Thursday, September 29, 2011

LIBAS bermula hari ini.. Mari MELIBAS!!!

Akhirnya masa yang ditunggu tunggu telah tiba.. hari ini 29hb September filem LIBAS akan mula MELIBAS di seluruh panggung di tanah air.. Tak sangka betul mak dara cerita yang dah lama disimpan akhirnya dapat juga direalisasikan dan ditayangkan di layar perak. 

Teringat lagi Mak Dara pada 9 tahun yang lalu 2002 En Jurey Rosli dan suami Mak Martias Ali telah mula berbincang untuk membuat sebuah filem bersama dimana En Jurey akan bertindak sebagai Penerbit dan pengarah dan suami mak akan menjadi penulis skripnya. Masa yang lama diamabil oleh mereka untuk develope sebuah jalan cerita yang kuat dan akhirnya nama LIBAS diberikan untuk projek pertama mereka itu.

Draf pertama skrip filem LIBAS mula ditulis pada tahun 2004 oleh Martias Mohd Ali dan Mak Dara sendiri. Ceritanya mengenai permainan takraw dan perlawanan antara kampung kampung. 

Namun  skrip ini telah diolah kembali sepenuhnya oleh Martias Ali pada tahun 2008 dan menjadikan ia lebih hip, moden dan urban bagi mengikut trend dan peredaran zaman seperti yang diminta oleh pihak penerbit iaitu MDAG Sdn Bhd. Martias telah berkali kali mengolah cerita itu sehingga 5 hingga 6 draf sehingga dipersetujui oleh pihak penerbit dan lahirlah skrip filem LIBAS....


Walaupun nama Mak Dara tidak diletakkan di kredit title bagi Filem ini namun Mak  berbangga kerana terlibat dalam "the making of the script"... dan semua nama watak dalam filem itu Mak Dara yang berikan hehe..

Akhir kata.. Mak nak ucapkan tahniah kepada penerbit, pengarah, krew krew, semua pelakon,   semua yang terlibat dengan pembikinan filem ni dari yang besar hingga ke pembuat air TAHNIAH!!!!! great job guys!! Dan kepada suami Mak Martias Ali.. so proud of you sayang... Harap dapat buat skrip filem terbaru bersama sama nanti..

So apa tunggu lagi jom LIBAS!!!!!!!!!!


THE ZISTERS @ ASTRO AWANI

Mak Dara @ IKLAN MAYBANK