Thursday, July 5, 2012

Sungai yang tercantik di dunia

Pernah terfikir tak bagaimana rupanya sungai tercantik di dunia.. Mak dara pun tak terfikir pun bagaimanakah rupanya, namun satu artikel ini memang amat membuatkan Mak Dara kagum dengan ciptaan tuhan... mari mak dara share gambar sungai tercantik di dunia untuk tatapan anda di petang yang hujan ini ye..








Cano Crystals (Caño Cristales) yang terletak di hutan simpan Serrania de La Macarena, Colombia diiktiraf sebagai sungai yang tercantik di dunia. Keunikkan sungai ini ialah air sungai ini akan berubah kepada 5 warna untuk satu tempoh antara musim hujan dan musim kemarau. Ia dikenali sebagai River of five colours.

Sebab utama warna air berubah ialah kerana sungai ini dipenuhi pelbagai alga tetapi air sungai ini tetap jernih. Untuk datang ke sini, anda perlu mahir menunggang kuda kerana ia satu-satunya jalan untuk kesini. Wah, hebat sekali kan ciptaan Allah S.W.T



credit gambar oleh http://www.frank151.com/

18 comments:

  1. cantik sungguh akak sungai ni...Ya Allah...=)

    ReplyDelete
  2. Alga warna warni tu yg mencantikkan sungai tu ke? Subhanallah, cantik sekali ciptaan Mu..Ya Allah..


    http://www.babaharin.blogspot.com/2012/07/edisi-jatuh-hati.html

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum mak Dara... Mmg teruja sangat M tgk sungai ni... Hebat sungguh ciptaan Allah swt..

    ReplyDelete
  4. teringin nak tengok dengan mata sendiri..

    ReplyDelete
  5. Subhanallah,cantik sungguh.. ada byk color, sejuk je mata memandang tau

    ReplyDelete
  6. sgt cantik....
    ***mak kt sana hujan ke...putrajaya jugak tak hujan..hihi

    ReplyDelete
  7. SUMPAH!
    cantik sangat!!!
    teringnya nak tengok depan mata...huhu

    ReplyDelete
  8. memang cantik! thanks 4 sharing Mama.. suka tgk gambar2 cun

    ReplyDelete
  9. Subhanallah. cantiknya. kekuasaan Allah mengatasi segala-galanya :)

    p/s : sungai ni cantik sgt, photoshop pun gigit jari tgk :)

    ReplyDelete
  10. cantiknye mak dara...thanx for share ske tgk nature2 ciptaan tuhan nih..:)

    ReplyDelete
  11. subhanallah..
    indah sungguh ciptaan-Nya..

    mak, lupa nak bgtaw..
    kekadang, org yg amik gmbr ni pun memainkan peranan penting dalam sesebuah gmbr.. sb penghasilan sesuatu warna menarik dr gmbr tu adalah hasil dr setting yg dorg buat dkat camera hehe..

    peranan ISO, Aperture and so all hehe

    saja share information hihi

    ReplyDelete
  12. tq 4 sharing...bestnye kalo ada sg. mcm ni kat Malaysia

    ReplyDelete
  13. subhanallah.....memang cantik!...tapi naik seram jugak bila tengok lama2....saya memang penakut mak dara!...hehehe...

    ReplyDelete
  14. subhanallah..cantik sesgt sungai ciptaan Allah ni.. :D

    ReplyDelete