Tuesday, February 8, 2011

Mak Dara @ HOUSE BOAT Kerala India

Saja jerr Mak Dara nak kongsi cerita pasal Mak Dara dan suami ke india 2 minggu lepas. Terutama pengalaman Mak Dara menaiki "HOUSE BOAT" yang menjadi tarikan utama pelancong ke Kerala India.

Mak Dara dansuami byk menghabiskan masa kami di Kerala. Mungkin ada yg tak pernah pun dengar pasal kerala di India kan.. yang selalu dengar Mumbai New Delhi, Taj Mahal. Jangan tak tahu menurut dlm majalah kapal terbang yg kami naiki tu, kerala adalah antara 50 tempat 'wajib' yg mesti dilawati di dlm dunia ni hehe..

Mak Dara di perlabuhan house boat di Kerala dan sedang menju

Akhirnya setelah 3-4 hari di bandar Cochin Mak dara dan suami ambik keputusan untuk menyewa sebuah Boat house. Ni kira macam hotel bergerak lah. Sewanya dalam duit kita dalam RM500 semalam. tapi tengok pada boat tu jugak.. ada yang mewah sewanya pun mewah ler.. ada 2 tingkat.. ada 2 bilik, 3 bilik yang boleh menempatkan sampai 3 keluarga. Tapi disebabkan hanya Mak Dara dan suami jer ke India kami sewa boat house yang satu bilik ajer.. Ini kira Honeymoon Mak Dara dan suami yang keempat selepas Tasik kenyir, Bangkok, Hat Yai dan Bali..

Yang bestnya pasal Boat House tu kami disediakan seorang kapten boat dan seorang chef. Kiranya mcm VVVIP lak rasanya hehe. Maunya tak.. ada orang pandu boat.. ada orang tolong masakkan bfast, lunch, makan petang dan dinner.. Makanan pulak perghhh tak payah cakap ler.. mmg sodappppp...


Bilik di dalam house boat


Mak Dara di ruang tamu atas house boat tu

Hubby Mak dara sedang melayan perasaan atas house boat ahaha


Mak Dara sedang belajar memasak udang dengan chef di atas kapal tu


Mak dara di ruang tamu dalam house boat sambil menikmati lunch
yg dimasak oleh chef di atas kapal itu


Mak Dara atas boat house


Hubby Mak Dara si Pelayar bahtera hehehe

Pelayaran kami bermula dari pukul 11:30 pagi. Mak dara dah prepair buah limau takut takut kalau loya dan rasa nak termuntah. tapi sangkaan mak dara meleset sebab naik boat di tasik ni lain dari naik boat di laut. Takdelah nak terumbang ambing sangat.. Macam biasa jer.. Sepanjang tasik tu banyak rumah rumah, sawah padi dan kebun kebun.

Mak Dara terpegun melihat sepanjang tasik tu yang lebih kurang beratus kilometer, keadaan sungguh bersih. Mak dara dapat lihat ramai wanita wanita india keluar mencuci baju cara tradisional. mereka juga mencuci kawasan rumah dan sekitar tasik tu. memang pembersih diorang ni.. pada siapa yang selalu kutuk Inida dengan khabar angin yg mereka ni kotor memang tak patut.

Nak dipendekkan cerita. boat tu membawa kami lebih kurang seratus kilometer lebih dan berjalanan mengambil masa selama lebih 6 jam. dan akhirnya kami berlabuh di satu tempat di pinggir tasik. Ini kerana kerajaan India ada peraturan di mana semua boat house dilarang beroperasi lebih dari pukul 5 petang bagi memberi laluan kepada boat boat nelayan . memang bagus kerajaan diorang ni.

So mak dara dan suami pun bermalamlah di tepi tasik tu. Dan keesokkan harinya, Mak Dara dan suami dibawa pulang .

Memang satu pengalaman yang tak dapat lupakan berada di house boat ni..mmg superb!! kalaulah ada kat malaysia house boat macam ni sure bestt punya =)