Monday, December 3, 2012

IKUT HATI MEMANG AKAN TUTUP BLOG INI!


sedihhh... terlalu sedihhhh... memang mak sayangggg sangat dengan blog mak ni. Walau pun blog mak hanyalah sebuah blog picisan dan banyak entry entry meroyan namun ia adalah tempat mak meluahkan segala galanya.. Hampir setahun 11 bulan mak menghabiskan masa mak di blog ini dan hari ini blog mak menghadapi masalah.. masalah nya apabila semua gambar gambar menjadi hitam... termasuk header.. background and all.. gambar gambar di dalam entry juga telah bertukar menjadi hitam...




Ada beberapa teman blogger Mak Dara yang prihatin turut bertanya hal ini di kotak komen Mak Dara...


Masyaallah sedihnya hati kali ni dah masuk dua kali blog Mak Dara jadi begini... Dulupun sama jugak memang semua entry yang bergambar tak dapat diselamatkan dan nampak gayanya ia akan berulang sekali lagi.. Telah banyak kali mak dara cuba upload semula gambar gambar itu.. tukar kembali header tukar kembali gambar di footer.. gambar di sidebar and all . Dah berapa jam ni edit rasanya akan terus edit sampai ke malam buta lah ni... Syukur alhamdullilah beberapa part dah kembali normal cuma yang tak dapat diselamatkan ialah gambar di entry entry.. Rupanya bukan satu dua aje entry yang hilang gambar dan bertukar jadi hitam, tapi lebih dari setengah entry mak dara selama mak berbloging hampir dua tahun ni dah bertukar jadi hitam macam gambar di atas tu.. Yang paling sedih adalah entry contest yang mak usahakan sejak dari bulan lepas iaitu entry iPhone 5 Gadget Impian.. Banyak gambar gambar yang telah mak edit dan mengambil masa selama berhari hari untuk membuatnya hilang dan bertukar hitam begitu saja. 

Terus terang mak katakan... hati menjadi tawar untuk meneruskan hayat blog ni.. Dah banyak tanya kawan kawan di FB dan memang banyak cadangan di berikan tp mak sememangnya amat blur dan tak tahu bab bab IT ni.. Dan mak sudah tak tahu lagi macam mana nak betulkannya untuk jadi seperti dulu balik.. sungguh kalau ikutkan hati memang mak nak tutup aje blog ini....................


27 comments:

  1. ala..jgn la mak dara..mesti ade cara nih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih Luqman. Mak masih mencari jalan untuk selamatkannya..

      Delete
  2. salam mak dara...saya tgk ok je blog mak dara ni...sume gambar ada je

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam Nana.. Ni mak dara dah repair banyakkkk dah ni.. cuma skrg yg tak dapat diselamatkan ialah gambar gambar dalam entry.. banyak dah tukar jadi hitam..

      Delete
  3. mungkin kena tukar template designer kot

    ReplyDelete
  4. alahh..janganla stop blogging, nanti Nas nak lepak mana..?? :(

    ReplyDelete
  5. alah mak, tak kan nak tutup... mak mintaklah sapa yang pakar untuk tengokkan blog mak ni... sayanglah kalau tutup blog ni...

    ReplyDelete
  6. Hmm tunggu dulu ye.. mungkin boleh dibaiki ni.. Sayang kalau ditutup.. Erm..

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum mak dara...mama pun pernah kena hari tu mcm ni juga sebabnya mama telah delete gambar2 kat akaun google terus jer gambar2 keluar mcm tu kat blog tapi lama2 kelamaan kembali pulih kembali yg sayangnya gambar2 n3 yg lama semuanya keluar no entry tu jer dah x boleh nak diselamatkan...

    ReplyDelete
  8. apa punca jadi macam ni ye? hurm, jangan berhenti berblog sebab ni..sayang.. teruskan je..

    ReplyDelete
  9. jgn berhenti kerana itu...tapi saya boleh jek view...

    ReplyDelete
  10. Jgn MD.. Jangan!!!!!

    Rasanye sejak nani folo blog MD ni kali kedua nani nmpk entri ttg ni. Kenapa leh jdi mcm ni ye??Nnti share la kot2 sbb widget ke or apa2 :)

    Apapun jgn berhenti blogging ye.. :)

    ReplyDelete
  11. cuba akak upload gambar2 akak kat img.url, pastu amik direct link n upload balik... rasa ada masalah coding or web uploader yg masalah... please jg tutup blog akak ea.. nti rindu..hehe

    ReplyDelete
  12. Mak dara,jgnlah tutup.alahai,x beshlah camni,dulu blog sya pernah bermasalah tp kuatkan semangat walopun suam2 kuku ja,syg blog,walupon sekadar blog 'syok sendiri' tp sya syg blog n follower sya...so mak dara,jgnlah tutup..plezzzzz

    ReplyDelete
  13. erkk akak, mesti ada caranya ni..

    ReplyDelete
  14. pernah gak terjadi...sebab hacker..tp ni sebab apa? kenapa..cuba tanya sesiapa yang terror..

    ReplyDelete
  15. Lama betul Kak Mirror tak singgah sini alih2 Mak nak tutup blog pulak.
    Cuba cari balik gambar2 tu dlm picasa web album (masa kita nk upload pix, kan ada tulis "picasa web album" - klik kat situ, cari balik gambar2 lama kat dlm tu).

    ReplyDelete
  16. alaaaaa....janganlah kakakqu... janganlah tutup...

    ReplyDelete
  17. source gambar mak dara tu dr mana? picasa google (direct upload ke blog) atau flickr atau photo storing yg lain? kalai kita delete pic dr source mmg gambar di entry akan jadi hitam sbb linknya dh hilang... maybe terdelete kot..

    ReplyDelete
  18. Ini mesti kes terdelete gambar melalui Google+, samada melalui site Google+ ataupun Android phone.

    ReplyDelete
  19. usaha selagi boleh mak dara.. jangan menyerah.. :) mesti ada solutionnya..

    ReplyDelete
  20. sabar mak dara.. teruskan cari jalan untuk selesaikan masalah ini..

    ReplyDelete
  21. Assalamualaikum Mak Dara, kena hack ke blog ni? sabar lah ye.. mungkin ada hikmahnya.. insyallah kalau ada rezeki dgn iphone 5 tu tak kemana Mak Dara, cheer up :)

    ReplyDelete
  22. Sabar mak dara,its happened to me also..i pun xdapat buat pape..dan makin ramai blogger yg hadapi masalah yg sama...biarkan jelah Google+ acc yg kononnya canggih manggih sampai buat blog kita buruk, yg penting keep blogging MD!

    ReplyDelete
  23. Mak, jgnlah tutup blog ni.Mesti ada penyelesaiannya.Kalau mak nak tutup jugak, kena buat yg baru untuk kita follow.

    ReplyDelete