Thursday, November 8, 2012

Tutorial Membuat STICKY POST New Interface

Sejak kebelakangan ni ramai teman teman blogger Mak Dara banyak yang menyertai GA dan juga contest..Dan ada beberapa syarat yang dikenakan oleh pihak penganjur dan di antaranya ialah meletakkan entry contest itu sebagai "STICKY POST" selama beberapa tempoh waktu yang ditetapkan oleh pihak penganjur itu sendiri.. Dan ramai juga yang tidak tahu bagaimana untuk membuat sticky post.. Almaklum lah Blogspot sekarang dah diperbarui dengan "New Interface" .. Ok moh Mak Dara sharekan cara untuk membuat "STICKY POST" ya..

LANGKAH PERTAMA
Tulis lah entry seperti yang biasa anda lakukan. 

LANGKAH KEDUA
Setelah masukkan semua isi isi kandungan yang ingin anda sampaikan 
dalam entry anda tekan butang publish.



LANGKAH KETIGA
Setelah aje publish entry anda. Kembali ke entry itu dan edit semula dengan menekan butang "edit".



LANGKAH 4
Klik pada "schedule", kemudian set kan tarikh kepada tarikh yang anda inginkan

Sebagai contohnya tarikh entry anda adalah hari ini iaitu 8 November 2012 namun anda mahu entry anda itu terus melekat sebagai sticky post sehingga 15 November, maka anda tukar sahajakah tarikh baru itu pada schedule tu kepada tarikh 15 November 2012. Lepas tu anda UPDATE semula entry anda itu dannnnn SIAP!!!! SELAMAT MENCUBA!!!

"hehehehe ok ke tutorial Mak Dara ni ke ada yang terus 
meroyan macam Mak lepas baca tutorial Mak Dara ni hehehe"


29 comments:

  1. oic...ok..macam ni ker...terima kasih..

    ReplyDelete
  2. hehe..rajin mak dara buat tutorial ni. ^__^..sharing is caring.

    ReplyDelete
  3. tengkiu mak dara.. :D memang tgh cri tutorial buat sticky post :)

    ReplyDelete
  4. dulu memula guna new interface .. pnyalh sebal nk cari benda alah nie. godek2 dlm 2 hari jgk baru pndai ... hehehh kalau nk buat autopublish pon guna mcm nie jgk kn

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah kita Yana.. Mak Dara lagilah rabun IT.. Bila ada teman yang ajarkan caranya maka mak pun nak share lah dengan semua teman ;)

      Delete
  5. hehehe..dulu mmg saya x reti nk wat. aritu tny member, ok dah faham. hehehehe

    ReplyDelete
  6. Mak dara, errr..sorry eh intan blur ket..maklumlah org baru berblog …sticky post ni untuk entry yang nak masuk contest ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan untuk masuk contest aje.. Apa apa sahaja entry yang Intan nak highlightkan dan mahu jadikan entry itu berada di kedudukan teratas blog walaupun ada entry entry terbaru tanpa gangguan boleh gunakan kaedah ni.. ;)

      Delete
    2. Owh macam tu...okeh mak dara...tq2...entry yang cukup berguna...hehehee

      Delete
  7. oh simple jer nk buat sticky post ni..bru tau..=.='

    ReplyDelete
  8. Hehehe.. comelnyer Mak Dara nih.. Ilmu yg berguna.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe tenkiuuuu ni lah jadinya bila angin meroyan mak dah sampai hehe

      Delete
  9. Tq for sharing Mak Dara :-)
    Rajin Mak Dara edit gambar kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe ur most welcome.. bila tgh takde idea nak tulis skrip inilah jadinya haha

      Delete
  10. tq share mak dara
    suker tgk gambar mak dara edit tu..;)

    ReplyDelete
  11. thanks mmg tgh cari cara nak buat sticky post

    ReplyDelete
  12. walaupun nana dah penah buat, tp thanks mak dara kasi share tutorial..
    sangat berguna untuk blogger newbies :)

    ReplyDelete
  13. Thanks sharing loving :) me penah sekali dua je buat sticky ni!

    ReplyDelete
  14. faham mak...^^
    js nk tanya fb mak dh xblh add ye...
    sbb js teringin nk add mak...hihi

    ReplyDelete
  15. Terioma kasih atas info yg diberi, mudah difahami, senang dikendali dan selesa utk digunapakai.

    ReplyDelete