Friday, December 21, 2012

PLANET KIARA : MEMPOPULARKAN SAINS DAN TEKNOLOGI MELALUI DRAMA


As salam duhai teman.. Sebuah drama bersiri 26 episod terbaru bertajuk PLANET KIARA akan mulai menemui penonton dan akan mula ditayangkan di saluran TV3 mulai 27hb Disember tak lama lagi. Drama ini adalah hasil skrip terbaru Mak Dara bersama sama dengan beberapa lagi penulis tanah air iaitu Adza Nasyaemie, Martias Ali dan juga Ayuni Zamani. Mak Dara bersama somi telah dijemput ke Majlis Pelancaran Drama PLANET KIARA yang bertempat di PUSAT SAINS NEGARA pada 13hb Disember yang lalu. Dan artikel mengenai pelancaran dan drama ini telah pun dipublish di beberapa akhbar, blog dan juga di Portal Rasmi Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi.

DSC_0274
Mak Dara dan somi di hadapan dan duduk paling kiri

  

  

Pusat Sains Negara telah melangkah ke satu tahap baru apabila buat julung kalinya menerbitkan drama bersiri televisyen berjudul Planet Kiara. Drama yang akan bersiaran di kaca televisyen sebanyak 26 episod ini pastinya mencetus suasana baru dan membawa kelainan kerana ia merupakan drama bersiri yang menerapkan elemen saintifik dalam jalan ceritanya.

Bersempena dengan penerbitan drama ini, Pusat Sains Negara bekerjasama dengan Bleu Nagas Productions menganjurkan Majlis Pelancaran Drama Bersiri Planet Kiara pada hari ini yang disempurnakan oleh YBhg. Prof. Datin Paduka Dr. Khatijah Yusoff, Timbalan Ketua Setiausaha (Sains) Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) yang mewakili Y.B. Datuk Seri Panglima Dr. Maximus Johnity Ongkili, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi. Penganjuran majlis ini bertujuan untuk menghebahkan kepada masyarakat dan media massa mengenai penerbitannya dan memberikan nafas baru kepada fungsi Pusat Sains Negara selaku peneraju pendidikan sains dan teknologi tidak formal di Negara ini.

Drama Planet Kiara ini yang mengetengahkan konsep sains dan teknologi dengan gabungan robotik dan CGI (Computer-Generated Imagery) telah dibangunkan dan dipersembahkan secara mudah dan jelas. Melalui cara ini masyarakat akan lebih memahami dan menerima sains kerana ianya disampaikan secara praktikal dan mengaplikasikan STI dalam kehidupan seharian.

Drama Planet Kiara juga bertujuan untuk meningkatkan profil sains di kalangan pelajar yang bakal menyumbang kepada lebih ramai anak muda memilih bidang sains di peringkat pengajian tinggi, mempopularkan dan meramah masyarakatkan sains kepada rakyat daripada pelbagai latar belakang.

Drama Planet Kiara mengisahkan kehidupan seharian keluarga Prof. Johari dan anak-anaknya iaitu Adam, Tasya, Cahya, Aril dan robot PSN-1 di sebuah kota. Pada setiap siri, konsep sains akan ditonjolkan dengan huraian jawapan melalui interaksi kekeluargaan. Diharap penerbitan drama bersiri Planet Kiara ini akan dapat memberi nafas baru dalam penyampaian sains dan teknologi serta dapat mencetus populariti bidang sains di kalangan masyarakat pada masa kini.

Drama Planet Kiara ini dijangka akan menjangkau sekurang-kurangnya satu juta masyarakat Malaysia pada setiap kali tayangan. Ia dijadualkan menemui penonton mulai 27 Disember 2012 (Khamis), jam 6:30 petang di TV3. Sebanyak 26 episod ke semuanya. 13 episod pertama ditayangkan mulai awal tahun 2013 dan ia akan diulang tayang sebelum 13 episod kedua menemui penonton.

Dalam masa yang sama, diharap siri drama Planet Kiara ini akan memberi tempias kepada Pusat Sains Negara, jabatan di bawah Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) untuk mengukuhkan peranan dan menonjolkan keterampilan PSN sebagai institusi pembelajaran tidak formal yang unggul di Malaysia.

Jadi jangan lupa untuk menonton drama bersiri PLANET KIARA ini setiap Khamis pukul 6:30 petang di TV3 ya! ;)


6 comments:

 1. lamenya xpegi pusat sains....aish...mmg kne tgk la nti rncgn ni...huhu

  ReplyDelete
 2. wush... nak kena tengok ni..hehehe

  ReplyDelete
 3. Salam Rakan Media,

  Sememangnya Blog anda sangatt mengagumkan dan punyai daya tarikan

  tersendiri dalam menyampaikan maklumat kepada rakan2 blogger dan media

  baru.

  Mohon jasa baik anda agar dapat menyenaraikan Laman Portal KLPOS dalam

  senarai (link) blog pilihan di blog anda.

  Hopefully dapat berkongsi maklumat terkini dan isu2 semasa menerusi

  laman portal KLPOS.

  TQ n Salam Persahabatan.

  http://klpos.com/

  KLPOS News Portal

  ReplyDelete

THE ZISTERS @ ASTRO AWANI

Mak Dara @ IKLAN MAYBANK