Saturday, October 13, 2012

Tanpa mu abah.......

Lima hari telah berlalu ... dan lima hari juga aku bangun dari tidur dan mengharapkan semua yang berlaku hanyalah satu mimpi .. Aku cuba untuk tenangkan hati yang lara namun aku tak dapat tipu diri aku sendiri.. Dada makin sakit.. Terasa ada satu lubang yang amat dalam.. terasa satu kekosongan yang tak dapat digambarkan......  Abah dah pergi buat selama lamanya...

Setiap kali perkataan Abah keluar dari mulutku tatkala itu juga airmata akan mengiringi perkataan itu.. Tiada lagi bau wangi perfume abah tiap kali ke rumah abah.. Hanya bau air mawar dan bau bunga ros yang dikutip bagi menyirami pusara mu setiap hari... Tiada lagi dapat ku lihat abah dengan kain pelikat kegemarannya yang tinggal kini hanya lebihan kain kapan yang tersimpan. . Tiada lagi suara cucu cucu dan anak anak yang berebutkan remote control dengan abah untuk melihat siaran rancangan di TV, yang ada kini sebuah TV yang ditutupi dengan kain bagi menghormati pemergianmu....  Tiada lagi suara abah memanggil cucu cucu dan juga memarahi cucu cucu tiap kali mereka buat semak dan buat bising di rumah abah, yang kedengaran kini suara anak anak, cucu cucu dan suara mak  yang amat syahdu yang tak putus putus membacakan yasin dan sedekahkan al fatihah buat abah... bagai luruh hati ni bila melihat mak yang jatuh dan hampir pitam.. Mungkin kerana dah lima hari tak dapat lelapkan mata..


Kami redha.. Kami tahu tuhan lebih sayangkan abah.. tenanglah abah disana.. Janganlah abah berasa sunyi kerana kami akan melawat pusara abah setiap hari.. kami akan sentiasa merindui abah.. mengingati abah.. hanya doa dan al fatihah penyambung kasih sayang kita...


Al fatihah.....


Published with Blogger-droid v2.0.8

50 comments:

  1. Al-fatihah..semoga arwah bekas guru muzik saya...ditempatkan dikalangan org2 yg beriman..insyallah

    ReplyDelete
  2. Takziah Mak Dara...Moga roh arwah akan tenang di sana..

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. ALFATIHAH MAK DARA...banyakkan bersabar dan redha..

      Delete
  4. Semoga arwah ditempatkan dikalangan org beriman...

    ReplyDelete
  5. Takziah Mak Dara. Saya pun pernah merasa apa yang Mak Dara rasa. Semoga Mak Dara tabah menghadapi hari-hari yang mendatang. Al-fatihah.

    ReplyDelete
  6. Salam takziah dr saya. Semoga makdara sekluarga tabah mghadapi ujian ni. Moga ditempatkn beliau ditempat org beriman. Amin

    ReplyDelete
  7. takziah mak dara, semoga arwah ditempatkan dalam golongan orang yang beriman

    ReplyDelete
  8. mak dara... sabar. Doa anak yg soleh merupakan salah satu cara ygditerima Allah.. Semoga arwah abah mak dara dicucuri rahmat dan tenang disana

    ReplyDelete
  9. takziah..moga arwah d tmptkn dlm golongan org2 beriman..amin. tabahkn hati..kuatkn semangat

    ReplyDelete
  10. salam takziah buat Mak sekeluarga. moga terus tabah dan kuat semangat..

    ReplyDelete
  11. Harap Mak Dara tabha dan kuat... Takziah..

    ReplyDelete
  12. apa yang ida coretkan tu betul2 sampai ke hati kami yang membacanya. betapa kehilangan ida turut dikongsi oleh kami yang mengenali arwah pak tam adenan arshad. kehilangan sekelip mata memang sesuatu yang tak dijangka. Syukur pada Allah kerana semuanya mudah untuk arwah. Al-fatihah..

    ReplyDelete
  13. Semoga arwah ditempatkan bersama org beriman.

    ReplyDelete
  14. salam takziah untuk mak dara dan seisi keluarga.rasa sangat sayu krn di saat ini kami sekeluarga juga sdg berdepan dgn saat2 yang amat sukar untuk dihadapi.buat masa sekarang sy belum pernah merasai kehilangan tetapi sering berdoa agar bila tiba saatnya itu,saya dan keluarga dapat menghadapinya.....

    ReplyDelete
  15. Al fatihah dan salam takziah Mak Dara. semoga roh ditempatkan dikalangan mereka yg beriman. semoga Mak Dara dan keluarga tabah mengahadapinya....

    ReplyDelete
  16. salam takziah mak dara...be strong..Allah lebih sygkannya...sedih bc entry ni..sebak rase...=(

    ReplyDelete
  17. assalamualaikum mak dara...semoga arwah abah mak dara ditempatkan di dalam golongan orang2 yg beriman...:)

    ReplyDelete
  18. Salam takziah utk MD sekelurga, al-fatihah utk arwah...

    ReplyDelete
  19. salam takziah dr js..
    alfatihah buat arwah...

    ReplyDelete
  20. Semoga roh arwah abah MD tenang dsana..Moga MD tabah dgn ketentuan Allah swt

    ReplyDelete
  21. takziah sia...dan al-fatihah buat arwah abah sis...semoga rohnya dicucuri rahmat... sis tabahkan hati ye... i know how does it feels eventhough belum ada experience lagi...

    sis...jaga diri, jaga kesihatan kay?

    ReplyDelete
  22. sedih baca entri mak dara nih...serius, tetibe trus sy tbyg klu sy d tmpt mak dara, pastinya, akn merasa pkara yg sama.....smuge arwah dtmptkn bsama glgn yg beriman.....sedekah Al-Fatihah byk2 ea mak dara

    ReplyDelete
  23. Semoga abah tenang disana dan ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman..bertabahlah ye..betul tu..Allah lebih sayangkan Abah..

    ReplyDelete
  24. betapa beratnye dugaan kehilangan org yg tersayang..moga sis tabah dan sedikit demi sedikit redha atas permergianNya..
    al fatihah

    ReplyDelete
  25. Allahmughfirlahuma warhamhuma..

    Takziah buat MD, dan keluarga atas kehilangan ayahanda tercinta. Semoga terus tabah menjalani hari-hari seterusnya. Ingatlah antara amalan yang tidak akan terputus ialah doa anak yang soleh. Teruskan berdoa agar arwah dicucuri rahmat, ditempatkan dalam kalangan hamba yang beriman. Amin..

    Ya Allah jangan Kau uji kami melainkan Kau beri kekuatan untuk kami menghadapinya. Allahuakbar ~ benarlah kematian itu dekat.

    Al-Fatihah T_T

    ReplyDelete
  26. Alfatihah utk arwah abah mak dara..

    sy dah rasa kehilangan arwah abah yg tersayang tahun lepas... 3 hari sblom raye... sedih sgt2.. x terasa raye pon tahun tu... raye thun ni pon masih terasa lg kehilangan... rasa mcm baru jer dia pegi.. tp dah setahun rupanya...

    ReplyDelete
  27. assalamualaikum Mak Dara, Salam takziah. semoga arwah ayahnda Mak Dara di tempatkan di kalangan hamba Allah yang soleh

    ReplyDelete
  28. alfatihah..sabar ye MD..semoga rawah abah MD dicucuri rahmat..aminn

    ReplyDelete
  29. alfatihah sekali lag moga MD sekeluarga tabah ye

    ReplyDelete
  30. Takziah MD....saya baru tau hari ni...bila baca blog MD....semoga MD tabah ye...

    ReplyDelete
  31. menitik air mata sue kenangkan pak tam.. rindu sgt dah jugak..FB sue rasa kosong tanpa usikan dr pak tam yg kalau tak setiap hari pasti kami akan berchatting dan pak tam umpama pengganti arwah abah yg mana sue boleh luah perasaan sedih dan paktam akan memberikan nasihat2 dan kalau gembira, paktam akan beri usikan2... argghhhh, air mata tak boleh stop.. Allah tempatkanlah paktam disamping orang2 beriman.. amin..kirim salam kat mak tam ye k.ida.. take utk mak tam.. risau dgr yg k.ida ckp mak tam pengsan..

    ReplyDelete
  32. Takziah mak dara...huhuhu moga kuat dgn ujian ini.. yg pergi biarlah pergi... al-fatihah buat arwah dan takziah buat keluarga Mak Dara...

    ReplyDelete
  33. takziah..semoga arwah tenang disana..:)

    ReplyDelete
  34. Takziah...banyakkan bersabar ya mak dara..selalu sedekahkan ayat2 suci untuk arwah..
    sangat pedih kehilangan itu kan sbb sy pun baru awal tahun ni kehilangan ayah..

    ReplyDelete
  35. Takziah buat you dan family...Sungguh kuat ujian Allah ini..namun Sha percaya ada hikmah disebaliknya dan Allah lebih menyayangi arwah.

    Al Fatihah

    ReplyDelete
  36. Salam takziah dari SA,Be strong dear

    ReplyDelete
  37. Takziah Mak Dara dan keluarga...
    Kuatkan semangat ya...

    ReplyDelete
  38. salam takziah dari saya sekeluarga buat MD dan keluarga. semoga MD dan keluarga tabah dalam menghadapi dugaan yg amat berat ini. berat mata memandang, berat lg bahu yg memikulnya. semoga arwah abah MD ditempatkan di kalangan org2 beriman di akhirat kelak. kita harus redha dan pasrah dgn ketentuanNya. Jodoh ajal maut di tanganNya. daripadaNya kita datang, kepadaNya kita kembali.. T_T

    Al-Fatihah..

    ReplyDelete
  39. Salam takziah sekali lagi...! Doakan abah selalu..Allah lebih sayangkan abah Mak Dara! Tabah la hadapi ujianNYA..yang hidup pasti akan melalui mati! Itu sudah perjanjian kita bersama SANG PENCIPTA!

    ReplyDelete
  40. salam..semua.saya baru singgah blog mak dara.takziah atas kehilangan.Al-FATIHAH.

    ReplyDelete
  41. salam..semua.saya baru singgah blog mak dara.takziah atas kehilangan.Al-FATIHAH.

    ReplyDelete
  42. al-fatehah mak dara..moga roh dicucuri rahmat Allah..

    ReplyDelete
  43. takziahh buat akak..al-fatihah...

    ReplyDelete
  44. Assalamualaikum.. Jutaan terima kasih kepada seluruh ahli keluarga, saudara mara, sahabat handal juga semua yang mengenali Allahyarham abah saya Adenan Arshad atas segala doa dan ucapan serta bacaan al-fatihah dan yassin buat arwah abah saya.

    Diharap kalian semua halalkan makan minum abah saya serta ampunkan salah silapnya selama arwah abah bersama kita suatu ketika dulu. Selitkanlah Al-Fatihah buat Abah dalam doa kalian.

    Terima kasih juga kepada semua yang sudi hadir dan membantu kami sekeluarga dari saat Abah berada di hospital hinggalah ke majlis pengebumian dan tahlil.

    Maaf lambat balas semua ucapan takziah daripada anda di Facebook, text message dan sebagainya. Nafsu untuk buka facebook, blog ataupun menjawap panggilan telefon memang tiada sejak abah pergi.. harap anda dapat fahami situasi saya.. Sekali lagi terima kasih semua.

    Al-Fatihah...

    ReplyDelete