Thursday, December 22, 2011

Mak Dara Di Bilik Bersalin

Ruang yang kecil.. Sebuah katil.. pisau.. sarung tangan.. gunting dan alat alatan untuk memotong cantik di simpan di satu sudut dalam bilik bersalin di Klinik Pusrawi Damansara tatkala Mak Dara menemani adik bongsu Mak Dara Adza Emie yang sedang kesakitan untuk melahirkan anak keduanya..

Ohhhh situasi dan keadaan itu mengimbas kembali kenangan semasa Mak melahirkan keempat empat anak mak dara suatu ketika dulu.. Memang mak tak nafikan.. Adik mak yang nak bersalin tapi mak pulak yang terlebih nervous darinya.. Adik mak tu punyalah relax boleh buat lawak dan sembang sembang macam takde apa apa aje... hahaha.. Moh layan gambor kami beberapa jam sebelum saat kelahiran ank buah Mak Dara malam tadi..

Boleh senyum senyum lagi mak buyong ni

Masa gambar di atas diambil doktor menyatakan baru 3-4cm je tapi dek kerana contraction tak kuat mereka suruh adik mak berehat di bilik wadnya dan tukar baju dulu...

siap boleh update status lagi hahaha

sebelum tukar baju siap boleh posing lagi hokayyyy haha

bilik wad adik mak dara

Selesai tukar baju Emie sedang mencatat setiap contraction yang 
dialaminya time ni dah selang 5  minit

Lepas aje dari gambar ni diambil tak berapa lama kemudian adik Mak dibawa masuk kembali ke dalam wad bersalin... Waduh mak yang menunggu di dalam bilik wadnya macam ayam berak kapor je kekdahnya.. Mak yang dah 4 kali mengalami sakit nak bersalin ni dapat rasa apa yang bakal ditempuhi oleh adik mak ni.. Jam kat dinding rasa macam lambat je bergerak.. Setiap saat berjalan macam berjam jam je.. Dari sejam ke jam kedua dan seterusnya jam ketiga.. Mak belum terima apa apa berita..

Tiba tiba doktor beritahu mak yang jantung baby semakin lemah dan drop.. Kalau keadaan tu berlarutan dalam 10 min maka mereka harus melakukan pembedahan.. Mak oiii macam nak luruh jantung mak mendengarnya.. Apa yang berlaku seterusnya? Ok nanti mak sambung balik di lain entry ye... Letih pulak sebab lebih 8 jam menunggu di wad bersalin tadi hehehe... tungguuuuu...


11 comments:

  1. Tak sabar tunggu sambungan entry ni. buat cepat2 tau. apa pun alhamdulillah emie dah selamat melahirkan Adza Qhamillia yang comel sangat. Tahniah juga kepada Ida yang dah bertambah seorang lagi anak saudara. Welcome youngest Adza in d family.. :)

    ReplyDelete
  2. cik syue pon xsbr nk tgu entry sambungan ni.. hehe.. mcm mane la ye nk bertarung mase bersalin tu.. takut pulak nk kawen,, hehe

    ReplyDelete
  3. wah sempoi lar adik mak dara..tp tak sabar nak tunggu kesinambungan, harap semuanya ok =)

    ReplyDelete
  4. takutnye la cite bersalin-salin ni mak dara...;'(

    ReplyDelete
  5. how is it yesterday? insyaallah everything ok...

    ReplyDelete
  6. sue time bersalin anak pertama tak la takut, sbb blur2 lg time tu, masuk anak kedua, dah gigil2 dah, sbb tahu tahap kesakitannya...anak ketiga..??? akan dtg..hehehehe

    ReplyDelete
  7. Tahniah untuk keluarga besar D'Adza diatas kelahiran Adza Qhamillia, semoge dengan kehadirannye akan menceriakan lagi kehidupan MakDara se-family ;-D

    ReplyDelete
  8. tabik spring kat mak dara sbb sanggup teman adik.saya ni takut dara..maybe perlu satu kekuatan luar bisa kot nak teman org dlm LR.moga baby dan ibunya selamat..

    ReplyDelete
  9. berdebar-debar nak tau.. cepatlah mak.. ;)

    ReplyDelete