Thursday, June 7, 2012

Tulis Entry Tanpa Gambar Ok Ke?


lain padang lain lalangnya.. lain orang lain blognya.. err boleh ke adjust pepatah ikut suka suki makcik jiran sebelah punya sepupu Mak Dara je kannn haha.Waduhhh angin meroyan mak datang awal jugak hari ni rupanya ye haha..  Yup mak dara nak bincang pasal entry.. entry bergambar atau entry yang tidak bergambar, mana lagi best?


Bagi Mak Dara macam tak cukup korum aje bila mak tulis entry tapi tidak diselitkan dengan sekeping dua gambor. Entah le rasa macam makan kari kepala ikan tanpa kepala ikan.. macam minum milo tanpa serbuk milo.. macam tidur tak peluk bantal busuk hehe. Ada kebaikan dan keburukannya menulis entry bergambar dan tidak bergambar ni dan meh lihat teori meroyan mak ni jom.

KEBAIKAN ENTRY BERGAMBAR

* pembaca lebih memahami apa yang cuba disampaikan
contohnya tengah tulis tentang baby yang comel, macam mana pembaca nak tahu baby tu betul betul comel atau tidak kalau tak diletakkan gambarnya kan. 

*pembaca tak perlu imagine lebih lebih
contohnya jika ada entry mengenai percutian yang best kalau ada gambar boleh le pembaca lihat tempat tempat yang menarik yang telah anda pergi tu. Makanya dia tak perlu le imagine je bagaimana rupanya pantai tu, resort tu dan sebagainya

Yang Tak Berapa Best  ENTRY BERGAMBAR

* masalah copyright
karang tak pasal pasal kena marah atau kena saman jika terambil gambar milik orang lain tanpa tidak disedari.

Ini selalu terjadi bila kita copy paste gambor di google atau di mana mana lah dan lupa atau tersalah tulis kredit pada tuan ampunya gambar. Kalau tuan ampunya gambor tu cool aje takpe lah tapi kalau sebaliknya kompom akan keluar entry entry marah lepas itu seperti yang terjadi pada anak buah mak dara baru baru ini walaupun dia telah pun meletakkan kredit pada google namun tetap dihamburkan dengan kata kata, entry dan komen yang sungguh menusuk kalbu.. Kesian anak buah mak dara tu. 

Tapi kalau di setiap entry di blog tu pakai gambar sendiri takde lah masalah itu kan..

* Entry yang hanya meletakkan gambar sahaja.
susah juga kalau buat entry hanya letak gambar aje tanpa sebarang tulisan atau penjelasan. seperti yang selalu mak buat di "wordless wednesday" Karang tak pasal pasal ada yang tersalah anggap..  Macam kes mak dara hari tu letak gambar lebih kurang macam ni 


Berderet deret ucapan tahniah yang mak dara terima kerana mereka sangka mak dara hamil lagi tapi yang sebenarnya yang hamil anak buah mak dara dan mak dara bakal bergelar nenek tak lama aje lagi hehe. Terus kasi delete entry itu ahaks.

Hmmm ini semua adalah teori dan pendapat Mak Dara tiada yang kena mengena sama ada yang masih berblog atau yang tidak hehe..Semuanya terpulang kepada keselesaan sendiri nak letak gambar atau tidak. Tepuk dada.. ishh tepuk dada dapat apa ye dak.. baik tepuk bantal tanya mengantuk ke tak haha..  Pendapat anda pulak bagaimana? Yang mana menjadi pilihan anda ketika menulis blog? Entry bergambar atau tidak Bergambar?


54 comments:

  1. sgt setuju.. walau mcm mne pun mesti nk jugak selit stu gambar.. kalau x mcm x lengkap je entri tu :)

    ReplyDelete
  2. erm... tips yang bgs ni mak, thanx... :-)

    ReplyDelete
  3. kalau tulis entry pendek pendek takpe la kalau tak letak pun, orang baca pun tak bosan tapi kalau nk tulis panjang2 berjela sampai 5km, better letak gmbar sama, boleh gak cuci mata sambil membaca ye tak mak dara hehe :) kalau saya, suka sgt letak gambar byk2 n besau gedABak, puas tengok. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju bebenor.. makanya mata takde le berpino pino asyik baca ayat je dak ;)

      Delete
  4. saya lebih suka entry bergambar walau cuma satu gmbar.Kalu tulisan je mcm bosan lak nk baca kalau terlalu panjang kecuali blogger tu mmg jenis pandai menulis dan celoteh but jgn skema sgt sudah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu tak boleh terlalu skema.. mak aritu ada jugak buat percubaan beralih dr meroyan ke skema terus merudum jatuh blog mak.. rupanya org lebih suka mak merapu hehe

      Delete
  5. hihu..charm pulak, pkai bband cap ayam, bila limit smp, jd slow cam siput..jadi nyer, bila quota bband habis, payah nk upload gambar..jadi nyer, wat entree pendek2 je.. entah ada yg baca ke x..sbb rata2 lebih suka kpd entree bergambar, termasuk charm, sbb tu charm sendiri suka wat entree bergambar, tp disebabkan kekangan pd bband, kene wat jugak la tanpa gambar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. susah jugak ye pakai bband cam tu ye.. tp takpe walau entry pendek2 tp kalau menarik tetap org dtg baca punya ;)

      Delete
  6. salam.mohon buat pautan blog pemikirkampong.blogspot.com.tq

    ReplyDelete
  7. salam...kalau entri tak de gambo tk bestlah...mesti nk buh le satu dua gambarkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kalau buh satu dia baru best kan nana

      Delete
  8. Salam Kak Adza,
    Saya suka entry yg bergambar drp entry tulisan je Kak. Tulisan je bosan la...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam Dik Eqbal
      betul betul betul kalau semua tulisan mesti orang pun boring nak baca kannn

      Delete
  9. mia lebih suka letak gambar dan ada ayat... senang orang nak faham...

    kalau ayat semata-mata takut readers boring membacanya... huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup betul ayat dan gambar harus seimbang baru best kan mia ;)

      Delete
  10. yana pun suka entry bergambar..senang nak imagine n menarik nak baca..tapi gambar dengan tulis kena balance baru sedap..ewah blog sendiri pun terabur..haha..nyway tu la kan kena credit betul2 kalo nak ambik pic from other website..tak stuju kalo credit source ke google..sebab google hanya perantara jer..tampat mana kita ambik tu kena alert la link dia tu..hew2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju tu biar ada gambar senang sikit nak gambarkan situasi yang diceritakan oleh kita kan

      Delete
  11. Saya pun lebih suka entry yang ada gambar. Mudah nak faham. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang difaham dan lepas tu senang sikit nak komen kann

      Delete
  12. Kalau Ety, entry simple2 pendek, tak letak gambar tak de hal. tapi kalau panjang berjela2 tu, elok lah selitkan satu dua gmbr, baru la tak bosan nak dibaca :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup kalau entry pendek takpe lah kalau panjang sure tak best kann

      Delete
  13. Jika tiada gambar...

    Nanti RSS Feed tak cantik la.. rss feed memang suka tarik gambar.

    Sebab tue bila kita share di facebook. rss feed yang memainkan peranan penting.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangat setuju.. rss feed yang menarik boleh menarik perhatian orang untuk masuk ke blog kita

      Delete
  14. assalamualaikum mak dara...kalau ada lagi gambar lagi menarik la n3 tu dan pembaca pun dpt melihat sendiri gambo2 tu...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu maszull.. boleh diorang lihat apa yang kita ceritakan tu kann

      Delete
  15. betoi mak dara...tp kalau xde gambar cm x cukup rasa jeee..cm kurang sesuatu dlm entri..kire cm x cun laaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam ada rasa yang kurang kan kalau takde gambar..

      Delete
  16. bagik saya macam minum sirap x bergula,makan maggi x berperencah...buleh ker pepatah camtuh??hakhakhak...(maggi jer yang slalu sumbat dalam mulut(budget)tuh jer contoh yang buleh bagik....keh...keh..keh..)rata-rata dorang lagik suke bergambar...nak mantapkan penulisan sambil feeling katenye...keh...keh...keh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. perghhhh suka dengan pepatah P#eoniX tu.. lebih kurang sama aje dengan pepatah mak dara hehehe..

      Delete
    2. pepatah lebih kurang same...mediumnye je yang tukar...kah...kah...kah....n'way happy gak tengok comeback mak dare...heheheh....

      Delete
  17. jujur entri dengan gambar sedikit sebanyak dapat membantu blogger utk menyampaikan maklumat. bab copy paste tu susah nak cakap, yg pasti better dapat keizinan sebelum menyiarkan gambar milik orang lain

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup rasanya ada lebih banyak kebaikannya meletakkan gambar dari tidak letak gambar kan..

      Delete
  18. kita lak suka letak gambo banyak2.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama lah dengan mak.. kadang kadang mak terlebih letak gambar sampai agaknya ada yang baca entry mak sampai muntah pink dengan gambor mak yang banyak itu hehehehe

      Delete
  19. jelas dengan penerangan mak dara...saya pon lagi suka entri bergambar...

    hi mak dara...datang dari (A.F.A) terus nak follow mak dara yg gorjes nehh... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tankiuuuu sudi follow blog meroyan mak ni.. jangan nyesal ye cik salmah hehehehe

      Delete
  20. suka gak letak pic tp kekadang nak cepat... update jew cepat2 tanpa pic... huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kalau nak cepat mmg susah le nak letak gambar gambar ni kan karang banyak masa pulak diperlukan.. nak pilih gambar lagi.. nak terangkan mengenai gambar tu lagi kann

      Delete
  21. kesimpulannya telan mati mak.. luah mati bapak.. hehe.. memang susah nk buat keputusan yang menyenangkan semua org kn :).. tp sy refer entry bergambar :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu susah nak puaskan hati semua orang kan hehe

      Delete
  22. if letak gambar kan lagi elok.. hehe, dr situ org boleh tau entry tu pasal ape. :)

    ReplyDelete
  23. js ikut mood la mak..kadang2 ada gambar kadang2 tak...tengok entry yg nk cite...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu mood memang memainkan peranan yg amat penting

      Delete
  24. kekadang kan kita buat entry gambar takde kena mengena ngan entry hahahahaha

    ReplyDelete
  25. lebih mesra dgn entry bergambar..

    ReplyDelete
  26. Jun lebih suka letak gambar kadang2 tak berkaitan pun main letak je...hahahaa...

    ReplyDelete