Thursday, January 20, 2011

MAK DARA & CUCI CUCI SERVICES

Teruja Mak Dara bila baca papper hari ni dan di ruang intisari rancangan terpampang mengenai skrip drama yang Mak Dara tulis bersama suami Martias Ali dan MF Kencana iaitu sebuah drama bersiri 13 episod "CUCI CUCI SERVICES" akan diulang tayang di RTM2 malam ni pukul 1:30pagi nanti.


AMERICAN IDOL Kembali


Yeayyy siri  AMERICAN IDOL 10 kini bermula!! Mak Dara memang suka tengok reality show ni.. Memang bestt. jangan ingat Mak Dara hanya support rancangan luar negara aje.. Mak dara juga memang suka tengok Mentor, AF dan lain lain lagi.. =)


American Idol kali ni membariskan 2 orang juri baru iaitu Steven Tyler & Jeniffer Lopez. Persoalannya sekarang dapat ke si Steven Tyler tu gantikan si mulut celupar si Simon Cowell.. sama sama kita tengok.. 


American Idol akan bermuala hari ini pada 6 petang di siaran Starworld.

PEKERJAAN MAK DARA

Dari zaman sekolah lagi cikgu selalu tanya, bila besar nanti nak jadi apa.. Dan sebanyak mana soalan tu diaju pada mak dara, jawapan mak dara tetap sama.. Nak jadi pramugari hehe.. Mak bila Mak Dara habis aje SPM terus Mak Dara ke KL dan mengejar cita cita Mak Dara jadi Model Catwalk. Walaupun Mak Dara puas hati sebab dapat mengejar cita cita Mak Dara tapi Mak Dara rasa something is wrong somewhere.. Mak Dara rasa kosong jer jiwa ni.. So Mak Dara kemudian tinggalkan dunia modeling dan masuk bidang lakonan.. Ada lah few drama yang mak dara berlakon tapi jiwa mak dara masih tak puas.

Satu hari Mak Dara pegi lah casting di satu syarikat penerbitan ni di Shah Alam. Di sana Mak Darajumpa pengarah dan penerbit drama yang bakal di shoot tu. Tapi alih alih lain pulak ceritanya. Nak dipendekkan cerita last last mak dara dan producer merangkap director aka Martias Mohd Ali tu pun kawen ahahaha.

Tak lama selepas itu Mak Dara dikenalkan ke dunia penulisan skrip oleh suami Mak Dara. Dan disitu Mak Dara mendapat ketenangan. Dari tarikh tu Mak Dara tahu memang kerja itu yang paling sesuai untuk Mak Dara. Bermulalah hidup Mak Dara sebagai seorang penulis skrip..




Hampir 55++ buah drama termasuk drama bersiri dan beberapa buah Filem telah Mak Dara tulis dan co write bersama suami dan team penulis Mak Dara... Dibawah adalah senarai skrip drama dan Filem yang telah keudara, belum keudara dan sedang keudara di kaca Televisyen..

DRAMA
======

1. Secangkir Air RTM Telemovie

2. Openfile RTM Telemovie

3. Kronik RTM Telemovie

4. Kerana Ramli RTM Telemovie

5. Masa Tambahan RTM Telemovie

6. Restoran Mak Piah RTM Telemovie

7. Jonet RTM 13 Episod

8. Kirmizi Senja RTM 13 Episod

9. Cahayamata TV3 13 Epis

10. Ratu VCD Telemovie

11. Kambingku Tom Kurus TV3 Sitkom Senario

12. Merdeka Ajit Medeka Ajis TV3 Telemovie

13. 5 Jam Sebelum Syawal TV3 Telemovie

14. OK VCD Gitu-Gitu Production

15. Qudut & Qatit VCD Nizarman

16. Keranamu Ibu VCD FMC

17. Zaharul VS Zarina ASTRO Telemovie

18. Pulau Kasih TV3 Telemovie

19. Aidilfitri Dibulan Syaaban ASTRO Telemovie

20. Buku Lama Diari Baru RTM Telemovie

21. Lagu Untuk Dewi RTM Telemovie

22. Gitulah Raya ASTRO Telemovie

23. Manaf Astro ASTRO Telemovie

24. FOBIA (Musim 1) RTM 13 X 30 min

25. FOBIA (Musim 2) RTM 13 X 30 min

26. Express Kasih

27. Cinta Taksi Bermeter

28. Pabila Cahaya Bersinar

29. Suasana RTM Sitkom 13 ep

30. Cinta Kali Ke Dua RTM Telemovie

31. Biar Rahsia RTM 13 x 45 min

32. Aidilfitri Dibulan Syaban2 ASTRO Telemovie

33. Idris Beca (the series) RTM 13 X 30 min

34. Agent 016 TV3 13 ep

35. Surat Cinta RTM 13 Episod

36. HUA HUA HUA ASTRO Sitcom

37. Nek Nak (musim pertama) ASTRO 13 Episod

38. Nek Nak (musim kedua) ASTRO 13 Episod

39. Saka ASTRO 13 Episod

40. Rabunnya Cinta RTM 13 Episod

41. Makmal Forensik D:10 ASTRO 13 Episod

42. Dikir Cinta ASTRO 5 Episod

43. Fitrah Sabrina RTM Telemovie

44. Klon Teja ASTRO 13 Episod

45. Selamat Hari Raya Cinta RTM Hari raya special 2008

46. Raya Alone RTM Hari Raya 2008

47. Cinta yang Terindah ASTRO Hari Raya 2008

48. Pintu Taubat ASTRO OASIS 13 Episod 2009

49. Cucu Seorang Primadona RTM Telemovie 2010

50. CUCI CUCI SERVICES RTM 26 episod 2010

51. Bola Cinta RTM 30 episod 2010

52. Aku Budak Kampung RTM Telemovie 2010

53. Tun Fatimah (DENDAM KESUMA) ASTRO 6 Episod 2010

54. LORONG ASTRO 13 Episod 2010

55. DOA KE SYURGA Telemovie RTM 2010

56. MAK YONG Telemovie RTM 2011

57. Limau Bali Limau Mandarin Telemovie raya cina 2010

58. ALONG GEDEBE Telemovie - sedang ditayangkan di Astro Ceria jan 2011


Film

1. Shyy Dia Datang Noradz Bhd

2. Cyber X

3. Serrem

4. Malaysia’s Sweetheart Martias Entertainment

5. Libas WEB snd Bhd

6. Tak Mungkin Grand Briliance

Jangan Hantar Aku Ke Neraka

Mak Dara baru saja menonton drama "Jangan Hantar Aku Ke Neraka" di TV9.. asyik tengok skrip drama sendiri jer sesekali nak jugak tengok hasil kerja orang lain kan.. fuhh punyalah sedih melihat pelakon utamanya Allahyarham Faizal Yusof. Memang mantap lakonannya. Rupa rupanya arwah sempat menghabiskan penggambaran drama ni beberapa hari sebelum beliau meninggal dunia.



Mak Dara tak sampai hati nak tengok drama tu sampai habis.. bayangkan bagaimana pula perasaan isteri dan anaknya. Bagaimana allahyarham baru 19 hari meninggalkan kita dan kini gambarnya keudara di TV.. Berat mata memandang pasti lagi berat bahu yang memikul..

Mak Dara masih ingat lagi bagaimana Mak Dara dan suami menulis skrip drama ZAHARUL VS ZARINA. Tergelak sakan Mak Dara dan keluarga bila drama tu ditayangkan di TV suatu ketika dulu. Allahyarham berjaya membawa watak sebagai Zarina seorang"wanita" dengan berjaya sekali. Wataknya sebagai perempuan punyalah cun melecun dan seksi mengalahkan perempuan asli..



Oleh kerana sambutan dan rating yang amat menggalakkan maka stesen TV meminta suami Mak Dara menyambung ZAHARUL VS ZARINA 2 dan juga telah mendapat sambutan yang diluar dugaan. Tak lama lepas tu producer drama ini En Jurey Rosli meminta Mak Dara dan suami membuat ZAHARUL VZ ZARINA dalam bentuk bersiri. Maka kami pun hasilkanlah drama bersiri 13 episod . namun sayang tuhan lebih sayangkannya.. Masih tersimpan kini proposal 13 episod tu dalam komputer Mak Dara. Jika pun drama ni akan meneruskan penggambaran nanti, rasanya tiada sesiapa pun yang akan dapat mengatasi lakonan allahyarham Faizal membawa watak sebagai Zaharul dan Zarina..

Semoga Allah swt. mencucuri rahmat ke atas roh allahyarham. Al fatihah..

Kisah MAK DARA dan 11 buah sekolah

Mak Dara suka blogwalking dan blog jogging ke semua blogger yang meninggalkan jejak di blog mak dara ni.. Pagi ni Mak Dara ke Blog http://teanyh.blogspot.com/ - Bila Jari Mula Menaip.. dan terjumpa post JOM KONGSI PENGALAMAN (ZAMAN SEKOLAH RENDAH). memang menarik.. Jadi Mak dara nak jugak share pengalaman Mak Dara bukan saja kat sekolah rendah tapi alang alang sampai ke sekolah menengah.. hehehe biasalah terlebih rajin..

Mak dara ni pesyen suka tukar2 sekolah.. hampir tiap2 tahun tukaq sekolah.. Jangan tak percaya.. Jumlah keseluruhan sekolah yang pernah Mak dara belajar dari sekolah rendah sampai sekolah menengah semuanya 11 buah sekolah...

Tapi kebelakangan ni alhamdullilah, dah banyak berjumpa balik dengan kawan kawan sekolah menerusi Facebook.

Antara sekolah sekolah yang pernah Mak Dara menutut:

1) Sek Ren Keb Sungai Taka - Darjah 1

2) Sek Ren Keb ( dah lupa) - Darjah 2

3) Sek Ren Kebangsaan Sungai Seluang - Darjah 3

4) Sek Ren Keb Sungai Taka - Darjah 4 (masuk balik sekolah tu hehe)

5) Sek Ren Keb Guar Lobak - Darjah 5

6) Sek Keb Permatang Tok Dik - Darjah 6

7) Sek Men Lunas - Tingkatan 1

8) Sek Men Putra (kangar-Perlis) Tingkatan 2

9) Sek Men Padang Serai 1 - Tingkatan 3

10) Sek Men Padang Serai 2 - Tingkatan 4

11) Sek Men Tungku Panglima Besar - Tingkatan 5

Align Center

Mak Dara semasa di tingkatan 2
dari kiri Mak Dara(time tu anak dara) & Siti @ Sek Men Putra - Perlis

hehe.. banyakkan? so kalau ada school mate yang saya agak ingat2 lupa tu harap jangan marah lah ya.. sbb saya dah banyak berpindah randah masa time sekolah dulu.. Tapi kalau ada yang terbaca ni dan ingat akan saya tolonglah bagitau yer..