Friday, June 22, 2012

Kain Batik Masihkah Dipakai Setiap Hari


Pagi pagi ni terasa lain dan semacam pula jadinya mak dara.. Kenapa? Dek kerana mak dara mengenakan kain batik dan bukannya seluar jeans atau seluar slacks atau skirt panjang macam yang selalu Mak dara pakai hehe.. Entah kenapa hari ni mood nak berkain batik dan merasakan diri ala ala perempuan melayu terakhir gitu..

Memang paling selesa adalah memakai kain batik di rumah namun mungkin batasan waktu dan kerja membuatkan mak jarang jarang kadang kadang pakai kain batik.. Dan bila dah pakai ni terdetik juga dihati.. masih adakah wanita yang memakai kain batik setiap hari? Pastiiiiii ramaiii kan.. atau ada yang macam mak hanya pakai sekali sekala ataupun time mak mertua datang aje baru kalut nak sarung kain batik tu haha.. Anda macam mana?

Hmmm rasanya jap lagi nak buat segmen AKU , KAIN PELIKAT DAN KAIN BATIK..haaa senang lelaki dan wanita boleh join nanti. cepat tangkap gambar anda pakai kain pelikat atau batik dan nantikan segmen ini tak lama lagi hokayyy hehe
Published with Blogger-droid v2.0.6

41 comments:

  1. saya masih pakai lagi.....tapi time balik kg jer...bedal mak punyer, sbb malas nak angkut baju banyak2 blk kg

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu bila balik kampung dan pakai kain batik baru rasa betul2 feel balik kampung tu kan.. mmg besttt sangat nak nak lagi pakai kain batik sambil berjalan di sawah.. perghh memang idaman mak tu ;)

      Delete
  2. seumur hidup saya, saya tak pernah pakai pun mak.. terukkah??*wondering..

    ReplyDelete
    Replies
    1. uishhh mana ada teruk.. biasa aje.. ramai yg tak pakai atau tak reti nak pakai kain batik zaman sekarang ni.. anak anak mak dara pun kalau mak pakaikan pun kejap londeh kejap londeh kena pakai tali pinggang baru ok hehe

      Delete
  3. saya masih pakai kain batik sekali sekala..
    saya ni kecik so bila pakai mmg tebal kat pinggang tu kan..tu yg kdg2 malas nk pakai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pinggang kalau kecil dan pakai kain batik kompom le gulungan di bahagian perut tu tebal kannn.. macam mak dara pinggang yang lebar ni tak cukup pulak nak balut sampai habis haha

      Delete
  4. salam mak dara...saya pakai time berpantang je hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe samolah kito Nana.. Dalam pantang baru kalut nak beli kain batik banyak banyak kan.. kalau tak belikan kain batik untuk mak aje hehe

      Delete
  5. MQ pakai lagi... Semalam pun pakai... Sebab MQ memang org kampung, Dah terbiasa pun... Selesa sgt..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu MQ memang selesa sangat rasanya.. senang bergerak senang duduk senang berdiri bukan macam seluar jeans tu, ketat je kan hehe

      Delete
  6. hahaha saya kain batik buat spare je, tak pakai pun sebab ikatan kain batik tak mau lekat kat pinggang saya....sebab boroi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe kita punyai masalah yang sama Angah.. kdg kdg mak rasa macam nak ikat ngan tali pinggang or tali rapia kasi tak jatuh hehehe

      Delete
  7. haha.. kita pon ade pakai gak.. tp bukan selalu lah.. slalu time takde seluar nk pakai kan, mcm terdesak ke apaa, sarung je kain batik :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.. time seluar di basuh ke kompom semua pun pasti cari kain batik punyalah kannn ehehe

      Delete
  8. miss z jrg pakai.. tpi mak miss z tiap hari pakai :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah dgn ibu mak dara hari hari masih pakai kain batik.. tengok cara dia pakai kain tu senang macam makan kacang aje hehe

      Delete
    2. betul tu.. miss z try pakai..alamak susahnya huhuhu..pakai kain batik ada skill dia sendiri..nak kena belajar dan kuasai... nnti taklah kain batik di lupakan :)

      Delete
  9. assalamualaikum mak dara....memang la sekarang ni jarang org pakai kain batik lagi harap anak2 tak lupa cara2 nak memakainya nanti...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup jarang betul yg pakai kain hari hari kan..

      Delete
    2. masyaallah beria ia sangat nak balas komen sampai lupa nak balas salam maaf ya.. waalaikumsalam mas :)

      Delete
  10. sy pakai hari2 di rumah...xselesa pakai seluar kt rumah...lgpun mak yg ajar dri skolah rendah lg pakai kain batik...=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus tu.. pemakaian kain batik ni harus diajar masa anak anak kecil lagi kan..

      Delete
  11. sessi pecah rahsia..jeng..jeng..jengggggg

    uncle pakai kain pelikat....tapi bila menjelang subuh..kenapa tertukar kain batik?

    cuba selesaikan masalah uncle nih? hahahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. fuhhhh penuh misteri masalah uncle ni .. uncle buat magic ek hehe

      Delete
  12. sekarang dah moden.. kain batik di jahit dan di jadikan seluar.. jadi ringkas dan selesa untuk bergerak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup betul.. seluar mcm tu banyak dijual di central market kan.. mak dara ada tengok ramai juga tourist yg pakai ;)

      Delete
  13. Pakai time dalam pantang & nak berurut je. Dah lama tak pakai ni jadi kekok lak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah kalau lama tak pakai kompom kekok punya hehe

      Delete
  14. saya salah soerang yg still pakai...sayang sebab pakai kain arwah mak punya..hehe

    ReplyDelete
  15. betul tu mak dara. saya sendiri jarang pakai kain batik. takut jugak generasi muda nanti dah tinggalkan tradisi berkain batik ni. yg janggalnya bila berkain batik, nanti org akan ckplah, kontrol ayu sebagainya. =="

    ReplyDelete
  16. dh lama tak pakai kain batik ni sis..dh dekat nk bersalin kena la biasa2kan sarung kain batuk utk time pantang nanti..idak le kekok sgt terjulur senget sini-sinun semasa memakai nanti.. hehehe

    ReplyDelete
  17. kalo blek kpg bru pkai..xpon time2 period baru pakai..kdg2 selesa sket pkai kain batik dr sluar..hehe

    ReplyDelete
  18. alahai.. saya x reti pakai kain batik.. alamakkk~ acaneeee?

    ReplyDelete
  19. sy pun pakai kain batik ni time balik kg je..he3

    ReplyDelete
  20. jarang sangat pakai kain batik ni....

    p/s: masa lepas bersalin je yang pakai hari2..

    ReplyDelete
  21. yelah, anak dara skrg ni dah kureng pandai pakai kain batik. saya buatkan tempahan jahitan utk customer, the end dia return balik sbb katanya tak leh jalan pakai kain lipat batik. huhuhu.....

    ReplyDelete
  22. memang jarang pakai kain batik. pakai pun masa berpantang dulu hihihihi

    ReplyDelete
  23. Nurul dah lama sangat tak pakai.. kalau pakai pun jahit kain susun/belah, pakai dgn baju kurung / kebaya kosong..

    ReplyDelete
  24. msh guna wp dh duk dlm dunia moden..hehe..
    tp ank2 rasanya tak pandai kot..muah2

    ReplyDelete
  25. msh guna wp dh duk dlm dunia moden..hehe..
    tp ank2 rasanya tak pandai kot..muah2

    ReplyDelete