Wednesday, June 1, 2011

Sedih menonton Arwah Din Beramboi di Astro Prima

Bila gambar gambar di TV kurang besttt maka jarini pun mula lah menggatal nak picit picit aje remote control tu.. Tetiba jari terhenti. Mata terpusat di kaca TV.. Rancangan RAJALAWAK 4 diulang tayang di ASTRO PRIMA sekarang ni.. 


Sedih melihat arwah ketika itu bergurau senda bersama para peserta dan terutama sekali bersama teman sejuri dengannya iaitu Bob lokman dan Afdlin Shauki.. Kalau kita sedih.. bayangkan bagaimana perasaan isteri dan anak anak beliau.. pasti lagi terasa kan.. Hmmmm marilah kita sedekahkan Al fatihah kepada allahyarham Din Beramboi semoga dia ditempatkan di kalangan orang orang yang beriman. Al Fatihah...

ANAK

Di satu kawasan tanah gersang, di bawah terik mentari, beberapa insan kelihatan mengendong anak. Namun, seorang wanita meratapi kematian anaknya yang baru saja dikebumikan. Apa yang berlaku menimbulkan pelbagai persoalan di kotak fikiran. Apakah yang sebenar terjadi kepada anak itu. Lebih menghairankan, tiada sebarang tumbuhan seperti pokok kelihatan di sekitar bandar raya. Apakah situasi ini adalah gambaran masa depan dunia menuju kemusnahan akibat pembangunan pesat?


Segala apa yang berlaku menjadi plot yang ingin disampaikan menerusi filem pendek ANAK, arahan Martias Mohd Ali iaitu suami Mak Dara hehe dan terbitan oleh En Amru Najmi dari syarikat Two Tones Sdn Bhd. Berbeza di dunia realiti, karya suami Mak Dara kali ini secara simbolik menggambarkan kemusnahan alam sekitar merujuk kepada isu pemanasan global. isu yang ingin diketengahkan membawa mesej penting setiap anggota masyarakat perlu menjaga alam sekitar. Menyampaikan isu global ini pada penonton, anak dijadikan subjek yang sebenarnya adalah pokok. Mungkin ada yang terpinga pinga dan tak faham apa yang Mak Dara maksudkan.. Kalau nak lebih fahami tontonlah filem pendek ini ya =)



Dah tengok? Apa pendapat anda tentang filem pendek ini ? =)

Blogger Blogger Ini Membuatkan Ku Terharu

Memang Mak Dara betul betul terharu dengan blogger blogger ini.. Mereka adalah Blogger Isteri Encik Bard dan Blogger khaleysa ellyana kerana sudi mempromote contest yang Mak Dara sertai iaitu DiGi WWWOW Award kategori Top Kay Poh di blog mereka.. Cuba tengok...


khaleysa ellyana's blog


Untuk teman Mak Dara blogger LIZA AB.. terima kasih kerana sudi vote Mak Dara dengan menggunakan 12 akaun setiap hari.. U really help me a lot sis.. tks you =) jom klik di SINI vote utk liza setiap hari  
Liza @ Adzriel AB

Terima kasih Liza..IEB aka Sue dan Khaleysa kerana sudi promote untuk Mak Dara!! Mak suka suka suka! Clap clap clap! Mak dara juga nak ucapkan terima kasih semua blogger yang sudi vote utk Mak Dara.. memang Mak dara terharu dan amat amat berterima kasih atas bantuan anda tu.. From the bottom of my heart.. I thank you!! 

Untuk tolong vote untuk Mak Dara klik di SINI ya..=)