  2. mak kt mana tu...kesian kalau kena pelanggan yg tak byk citer pasti slalu tertipu...huhu

    ReplyDelete
  3. mak bole emel ke hq dorang bg komplen... =))

    ReplyDelete
  4. teruknya dia punya service..haishhh

    ReplyDelete
  5. Macam2 hal la KFC skrg..
    ada je hal dia..nasib baik ms mkn kt KFC CM kelmarin xde hal apa..
    cuma ada beggar masuk selongkar cri ayam dlm bin..
    hehe!

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum mak dara...mmg angin kalau mcm ni kan...mak dara buka jer laman web KFC alpha angel hantar e-mail komplen jer...:)

    ReplyDelete
  7. heheh...kena plk arini mmg semua org naik angin dgn kfc pasal voucher free tu..mmg tepat la mak dara luahkan geram ni....apesal la dgn kfc skrg ni...??nk bungkus dah ker..??

    ReplyDelete
  8. lately mmg KFC teruk sikitkan, xtau la nape...

    ReplyDelete
  9. ish...kalau saya pun panas hati kak!

    ReplyDelete
  10. kebanyakan KFC sekarang melampau tahap kemasinan. satu lg KFC yg saya tak suka kat Aeon Bandaraya. servc lmbab, raw food, terlalu salty dan juga xckup pekerja menampung KFC beso tuh. (-.-)

    ReplyDelete
  11. depa neh nak kne brainwash kt 'institut integriti negara' ajer, mak dara weh. b4 that mak dara yg kne tazkirah depa dlu... den pon dh emo neh....huhuhuhu

    ReplyDelete
  12. huhu.. mcm2 kes la kak.. sy pun bleh naik angin kalau pekerja mcm ni amik kesempatan kalau bos xde... susah tau mcm ni.. org melayu kite nih...

    ReplyDelete
  13. Memang dah teruk KFC sekarang ni kan.. Mak dah pun buat complain di website ibupejabat KFC.. biar kena pantau sikit premis ni dengan pihak atasan..

    ReplyDelete
  14. Good Job MD, kita kene ajar sikit diaorang ni, lagi2 we are customer, we pay for the service, the food, including the tax, so kene la bagi layanan yang setimpal, biar dia tau kita bukan jenis diam je tanpa buat tindakan.

    ReplyDelete
  15. Hahaha...Baru tahu ke kfc service teruk. ..by the way,Mak Ble wat komplain kan ada kotak komplain stp kfc...atau siarkan je kt tv3, aduan rakyat pasai kfc tmpt Mak pergi...hahaha...-tengku s

    ReplyDelete