Friday, March 25, 2011

Apa yang perlu dilakukan semasa EARTH HOUR

Earth Hour... Ia merupakan kempen memadamkan lampu selama sejam pada 26Mac dari pukul 8:30 malam sampai 9:30 malam ini. Satu dunia tengah berkempen sama. Ini adalah untuk menunjukkan keprihatinan manusia di bumi mengenai bumi yang semakin hancur disebabkan ‘global warming’,lapisan ozon semakin menipis dan macam-macam la yang akan merosakkan bumi ini.


Mak Dara turut sertai Earth Hour tahun lepas dan akan sertai juga pada tahun ni.. Nak nak pulak anak sulung Mak Dara tu memang kearah green.. green the earth katanya.. Tak padan dengan umor 13 tahun hehe.. Dia tak suka Mak Dara shoping dan ambil plastik bag bila membeli barang barang. Dia akan suruh Mak Dara bawak "green bag" yang boleh recycle dan guna banyak kali.. Dia jugalah yang paksa Mak dara beli bag tu haha.. Tapi kadang kadang kalau keluar shoping tanpa dia.. Kantoi jugak.. Ambik juga plastik bag bila dah siap bayar dan time nak ambil barang yang dah dibeli. Tapi bila balik cepat cepat simpan bag plastik di dapur kasi dia tak nampak haha. Ahamdullilahlah jika dia ada kesedaran macam tu dari usia muda.. Macam Mak Dara dah tua tua baru nak sedar tentang kempen kempen macam ni..


Mak Dara nak lebih bersedia untuk setai Earth Hour ni malam ni.. Dan dah siapkan list..

Apa yang perlu dilakukan untuk sambut EARTH HOUR

1) Beli lilin banyak banyak
2) siapkan kipas tangan
3) Charge Laptop sampai Full
4) Sediakan mainan yang boleh dimain bersama anak anak
di dalam gelap untuk elakkan diorang boring
5) Siapkan makan dan minuman ringan untuk anak anak
6) Tutup Lampu selama sejam
DONE!

Itu list Mak Dara ler.. Orang lain punya list dan aktiviti masa Earth Hour ni mungkin lagi adventure dari Mak Dara rasanya hehe. Uols join kempen Earth Hour malam ni? Bagi yang join sedialah apa apa yang patut yer.. =)

PERCUTIANG KE TERENGGANU

Minggu lepas Mak dara dan family pergi bercuti ke Terengganu. Di sana kami duduok kat Awana Kijal.. Memang awesome!! Tempat besttt..

Mak dara & Anak2 depan Awana Kijal Terengganu

bermain dam gergasi dengan anak anak
mama arah.. anak anak angkat.. senang keje haha

Hubby Mak Dara tengah relax2 di tepi pantai belakang hotel

Mak dara dan semua anak anak Mak dara di tepi pantai

my sayangsssssssssssssss

teringat masa time jadi model 17thn duluuu uwaaaa

Mak Dara dan anak anak di Pantai Kemasik

me with my darlings

Pendek cerita Mak Dara dan keluarga banyak habiskan masa di tepi pantai jer sepanjang percutiang kami ke terengganu tu.. Memang cantik.. memang bestttttt pegi sana.. harap dapat kesana lagi nanti =)

UPDATE STATUS DI BLOG

Sekarang Mak Dara dah jarang.. jarang.. kadang.. kadang... mengupdate status di Facebook.. Jangankan nak update nak bukak Facebook pun dah jarang sekarang dek kerana penangan blog ni.. kalau bukak FB pun sebab nak ping entry terbaru aje.. Tak baik kan haha.. Rasanya lebih nikmat berblogging dari berfacebook pulak sekarang. Tak tau lah kenapa..

Tapi bukan senang nak buang tabiat untuk update status.. Maka Mak Dara pun cari idea dan buat UPDATE STATUS DI BLOG!



Status Update Mak Dara

Hehehe ok gak kan..Mungkin dah ada orang buat.. Tak kisah ler kan, Mak Dara baru terpikir nak buat macam tu.. at least boleh gak update status kat sini ehehehe.. Nampaknya akan lagi jarang jarang dan kadang kadanglah menjenguk ke facebook lepas ni =)

Hilangkan Kemek Di Kereta Dengan Dry Ice


Kereta adik Mak Dara baru aje kene langgor minggu lepas.. Apa lagi teruslah masuk bengkel dan repair. Nasib baiklah semua kerosakkan ditanggung oleh orang yang melanggar keretanya tu, kalau tak mau ratus ratus jugak yang kena tu.

Tetiba Mak Dara baru dapat tahu dari Pakcik Mak Dara yang sebenarnya kalau kereta kemek dek kerana dilanggar atau melanggar boleh dihilangkan atau dibaiki dengan dry ice? uikk bior betul.. Setahu Mak Dara dry ice atau ice kering ni selalu diguna dalam drama tau filem untuk babak babak berasap asap ni. Tak tau pulak boleh kasi repair kemek di kereta.

Dry Ice yang digunakan untuk kasi effek berasap asap

Oleh kerana Mak Dara terlalu musyil maka bapa saudara Mak Dara emailkan satu klip youtube pada Mak Dara. Cuber uols tengok kat bawah yer..



Perghhh bior betul kan.. Gamaknya inilah yang selalu pemilik bengkel buat pada kereta kereta yang kemek tu kan? pastu charge harga repair tak hengattt.. Ini Mak Dara hanya nak share aje. Tak tau le boleh gunakan atau tidok cara ni sebab belum cuba lagi hehe.. Tapi kalau uols nak cuba silakan le yer hehe