Saturday, August 11, 2012

DIY bersama Mak Dara

Sempena raya tahun ni rasanya mak paling jimat berbelanja banyak kelengkapan raya untuk rumah mak tak beli tapi mak make over dan baik pulih je.. Moto raya mak tahun ni "selagi boleh pakai.. pakaiiii.." tapi kalau dah tak sesuai atau tak comey lagi barang tu maka mak akan DIY dan cantikkannya.. Macam yang semalam mak Make Over Kerusi Makan pagi tadi mak dara telah makeoverkan lampu hiasan di rumah mak dara. Tahun lepas raya mak dara bertemakan english style tapi tahun ni telah bertukar kepada tema kelabu dan putih makanya lampu itu dah tak sesuai lagi dengan deko yang lain di rumah mak dara ni.. Apa lagi sesi D.I.Y (do it yourself) pun bermulalah....

lampu (sebelum DIY)

mula mula buka mentol dan kain bahagian atas tu

tudung lampu yang akan di gantikan

gamkan sedikit lace rambu ramba

gam ke sekeliling tudung lampu itu

tadaaaaa dah siapppp (selepas D.I.Y)

Akhirnya siapppppppp.. Macam mana ok tak? Mak daracuma keluarkan wang dalam RM22 ringgit sahaja untuk makeoverkan kedua dua lampu ini. Berbanding kalau nak beli lampu baru sebuah berharga RM39 kalau nak ganti dua dah kena bayar RM78.. Kan dah save banyakkkkk tu kan.. Tersenyum lebar somi mak tengok banyak barang barang di rumah yang telah mak dara make over kan hehehe


17 comments:

  1. Bukan senyum lagi MD tapi tambah sayang sebab menag jimat dan cantik. macam baru kan:)

    ReplyDelete
  2. awesomenye mak dara!!!!..cntik!!!

    ReplyDelete
  3. buat lampu sendiri. ehh decor sndiri. thumb up.

    ReplyDelete
  4. nak berjimat memang kena rajin n kreatif. klu takde sifat tu, beli je la yang baru.

    ReplyDelete
  5. sangat cantik. sy seperti biasa tiada persiapan utk rumah cos ddk pjj ngan suami + akan beraya di kg suami. lebih byk tumpu pada baju raya.

    ReplyDelete
  6. wahhh!!! nanti buleh mintak Mak Dara buat kat umah MrJocko satu kali :)

    ReplyDelete
  7. Hebat sungguh mak dara..kreatif dan inovatif serta menjimatkan..bagus2

    ReplyDelete
  8. cantek make over yang mak dare buat selain boleh jimat belanja....buleh gune duit untuk keperluan lain....huhuhuhhh....suke sangat tengok orang makeover neh...heheheh....kerusi tuh pon nampak ekslusif...hehheeh...cam umah owang kawen or ala-ala majlis perasmian gitu...heheheh...

    ReplyDelete
  9. mak dara kena buat satu segmen khas DIY...he he he...cantik dah tu...

    ReplyDelete
  10. amboiii~ kreatif mak dara nie..kna menuntut kat mak dara nie..

    hihi~

    ReplyDelete
  11. mak lepas ni blh wat segmen makeoverlah plak kt tv..biasanya ada sambutan ni...js slalu tengok yg mek salleh puya tak ingat dh program apa..tp mmg best...english style..

    ReplyDelete
  12. uiiiii rajinnya dia... beri nafas baru pada lampu tu...

    ReplyDelete
  13. somi mak cakap 'jimat duit aku'hahahahaaa :)

    selamat pagi mak :p

    ReplyDelete