Thursday, February 3, 2011

BENGKEL PENULISAN SKRIP oleh MARTIAS ALI



Pada yang baru mengenali Mak Dara. Mak Dara dan suami Mak Dara, Martias Mohd Ali bekerja sebagai Penulis Skrip Drama dan Filem . Tapi suami Mak Dara dah 20 tahun lebih berkecimpung dalam bidang penulisan ni. Mak Dara baru 15 tahun jer. Suami Mak Dara jugak ada mengarah beberapa buah drama dan tidak lama lagi insyaallah dia akan mengarahkan Filemnya yang pertama bertajuk "PAKCIK KAYO"



Suami Mak Dara memang selalu mengendalikan bengkel penulisan skrip di Finas. Tapi sejak kebelakangan ni sebabkan terlalu sibuk bekerja di Astro dia tak berkemsempatan berbuat demikian. Tapi alhamdullilah kini lepas ada masa lapang sikit suami Mak Dara mengambil keputusan untuk mengadakan sebuah bengkel intensif penulisan skrip dan ia terbuka kepada mereka-mereka yang mahu belajar cara untuk menghasilkan skrip yang bagi terbitan produksi TV dan kalau cukup hebat, insyaallah boleh diangkat menjadi sebuah filem.



Kalau ada yang nak belajar secara persendirian, boleh juga. Bagi yang berminat boleh le mendaftar nama anda dengen klik di sini. yer

Job pertama Mak Dara dalam 2011



Yeay!!! Mak Dara baru saja selesai menulis skrip drama Mak Dara yang ke 60 berjudul "TUAH TERTIPU" tks to adik Mak Dara Adza Emie kerana menolong Mak Dara.

Skrip drama ni hanya ambik masa selama 2 hari saja untuk Mak Dara dan adik Mak dara siapkan.

pada yang baru mengenali Mak Dara. Inilah kerja Mak Dara sejak 15 tahun lalu. Mak dara ni bekerja sebagai penulis skrip drama . Hampir 55++ buah drama termasuk drama bersiri dan beberapa buah Filem telah Mak Dara tulis dan co write bersama suami dan team penulis Mak Dara.. Dibawah adalah senarai skrip drama dan Filem yang telah keudara, belum keudara dan sedang keudara di kaca Televisyen..

DRAMA
======

1. Openfile RTM Telemovie

2. Secangkir Air RTM Telemovie

3. Kronik RTM Telemovie

4. Kerana Ramli RTM Telemovie

5. Jonet RTM 13 Episod

6. Kirmizi Senja RTM 13 Episod

7. Restoran Mak Piah RTM Telemovie

8. Masa Tambahan RTM Telemovie

9. Cahayamata TV3 13 Epis

10. Ratu VCD Telemovie

11. Kambingku Tom Kurus TV3 Sitkom Senario

12. Merdeka Ajit Medeka Ajis TV3 Telemovie

13. Cinta Taksi Bermeter

13. 5 Jam Sebelum Syawal TV3 Telemovie

14. Qudut & Qatit VCD Nizarman

15. OK VCD Gitu-Gitu Production

16. Keranamu Ibu VCD FMC

17. Zaharul VS Zarina ASTRO Telemovie

18. Aidilfitri Dibulan Syaaban ASTRO Telemovie

19. Pulau Kasih TV3 Telemovie

20. Buku Lama Diari Baru RTM Telemovie

21. Lagu Untuk Dewi RTM Telemovie

22. Gitulah Raya ASTRO Telemovie

23. FOBIA (Musim 1) RTM 13 X 30 min

24. FOBIA (Musim 2) RTM 13 X 30 min

25. Express Kasih RTM Telemovie

26. Manaf Astro ASTRO Telemovie

27. Pabila Cahaya Bersinar

28. Suasana RTM Sitkom 13 ep

29. Cinta Kali Ke Dua RTM Telemovie

30. Pulau Kasih tv3 Telemovie

31. Biar Rahsia RTM 13 x 45 min

32. Idris Beca (the series) RTM 13 X 30 min

33. Agent 016 TV3 13 ep

34. Nek Nak (musim pertama) ASTRO 13 Episod

35. HUA HUA HUA ASTRO Sitcom

36. Surat Cinta RTM 13 Episod

37. Selamat Hari raya Cinta RTM1 Telemovie

38. Nek Nak (musim kedua) ASTRO 13 Episod

39. Saka ASTRO 13 Episod

40. Radio Astro Ria 13 episod

41. Malaysia's Sweetheart - filem digital

42. Rabunnya Cinta RTM 13 Episod

43. Makmal Forensik D:10 ASTRO 13 Episod

44. PR NANI RTM2 13 episod

45. Mak Yong 5 Episod

46. Fitrah Sabrina RTM Telemovie

47. Klon Teja ASTRO 13 Episod

48. Selamat Hari Raya Cinta RTM Hari raya special 2008

49. Raya Alone RTM Hari Raya 2008

50. Cinta yang Terindah ASTRO Hari Raya 2008

51. Pintu Taubat ASTRO OASIS 13 Episod 2009

52. Dendam Kesuma - 5 episod Astro Citra 2010

53. Cucu Seorang Primadona RTM Telemovie 2010

54. CUCI CUCI SERVICES RTM 26 episod 2010

55. Bola Cinta RTM 30 episod 2010

56. Aku Budak Kampung RTM Telemovie 2010

57. Doa Ke Syurga Telemovie RTM1 2010

58. LORONG ASTRO 13 Episod 2010

59. Along Gedebe Telemovie Astro Citra 2010

60. TUAH TERTIPU 2011

Filem hasil tulisan Mak Dara yang ditulis bersama suami ialah

1. SHHY..DIA DATANG
2. SERREM
3. LIBAS (yang akan ditayangkan di pawagam pertengahan tahun ini)

p/s: Mak Dara nak ucapkan semoga berjaya dan semoga penggambaran drama ni berjalan lancar kepada pengarah, all cast and crew yang akan memulakan penggambaran drama ini pada isnin depan.. Selamat!!

Keunikan House Boat di Kerala India

Saja jerr Mak Dara nak kongsi cerita pasal Mak Dara dan suami ke india 2 minggu lepas. Terutama pengalaman Mak Dara menaiki "HOUSE BOAT" yang menjadi tarikan utama pelancong ke Kerala India.



Mak Dara dansuami byk menghabiskan masa kami di Kerala. Mungkin ada yg tak pernah pun dengar pasal kerala di India kan.. yang selalu dengar Mumbai New Delhi, Taj Mahal. Jangan tak tahu menurut dlm majalah kapal terbang yg kami naiki tu, kerala adalah antara 50 tempat 'wajib' yg mesti dilawati di dlm dunia ni hehe..

Mak Dara di perlabuhan house boat di Kerala dan sedang menju

Akhirnya setelah 3-4 hari di bandar Cochin Mak dara dan suami ambik keputusan untuk menyewa sebuah Boat house. Ni kira macam hotel bergerak lah. Sewanya dalam duit kita dalam RM500 semalam. tapi tengok pada boat tu jugak.. ada yang mewah sewanya pun mewah ler.. ada 2 tingkat.. ada 2 bilik, 3 bilik yang boleh menempatkan sampai 3 keluarga. Tapi disebabkan hanya Mak Dara dan suami jer ke India kami sewa boat house yang satu bilik ajer.. Ini kira Honeymoon Mak Dara dan suami yang keempat selepas Tasik kenyir, Bangkok, Hat Yai dan Bali..

Yang bestnya pasal Boat House tu kami disediakan seorang kapten boat dan seorang chef. Kiranya mcm VVVIP lak rasanya hehe. Maunya tak.. ada orang pandu boat.. ada orang tolong masakkan bfast, lunch, makan petang dan dinner.. Makanan pulak perghhh tak payah cakap ler.. mmg sodappppp...


Bilik di dalam house boat


Mak Dara di ruang tamu atas house boat tu

Hubby Mak dara sedang melayan perasaan atas house boat ahaha


Mak Dara sedang belajar memasak udang dengan chef di atas kapal tu


Mak dara di ruang tamu dalam house boat sambil menikmati lunch
yg dimasak oleh chef di atas kapal itu


Mak Dara atas boat house


Hubby Mak Dara si Pelayar bahtera hehehe

Pelayaran kami bermula dari pukul 11:30 pagi. Mak dara dah prepair buah limau takut takut kalau loya dan rasa nak termuntah. tapi sangkaan mak dara meleset sebab naik boat di tasik ni lain dari naik boat di laut. Takdelah nak terumbang ambing sangat.. Macam biasa jer.. Sepanjang tasik tu banyak rumah rumah, sawah padi dan kebun kebun.

Mak Dara terpegun melihat sepanjang tasik tu yang lebih kurang beratus kilometer, keadaan sungguh bersih. Mak dara dapat lihat ramai wanita wanita india keluar mencuci baju cara tradisional. mereka juga mencuci kawasan rumah dan sekitar tasik tu. memang pembersih diorang ni.. pada siapa yang selalu kutuk Inida dengan khabar angin yg mereka ni kotor memang tak patut.

Nak dipendekkan cerita. boat tu membawa kami lebih kurang seratus kilometer lebih dan berjalanan mengambil masa selama lebih 6 jam. dan akhirnya kami berlabuh di satu tempat di pinggir tasik. Ini kerana kerajaan India ada peraturan di mana semua boat house dilarang beroperasi lebih dari pukul 5 petang bagi memberi laluan kepada boat boat nelayan . memang bagus kerajaan diorang ni.

So mak dara dan suami pun bermalamlah di tepi tasik tu. Dan keesokkan harinya, Mak Dara dan suami dibawa pulang .

Memang satu pengalaman yang tak dapat lupakan berada di house boat ni..mmg superb!! kalaulah ada kat malaysia house boat macam ni sure bestt punya =)

Macam Macam Boleh Jadi Dalam Seminggu

Mak Dara baru jer pulang dari Kerala Cochin India 2 hari lepas. Terkejut juga Mak Dara bila balik jer ke sini macam macam yang terjadi di Malaysia dan di Mesir. Ya lah macam mana Mak dara nak tahu perkembangan dunia bila di sana kebanyakkan stesen TV pakai bahasa diorang disana aje =).

Mak Dara terkejut bila tahu pasal kes banjir . ramai mangsa dipindahkan ke tempat yang lebih selamat dan sampai ada yang terkorban. Masyaallah..





Satu lagi berita yang menggemparkan Mak Dara ialah keadaan huru hara yang melanda di Mesir. kasihan Mak Dara pada semua pelajar kita yang masih berada di sana. Macam manalah mereka sekarang. Terkejut juga bila baca surat khabar dan membaca bahawa ada pelajar wanita kita telah dirompak dan dirogol . Masyaallah..




Mak Dara harap semoga keadaan banjir di negara kita beransur pulih dan keadaan huru hara di Mesir kembali tenang dan semua pelajar kita selamat dibawa pulang.

Semasa di India pun keadaan di sana pun penuh dengan keganasan jugak. Di sana seorang pemimpin politik mereka telah dibakar hidup hidup di hadapan orang ramai kerana pemimpin itu telah membongkar kes kecurian minyak oleh sekumpulan mafia yang menggelarkan diri mereka "Oil Mafia". Hari hari juga boleh dilihat di berita tentang kes cubaan membunuh pemimpin politik.

Walau apapun yang terjadi kita semua harus bersyukur jadi rakyat Malaysia. semoga tiadalah perkara perkara buruk macam tu berlaku di negara kita.. insyaallah..fuhhhhh Macam Macam Boleh Jadi Dalam Seminggu kan...