Thursday, November 15, 2012

Kisah Di Sebalik Lagu Maal Hijrah




Setiap kali tibanya Maal Hijrah pastinya lagu MAAL HIJRAH ini akan dinyanyikan dan berkumandang. Cerita di sebalik lagu Maal Hijrah ni sebenarnya..  kalau anda nak tahu somi Mak Dara, Martias Ali antara yang menyanyikan lagu ini bersama rakan rakan MUSIC SCHOOL UITM Shah Alam pada tahun 80an dahulu.. Merekalah yang original menyanyikan lagu ini dan dirakam di Studio Filem Negara dan mulalah lagu itu berkumandang di radio di seluruh Malaysia... 

Masa kecik kecik dulu Mak Dara selalulah menyanyikan lagu ini bila tibanya Maal Hijrah tanpa mengetahui bahawa Mak Dara bakal mengahwini salah seorang dari penyanyi yang menyanyikan lagi itu bila mak besar kelak hehehe.. What a small world kan hehe..

Kini lagu Mal Hijrah dah banyak versinya.. Dan banyak dinyanyikan semula dan salah satunya adalah dari kumpulan Al Ajiba di ataslah.. Mak cuba juga cari versi original yang dinyanyikan oleh somi Mak Dara tu tapi tak ada.. Syang betul kan.. Kalau tak boleh le anak anak mak dara dengar suara papa mereka hehehe

Mak Dara ingin mengucapkan Salam Maal Hijrah 1434 dari Mak Dara sekeluarga....


13 comments:

  1. masa kecil dulu, ada kawan gtau berdosa nyanyikan lagu ni kalau bukan masa maal hijrah.. hehe.. lawak ar

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke hehehe.. Zaman dulu dulu masa kecik kalau orang cakap apa pun memang kita cepat percaya kan dik.. hehehe

      Delete
  2. salam maal hijrah.. hehe betul ke mak dara. macam tak percaya je kan tp tu lah kuasa ALLAH

    ReplyDelete
  3. Salam Maal Hijrah MD.. somi MD mmg betul2 org seni la.. semua bidang blh buat.. eraz dlu pernah nyanyi lagu maal hijrah utk pertandingan nasyid.. tp dpt tmpt ke- 4 je.. zaman kanak-kanak riang la.. :-)

    ReplyDelete
  4. lama dah kan lagu ni mak dara, saya pun lahir lagi agaknya time tu..
    Salam Hijrah utk mak dara sekeluarga..

    ReplyDelete
  5. salam maal hijrah! :)

    dtg singgah sini http://dawnfantasy.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum mak dara...salam maal hijrah yer...:)

    ReplyDelete
  7. oh gitu al kisahnya...tapi memang sedap lagu ni..salam maal hijrah MD...

    ReplyDelete
  8. kehkeh tak tau pulak somi mak dara yang nyanyi tu :) by the way Salam Maal Hijrah buat mak dara sekeluarga :) moga tahun baru ni dilimpahi dengan rezeki dan rahmat Allah! AMIN

    ReplyDelete
  9. Ekekeke…kecik je dunia kan MD..Rasanya x terlambat nak ucapkan Salam Maal Hijrah untuk MD

    ReplyDelete