Thursday, November 1, 2012

Aidil Adha Pertama....

Aidil Adha kali ini merupakan Aidil Adha yang pertama buat Mak Dara dan Keluarga tanpa arwah abah... Arwah abah pergi 18 hari sebelum tibanya Aidil Adha.... Bertapa sayunya hati tatkala mendengar takbir berkumandang.. Sekiranya dulu setiap kali takbir masa itu jugalah semua ahli keluarga adik beradik masing masing sibuk dengan mengemas rumah.. tukar langsir.. masak lauk pauk dan juadah untuk raya namun kali ni.. Takbir bergema namun tiada sorang pun dalam isi rumah ibu Mak Dara yang bergerak melakukan sebarang persiapan raya... 

Tiada terdengar lagi suara arwah mengagihkan agihkan kerja kepada anak anak, menantu dan cucu cucu untuk persiapan raya.. Tiada lagi tangan yang tolong ketatkan ikatan ketupat palas.. Tiada lagi yang menaiki tangga bagi memasang lampu lampu raya yang menjadi tumpuan cucu cucu ketika pulang beraya... Tiada lagi.....Tiada lagi.......Beginikah rasanya beraya sebagai seorang yatim.... 

Tatkala mereka sedang memotong ketupad dan lemang kami bersaudara memotong daun pandan dan bunga bungaan .. Sedang mereka membuat air minuman utk para tetamu yg hadir meraikan aidil adha kami bersaudara sedang mencampurkan air mawar berama bunga bunga bagi menyirami pusara abah..


Sedang mereka berkunjung kunjungan ... Tatkala itu kami sekeluarga menziarahi kubur arwah yang sepi dan tiada bernyawa....






Ya allah ya tuhanku.... Tabahkanlah hati mak.. 
Tenangkan lah dia dengan pemergiannya ini..


 Ya Allah ya tuhan ku.... tabahkanlah hati kami.. AL FATIHAH...

20 comments:

  1. assalamualaikum mak dara...l-fatihah semoga ibu mak dara tabah menghadapi dugaan ini yer...:(

    ReplyDelete
  2. tak baca entry ni pun MV dah sedih tgk picc nya

    ReplyDelete
  3. al-fatihah buat arwah ayah Mak Dara

    ReplyDelete
  4. Al-fatihah...moga Mak Dara sekeluarga tabah

    ReplyDelete
  5. alfatihah.... moga md sekeluarga terus tabah ye

    ReplyDelete
  6. Be strong MD & family...al-fatihah

    ReplyDelete
  7. Saya pun turut rasa sedih..Harap dapat kuatkan semangat ye Mak Dara.

    ReplyDelete
  8. tabahkan hati..sayu juga ati arwah ibu dah 2tahun xda didunia nie lg...

    ReplyDelete
  9. sedihnya..

    akak x pernah merasa lagi kehilangan, rasanya diri akak x cukup kuat untuk menghadapi kehilangan...

    ReplyDelete
  10. sedihkan..sabar berbanyak mak dara..syukur mak dara kenal siapa ayah mak dara dan tahu di mana kuburnya..kenangan bersama itu paling indah..harap semua family mak dara dapat terima keadaan ini..

    ReplyDelete
  11. Mak dara, sabarlah setiap yg hidup pasti akan pergi...nana harap mak dara dan sekeluarga mak dara tabah dari ujian Allah ni...

    Nana sedekahkan Al-Fatihah untuk arwah ayah mak dara..


    Amin.

    ReplyDelete
  12. masyaALLAH...sayunye bile berhadapan dengan kubur orang yang kite sayang....sabar ye..insyALLAH...arwah dalam kalangan orang yang beriman...aminnn!!!....

    ReplyDelete
  13. Alfatihah sekali lagi buat arwah abah! Redha itu lebih baik kerana itu sudah perjanjiannya dengan sang pencipta!

    ReplyDelete
  14. al fatihah buat arwah, although it's easier said than done, kita kena redha dengan pemergiannya.. hanya doa anak2 menjadi penyambung kasih.

    ReplyDelete
  15. semoga akak n keluarga tabah mnghadapi kehilangan ni...salam kemal,kak..jmputla jenguk blog sy yg x sbrapa tu,ye :)

    ReplyDelete
  16. Semoga keluarga MD tabah..dan arwah abah MD berada di golongan orang-orang yang beriman...

    ReplyDelete
  17. Al-Fatihah< salam Takziah dari saya untuk mak dara sekeluarga.

    ReplyDelete