Tuesday, April 19, 2011

Rehat Menulis Kejap.. Layan Wrestling Dulu..

Susah beno buat skrip zaman dolu dolu ni.. dah tu kena guna bahasa istana pulak tu.. keliru betul dengan pangkat dan panggilan.. Tuanku, patik , hamba adinda kanda.. perghhhh pening jap..

Dalam drama bersiri PUTERI SALAMIA ni Mak Dara tulis bersama adik Mak Dara iaitu Adza Emie . Jadi kami bahagi bahagikan kerja.. Mak dara buat episod permulaan.. Dia buat episod tengah sampai episod terakhir..

Now nak rehat jap dan layan wrestling jap.. Mak Dara bukanlah peminat wrestling tapi disebabkan hubby minat so layanzzzz aje.. Karang memalam buta le baru sambung balik buat skrip ni..

Blog Bicara Mak Dara Has Been Removed!!

Blog Bicara Mak Dara Has Been Removed!! ini kisah betul.. bukan dugaan.. bukan cobaaann... Citer dia macam ni, pepagi semalam macam biasa, setelah setel semua yang patut, Mak Dara akan buka blog Mak Dara then kalau rajinnn terlebih baru buka facebook untuk ping entry entry terbaru.. Tetiba bila dok sakan blogwalking blog ini terlogout dengan sendirinya dan bila nak login blog balik tak boleh.. pastu keluar benda alah ni...

Blog has been removd
"Sorry, The blog at bicaramakdara.blogspot.com has been removed. This address is not available for new blogs"

Macam nak menjerittttt nak nangesssssssssssss dibuatnya.. Maunya tak.. Blog yang ku tatang bak menatang baby oil yang penuh tup tup kena removed..... Apa kes.. Rasanya Mak Dara takdelah meletakkan apa apa entry, post , cerita atau gambar gambor yang melampaui batas.
Apa lagi terus le Mak Dara meluahkan perasaang frust dan keciwaaa Mak Dara di FB..


Memang tak dapat digambarkan perasaan Mak Dara saat tu.. Rasa sia sia saja usaha keras Mak Dara selama 3 bulan dengan blog ni kalau kena removed macam tu saja tanpa sebab musabab yang Mak Dara sendiri tak baper paham... Last last teman teman FB Mak Dara si Syai dan Sue datang membantu..


Memang prihatin betul diorang ni.. Bila fikir fikir balik betul kata teman mak dara tu.. Mungkin Mak Dara banyak sangat blogwalking dan meninggalkan backlink ke blog Mak Dara maka sistem ini menganggap mak Dara menghantar SPAM... Waduhhhh serik nak blogwalking lagi..

Tengkiu la banyak banyak pada diorang... Setelah try setiap persatu apa yang dicadangkan oleh mereka.. Syukurrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr alahamdullilahhhhhhhhhhh akhirnya Mak Dara dapat recover balik blog Mak Dara ni..

Lepas tu teman Mak Dara disyorkan oleh teman Mak Dara supaya Mak Dara beli domain untuk lebih securekan blog Mak Dara ni .. Mak Dara pun kurang arif tentang hal ni tapi Mak Dara terus je setuju tak mahu kehilangan sekali lagi blog kesayanganku ini. Mak Dara terus call adik angkat Mak Dara dan suruh belikan esok jugak..

Insyaallah Mak Dara akan terus bersiaran lagi lepas ni namun dalam lebih berhati hati.. insyaallah...

PUTERI SALAMIA bermula........

Penulisan skrip drama 5 episod berjudul PUTERI SALAMIA kini bermula...


Photo: Skrip ke 62

Tajuk Drama:PUTERI SALAMIA
Durasi : 5 episod x 1 jam
PRODUKSI: Wide Angle Sdn Bhd 
PRODUSER:Zay Datuk Zay Basaliei 
SKRIP: Adza Irdawati Adenan & Adza Nasya Emie
Siaran: Akan mula ditayangkan di RTM2 9hb mac setiap hari Jumaat pada pukul 3 petang
Barisan Pelakon
Puteri Salamia : Mardiana Alwi
Kesatria Qalif/Ben : Ebi Kornelis
Embun/Nenek Kebayan : Hasnah Ibrahim
Rose : Rydah Malanjang
Putera Sulu : Azrie Basalie
Permaisuri Indera Saputra : Azean Juzeanty
Raja Indera Saputra : Rodih Madun
Dr. Donny : Marlin Malalin
Elia : Affy Jacklynda Entawin
Penyiasat : Amirul Abdul
Ibu Ben : Puan Jurinah

Drama Bersiri Puteri Salamia adalah produk terbitan Wide Angle Film Production Sdn Berhad untukstesen TV nasional, RTM. Drama ini telah diadaptasi dan diubahsuai menjadi cerita dongeng daripada cerita rakyat tempatan Bajau Semporna. Drama ini diilhamkan oleh penerbitnya Zay Datuk Hj Basalie dan telah ditulis oleh Adza Irdawati dan Adza Nasya Emie Adenan. Drama ini berkisar seorang Puteri
bernama Puteri Salamia dari Kerajaan Indera Saputra yang telah ditunangkan kepada Putera Sulu sejakkecil lagi. Bagaimanapun, ketika menginjak usia dewasa, Puteri Salamia telah jatuh hati pada Kesatria
Qalif,  Kesatria Istana Kerajaan Ayahandanya. Dalam drama ini, Puteri Salamia telah mengembara merentas masa dan telah sampai ke zaman sekarang. Bermulalah pengembaraan Puteri Salamia seorang
diri di zaman berbeza dan secara kebetulan beliau telah berjumpa dengan Ben seorang pemuda yang seiras dengan wajah kekasihnya.

Hari ni Mak Dara dan adik Mak Dara Adza Emie akan mula menulis skrip untuk sebuah drama berepisod bertajuk PUTERI SALAMIA untuk Wide Angle Film Production Sdn Bhd

Pada pemenang MAK DARA 1st GA iaitu Rose Johari.. seperti yang dijanjikan nama anda ROSE akan kami masukkan dalam skrip drama ini =)

Dan tidak ketinggalan nama BEN ASHAARI akan dijadikan sebagai nama watak Hero untuk drama ni.. hehehe tungguuuuuuuuuuu!!!!!

Puhh kanan.. puhhhhhh kiri..
mehhh ler idea.. jangan kau lari lari hehe