Monday, February 20, 2012

1 Million Money Drop malaysia.. Sedihh Bila Tiba Soalan Mengenai Lagu Negara Ku..

1 Million Money Drop malaysia. Siapa pernah tengok rancangan ni di kaca TV.. Mesti ramai yang suka dengan rancangan ni kan.. ya Mak Dara juga tidak terkecuali.. memang interesting dan memang mencabar minda peserta dan penonton setiap kali soalan diajukan oleh Dato AC Mizal selaku pengacara rancangan hebat ini kan..

Namun semalam masa bersantai melihat rancangan ini bersama anak anak tibalah soalan diajukan oleh Dato AC Mizal kepada pasangan adik beradik ini . Soalan mengenai lagu NEGARAKU.. Aiseymen mak lupa pulak bagaimana soalannya namun berkaitan dengan lirik lagu Negara Ku tu lah... Perghhhhh mak kompom le semua rakyat Malaysia boleh jawab soalan mengenai lagu negaraku ni kan.. Tapi sangkaan mak merosot bila pasangan adik beradik ini tidak dapat menjawap dengan tepat soalan itu dan kehilangan hampir setengah juta untuk soalan itu.. Sedih juga ya bila rakyat malaysia kurang pasti mengenai lagu negaraku.. Tapi tambah terkelu bila anak mak yang darjah 5 yang dapat menjawap tepat jawapan tu beralih dan bertanya kepada mak.. Kenapa diorang tak tahu lagu Negaraku ma? errrrr mak jawap maybe diorang tengah gelabah kot sampai terlupa...

Hmmm mungkin ada betulnya juga pasangan adik beradik itu mungkin gelisah dan gelabah pada waktu itu sampai lagu Negaraku pun boleh lupa kan... Kita tengok aje di kaca TV namun mereka yang mengalaminya lainkan keadaannya.. Dan satu lagi iaitu mungkin ini bukan rezeki mereka untuk menang dalam rancangan tu kan tak apalah.. At least keluar TV kan... Apa apapun rancangan ni memang best dan bagus untuk semua peringkat umur...



15 comments:

  1. suka jugak tgk prog ni. cuma kadang2 tu sakit hati sbb ada sesetengah peserta tak tahu pasal general knowledge

    ReplyDelete
  2. saya rasa kan, kalau soalan pasal general knowledge orang patut tau, tak logiklah kan..mungkin bila dah kat depan tu diaorang kurang yakin, teragak2 nak jawab padahal diaorang dah pasti jawapan yang betul.

    ReplyDelete
  3. ehh..
    ni kne tgk balik ni..
    nk tgk soalan dia cmner..

    ReplyDelete
  4. ada jga situasi ble sgt2 nrvous smpi lupe bnda yg sbnrnya sgt2 kita igt..mgkin dorang almi bnda yg sma mcm yg mak dara tlskan tuh.

    kita sbg pnnton sure duk maki hamun org tu sbb xboleh nk jwb, tp cba kta letakkan diri kta dlm stuasi psrta tu..
    tu pndpt sya lah..

    ReplyDelete
  5. sokong aKSARAfENDI ..
    tapi kalo mang diorang betul2 x tahu dsebabkab dah lama tinggalkan alam persekolahan mang sedih..

    ReplyDelete
  6. tak de alasan utk gabra bile time lagu negaraku tuh. soalan senang je tuh tak leh nak jawab

    ReplyDelete
  7. gabra tuh, time gabra mmg kita akn lupa perkara2 penting

    ReplyDelete
  8. saya pun tengok jugak kak! memang geram bila diaorang tak jawap semalam... padahal senang je!

    ReplyDelete
  9. salam..kadang2 jawapan peserta memang tak boleh dijangka..tetiba je macam hah??!!

    ReplyDelete
  10. saya xpernah lagi nengok program ni.. pasal negaraku? mustahil xleh jawab kn.. tapi bak kata mak dara maybe die gelabah kut :)

    ReplyDelete
  11. Diorang cuak sgt kot. Mmg ramai je yg x dpt jawab soalan mudah. Maklum lah, dah la camera sana sini, dan semua mata pulak tertumpu pd kita. Mana x gelabah.

    SOalan nya "raja kita selamat bertakhta" berada di barisan ke berapa.

    ReplyDelete
  12. hish..kalau tgk program ni, memang ada yg sakitkan hati jer....soalan yg senang2 pon leh salah ...kalau yg betul2 susah x pela...nak masuk prgoram ni so, kenalah tau kemampuan diri dendiri..ada soalan tu ank mama yg umu 11 tahun pon tau jwpnnya...adussss...

    ReplyDelete
  13. Kadang2 orang mcm tue tak nak amik tahu pun pasal negara sendiri. Nak banggakan sgt negara luar. "Penting Diri" sedih jer kita dgr.

    ReplyDelete
  14. aiyoooo mcm orng tu kena masuk balik skolah ni.. soalan mcm tu pun tak tau

    ReplyDelete
  15. yuppp malu deh jd org mesia, tp kalau akak pun x mengajar, ari2 p sekolah akak pun x ingat lirik Negaraku pun, nasib baik ari2 dengar so macam mainan bibir jer,...

    ReplyDelete