Tuesday, January 10, 2012

Punca Kurang Rezeki

As salam kepada semua teman.. Sebentar tadi Mak Dara baru aje terima email dari teman mak.. Dan Mak Dara rasa molek dan ingin sekali mak kongsikan untuk renungan kita bersama... 

pic by google

Punca Kurang Rezeki:



1. Tidak mengingati Allah swt

2. Meninggalkan solat 5 waktu

3. Enggan membayar zakat

4. Derhaka kepada ibu-bapa

5. Mengelak melangsaikan hutang (jika berhutang)

6. Banyak dosa besar

7. Makan harta riba

8. Makan harta anak-yatim

9. Suka berbohong/ menipu

10. Terlibat dgn rasuah (memberi atau menerima)

11. membiarkan ahli keluarga derhaka

12. Cuai ketika membuang air kecil (ini beliau khususkan jika orang lelaki – jangan membuang air kecil sambil berdiri: mengikut kajian sains, kencing berdiri akan menyebabkan pelupa, sakit batu karang, etc…

13. Sorok . kedekut ilmu (iaitu orang yg berilmu tapi tidak mahu berkongsi/mengajar orang lain)

14. Suka mengadu-domba

15. Suka menabur fitnah

Petua Menambah Rezeki:

1. Patuh perintah Allah & banyakan berdo’a

2. Banyakkan bermunajat kepada Allah – di waktu malam

3. Taat/patuh kpd orang tua

4. Banyakkan membaca Al-Qur’an setiap hari (Imam Al-Ghazali ada menyebut 4 perkara : solat, berdoa dan zikir, membaca Al-Qur’an dan bertafakur mengingati Allah)

5. Selalu lakukan solat Taubah dan istighfar tiap2 malam (dengan bertaubat hati akan menjadi bersih, hati yang bersih akan menarik rezeki)

6. Melakukan Solat sunat Isra’ dan solat sunat Dhuha (pintu rezeki terbuka – masalah selesai – hati menjadi lapang)

7. Tawakkal kepada Allah

8. Banyak bersedekah dengan ikhlas

9. Menolong orang miskin / anak yatim / dan mereka yang menyambung pelajaran

10. memberi makan kpd binatang dengan ikhlas

11. Menunaikan haji dan umrah

12. Membentuk silaturrahim

13. Berumahtangga (bagi yg belum)

14. Berhijrah ke Jalan Allah

15. Amalkan doa-doa utk murah rezeki (Al-Ikhlas, Al-Waqiah, Al-Kauthsar, Al-Fatihah, doa dlm AL-Mathurat…



Jika anda juga nak sharekan entry ni just copy dan paste ye.. 
Benda ilmu ini harus dikongsi ye tak.. 


20 comments:

  1. Thanks MakDara, perkongsian ilmu yang sangat bermanfaat ;-D

    ReplyDelete
  2. Menarik.
    *Muhasabah mode

    Thanks atas perkongsian

    ReplyDelete
  3. moga kita sentiasa murah rezeki dan bersyukur!

    ReplyDelete
  4. TQ MD berkongsi info yg memberikan manfaat utk kita semua. Mudah2an kita semua akan dikurniakan rezeki yg diredhai

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. semoga kita sama2 dimurahkan rezki ya sis.. boleh sama2 makan otak2..

    (tapi kedai yang kat danga bay tu semua kena roboh nak buat apartment kat situ huhu)

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum mak dara...mekacih atas ingatan n info ni menarik...:)

    ReplyDelete
  8. Kekadang sebagai manusia biasa kita selalu lupa dan alpa pada amalan kecil2 yg sebenarnya membawa 1000 manafaat kepada kita.

    ReplyDelete
  9. good info....
    and amalkan solat dhuha pn bagus gak mak dara

    ReplyDelete
  10. Nak tambah 1 lagi :)
    Dengan mengamalkan Solat Dhuha, insyaAllah rezeki mudah masuk :)

    ReplyDelete
  11. ilmu yg bermanfaat ni.kadang2 kita ni lalai..kene sentiasa ada yg mengingatkan..:)

    ReplyDelete
  12. Thanks inspirasinya, Insya Allah saya kan coba Amalkan biar banyak Rezeki

    ReplyDelete