Wednesday, October 19, 2011

Daasim Penunggu Di Setiap Pintu Rumah.


(pic google)


Adakah anda memberi salam sebelum masuk ke dalam rumah? Kadang kadang memberi salam sebelum masuk ke rumah sering dipandang ringan.. Mak Dara pun selalu macam tu.. Terkadang keluar kerja, meeting ataupun keluar berlibur bersama keluarga.. tatkala balik dan sampai rumah badan dah letih maka terus buka kunci rumah, bukak kasut dah dushhh terus masuk kerumah tanpa memberi salam.. Namun tahukah anda apabila pulang saja ke rumah ada sesuatu yang menanti kita di pintu rumah.. Dan penunggu itu bukan lah isteri, suami, anak anak ataupun pembantu rumah tetapi yang menanti kita di pintu rumah itu bernama DAASIM..
Aisey pasti yang berkata.. Nama anak saya, isteri, orang yang tinggal serumah bukan namanya Daasim jadi apa kes pulak dia nak tunggu depan rumah saya kan.. Tapi Daasim itu bukan lah manusia tetapi sebenarnya DAASIM adalah nama syaitan yang akan berada di setiap pintu rumah kita..
Daasim ini akan duduk di pintu rumah kita. Dan jika kita tak memberi salam ketika masuk ke rumah maka Daasim akan bertindak agar berlaku keruntuhan rumahtangga (suami isteri) bercerai berai, suami bertindak ganas memukul isteri, isteri hilang pertimbangan menuntut cerai, anak anak didera dan pelbagai bentuk kemusnahan rumah tangga
Diriwayatkan daripada Anas bin Malik, beliau berkata: “Rasulullah s.a.w. bersabda kepadaku: Maksudnya: “Wahai anakku! Apabila engkau masuk berjumpa ahli keluargamu berilah salam nescaya akan mendatangkan keberkatan ke atasmu dan ahli keluarga rumahmu.” (Hadis riwayat at-Tirmidzi)


Di dalam rumah kita kadang-kadang terdapat penghuni lain terdiri daripada makhluk Allah yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar. Dengan ucapan salam kadang-kadang terbukti mereka yang memusuhi kita boleh menjadi baik dan tidak mengganggu kita. Dengan ucapan salam juga, rumahtangga akan diliputi keberkatan daripada Allah Ta'ala, diberi kecukupan dan terhindar daripada gangguan syaitan. Bila rumah mendapat berkat maka penghuninya akan hidup dalam keadaan tenang, tenteram dan rukun damai insyaallah..


OH MAK GAYAH!!! nama cheq di cover Majalah NONA!


KEMBARA KE 
LOKASI EKSOTIK 
"ADZA IRDAWATI 
merantau ala backpacker
ke serata dunia!!!
(pic by google)

ADZA IRDAWATI tu nama sebenar Mak Dara hehe..Tak pernah lagi nama mak terpampang di cover... Ni lah pertama kali hehe Oh Mak Gayah.. exiteddd mak dibuatnya.. Uols ada beli tak NONA keluaran November 2011 ni.. Sebenarnya Mak pun belum lagi dek kerana sibuk nak siapkan kerja menulis skrip drama 13 episod huhuhuu.. Nak kena keluar dan beli sekarang jugak ni.. Nanti mak kasi update tentang artikel tentang mak tu ye...

Oii mak gayah tunggu le nak tumpang pegi kedai ni haaaaaa... hehe



Bloger Ini Menarik Minat ku

Inilah kelebihan segmen.. Mengadakan ataupun menyertai sesuatu SEGMEN ada banyak kebaikkannya dan salah satunya kita dapat bertemu dengan ramai blogger blogger yang tak pernah kita bertemu selama ini.. Melaui segmen juga kita dapat melihat banyak variety dan kreativiti seseorang itu..

Pagi tadi setelah menyertai segmen Adik Ben Ashaari Mak dara seperti biasa akan mengunjungi kesemua ataupun kebanyakkan yang turut sama menyertai segmen itu.. Dan tiba tiba Mak Dara klik salah satu blog. Oh Mak Gayah!! memang menarik!! Tak percaya cuba tengok..

! Bila Sambal Menumis !

Sooooo the klasik kan... Mak suka kepada yang berciri klasik seperti yang dipertengahkan oleh blogger ini.. Sambal Belacan.. sungguh klasik.. Susah dan jarang ditemui blogger blogger yang menggunakan nama nama klasik , kreatif dan unik seperti ini.. Macam anak mak dara sendiri pun meletakkan nama blognya MEGGIBOY hehehe..

Kepada blog dan blogger SAMBAL BELACAN.. Mak dara tabik spring kepada kamu =)

Saya , blog dan pembaca

Santai Bersama BEN ASHAARI

Adik Ben bersegmen lagi.. Nasib baik kali ni Mak Dara tak terlepas hehe... Segeman kali ni bertajuk Saya , blog dan pembaca.. Ok apa yang Mak Dara faham dengan Saya , blog dan pembaca Hmmm sebenarnya panjang nak tulis tapi secara ringkasnya.. 

SAYA
Saya adalah mewakili diri saya siapa saya sebenarnya, Saya seorang anak.. seorang isteri.. seorang ibu dan seorang hamba Allah swt. Itu lah SAYA

BLOG
Blog adalah dimana satu tempat untuk saya meluahkan apa yang terdetik di hati, tercetus di fikiran dan dituliskan oleh tangan di sebuah tempat istimewa di alam maya.. Ia kini menjadi peneman dan pendengaryang setia kepada saya.. 

PEMBACA
Pembaca adalah anda anda anda dan anda yang sudi membaca apa yang telah tertulis oleh SAYA di BLOG ini.. Pembaca merupakan nadi dalam blog saya ini.. Saya amat menghargai setiap pembaca blog saya

Makanya disini SAYA, BLOG dan PEMBACA amat berkait rapat dan saling perlu memerlukan....


D'ADZA in vcd OK

Jom join ramai ramai segmen best ni.. klik di SINI untuk sertainya