Monday, November 19, 2012

Bertuah Punya Bibik!

Hmmmm... bau semacam je nih... Bau hangit ke.. bau terbakar ke.. ke aku masih mimpi lagi ni.. Apasal pulak mimpi aku ni boleh sampai ada bau??? Ahh sudahhh ni mesti bukan mimpi lagi dah ni!! Sebaik mak dara buka mata dari tidur memang sah!! sah!!! memang ada benda hangit ada benda yang terbakar.. Mak cepat cepat turun ke bawah dan terkejut bila tengok apa yang dah terjadi pada rice cooker Mak Dara...




Habissss keliling rice cooker tu cair... melting sampai periuk nasi jatuh senget sebelah ... Bila Mak Dara jerit panggil bibik.. Dia pun act surprise.. Ish macam mana bisa jadi begini.. Saya baru aje masa sejam tadi.. Ok.. Part ni memang mak mengaku darah mak naik tahap dewa dah... At least nampak terus say sorry sejuk gak hati ni kan.. 

betuah memang bertuahhhh.. Ni bukan keja sejam ni kompom dia tak tutup suiz dari semalam ni.. Sekurangnya cakap le maaf.. Mak tak kisah sangat pasal rice cooker mak tu.. Cap pon cap ayam jer.. Tapi kalau lah Mak Dara tak sedar dan terus dibuai mimpi ke pepagi buta tadi mau terbakor satu rumah macam mana... Ni nasib baik dpt majikan melayu kalau majikan lain mau kena marah kaw kaw dah ni ishhhhhh mintak nyawaaaaaaa... mintak nyawaaaaaaaaa....

28 comments:

  1. sabar la kak..igtkan dia pas nie lebih hati2..takot jugak jadi menda laen..alhamdulillah xde pape.. :)

    ReplyDelete
  2. bahaya ni!
    pasni MD dan ahli keluarga kena lebih berwaspada dgn barangan elektrik.
    b4 tido kena pastikan semua suis ditutup.
    selalu saya nak tido, saya akan check dulu.
    kalau x sempat, saya pesan kt hubby.

    ReplyDelete
  3. MD, intan duk gelak nih sebab duk imagine MD marah sambil snap2 picture ..kiranya memang larik smbil bawak hp la nih..ekekekeke…tp memang bahaya..naseb mak sedar kan

    ReplyDelete
  4. bahayanya..sabar je lah..nasib baik kita manusia ada hati perut..hehe..sabar ye mak dara.

    ReplyDelete
  5. sabar yer mak dara.. tapi dlm mrh2, still bleh snap gmbr lgi,hee

    ReplyDelete
  6. sabor jer la... potong gaji dia... hahaha...

    ReplyDelete
  7. naya....nasib baik sedar awal.

    ReplyDelete
  8. iskk
    leh melting cmtu ke..
    ni sah3 die tgk cerita sintron dkt bintang smpai ralit

    ReplyDelete
  9. macam mana lah boleh jadi sampai mcam tu..

    ReplyDelete
  10. Memang tambah sakit hati kalau dah tahu salah dia tapi tak mau ngaku... sib baik Mak Dara majikannya.... kalau tak... memang..memang!

    ReplyDelete
  11. aduiiii... bahayanya. dah banyak jam kalau macam ni.. siap hangus tu...

    ReplyDelete
  12. alahai..sabar mak..sabar.memang sangat bahaya, kasi bebel sikit,mintak bibik alert lain kali...leh meletup periuk tu woh!!

    ReplyDelete
  13. la blh terbakar jugak ekk.....
    nasib smuanya takde apa2...
    nti mak kasi marah kaw2 kt bibik ye...lain kali buat lagi...^^

    ReplyDelete
  14. hahhaaa sabar Mak Dara sabar.!!
    Kang blog Mak Dara nie plakk cair kang..hehee
    Bibik inee nak kena babab niee..

    ReplyDelete
  15. bahaye jugak ni..
    syukur sempat perasan awal sebelum kemungkinan buruk terjadi.

    ReplyDelete
  16. sib baik la rumah tak terbakar kan...menakutkan..

    ReplyDelete
  17. mujur tak ada kejadian yg besar berlaku... tak nak ngaku kesalahan si bibik yer

    ReplyDelete
  18. eh saya pun selalu gak tak tutup suis piyuk nasik just biarkan pd setting 'warm'..sbbnya tgk mak mertua rileks je xtutup smp pg..tp sy punya piyuk nasi jenis stim kira ada letak air..kalau sy padamkan suis nnt nasi cepat basi..syg sgt selalu sgt buang nasi yg dimasak siang malam dah xboleh makan.kdg2 kalau cuaca kat luar sejuk dan hujan sy tutuplah suis piyuk nasi memalam sbb tahu nasi xkan basi..sy xtau boleh hangit yea ni mst setting tu masih 'cook' dak..lepas ni xberani lah bukak suis kena padamkan jugalah memalam huhu walopun xhangit tapi takut lah plak.

    ReplyDelete
  19. Rasa nye mmg rice cooker ni ada masalah kot.. Biasa nye bila dh masak.. Dia akn dlm mood warm je.. Bila lebih suhu yg ditetapkn.. Dia akn cut off sndri.. Bila dh sejuk smla dia akn panaskn blik.. Dia xkn sentiasa panas smpai lebih suhu yg ditetapkn.. Tu ape yg aku tau la.. So myb ni mcm cerik elektrik yg bila air dh mendidih dia still panaskn.. Xoff sndri..

    ReplyDelete