Tuesday, January 3, 2012

Follower Mak Dara ke 2000!!!

Syukur alhamdullilah akhirnya penantian Mak Dara untuk mendapat ahli Mesyuarat Tingkap yang ke 2000 telah tercapaiiiii amin.. Dan blogger yang Mak Dara nanti nantikan ialah  NOOR AISHAH BT DAMANHURI atau nama singkatannya Ecah dari blog STORIES IN MY LIFE. Ecah bersekolah di smk idris shah gopeng Perak.


'StOriEs iN My liFe'


[P1040719.JPG]
adik Ecah...


Terima kasih kepada Ecah kerana sudi menjadi follower Mak Dara yang ke 2000!!! Memang antara azam tahun baru Mak Dara pada 2012 ni ialah mendapat follower blog sebanyak 2000 sebelum atau pada ulang tahun setahun Blog Mak Dara iaitu pada 17hb Januari depan.. Namun syukurr apabila azam mak dara itu tertunai awal dari yang diharapkan aminnn... Sebagai tanda terima kasih kepada Ecah.. Mak pun dah follow blog Ecah =)

Mak dah jadi follower Ecah yang ke 3 =)

Terima Kasih Ecahhhhhh.. Nampah gayanya Ecah baru aje masuk ke dunia blog pada 12 Desember lepas kan.. Semoga Ecah terus berbloging ok.. Jom ramai ramai terjah blog Ecah @ http://miszaishlesz.blogspot.com/ jommmmm!!!!


Dari Karya Mak Dara - FILE 578

Skrip pertama yang mak dara tulis dan yang telah memulakan karier Mak Dara sebagai penulis skrip adalah sebuah drama yang berjudul FAIL 578 pada tahun 1996 dulu. Mak dah lupa siapakah yang telah berlakon dalam drama ni.. Tapi yang Mak Dara ingat ialah mak dara mengambil cerita ini dari pengalaman Mak Dara bekerja di pejabat dulu dimana pada waktu pulang kerja mak telah ke toilet tanpa diketahui oleh rakan rakan mak mereka pulang dan telah mengunci pintu pejabat dan pulang hahaha.. Memang kelakar.. Tapi tak kelakar uga bila terkunci dalam pejabat selama lebih 3 jam sementara mereka ada orang datang membuka kunci itu.. Ok lah sinopsis penuh cerita ni seperti dibawah ye...



SKRIP Pertama - 1996

Tajuk Drama: Fail 578
Skrip Oleh: Adza Irdawati Adenan

SINOPSIS DRAMA FAIL 578

FAIL 578 menceritakan tentang Maliq seorang pekerja yang bekerja di sebuah syarikat swasta yang agak malas namun amat bijak dalam IT. Dia juga amat bijak memecahkan semua kod kod di mana mana komputer sahaja. Walaupun Maliq seorang yang malas namun dia pandai membodek Bossnya. Itu yang membuatkannya amat disenangi oleh majikannya itu. Ini membuatkan semua rakan sekerja Maliq membencinya.

Pada suatu hari Maliq tertidur di satu sudut didalam pejabatnya dan tidak menyedari bahawa telah tiba tamat waktu kerja. Rakan rakan sekerjanya mengambil keputusan untuk mengenakan Maliq. Mereka semua keluar dari pejabat dan terus mengunci Maliq di dalam pejabat itu dan pulang.

Maliq sedar dari tidur dan terkejut mengetahui bahawa dia telah terkunci di dalam pejabat dan tidak dapat keluar. Maliq mencuba pelbagai cara namun dia tetap gagal untuk keluar dari pejabat itu.

Maliq terpaksa menerima hakikat bahawa dia kini terpaksa bermalam di pejabatnya.

Oleh kerana terlalu bosan, Maliq bermain game di komputernya namun kerana terlalu bosan Maliq mengambil keputusan untuk meng"hack" semua komputer teman teman sekerjanya. Maliq gembira kerana berjaya menyelongkar beberapa fail yang mempunyai rahsia peribadi rakan rakannya itu. Akhirnya maliq mengambil keputusan untuk meng"hack" komputer bossnya. Maliq terkejut apabila dia dapat membuka semua fail di dalam komputer majikannya itu namun gagal menyahkodkan satu fail iaitu "FAIL 578" , Ini membuatkan maliq merasa curiga dan mencuba pelbagai cara untuk menembusi fail itu dan akhirnya dia berjaya. Maliq terkejut apabila mendapati fail itu memiliki semua bahan bahan bukti penyelewengan majikannya. Belum sempat maliq meneliti fail itu tiba2 pegawai sekuriti yang datang membuat rondaan tiba dan meminta supaya Maliq keluar dari pejabat itu.

Mulai dari hari itu Maliq yang pemalas bertukar menjadi sangat rajin. dia yang pertama tiba di pejabat dan yang terakhir untuk keluar dari pejabat itu .

Akhirnya Maliq berjaya menumpaskan semua penyelewengan majikannya sehingga menyebabkan majikannya dibuang kerja. kini Maliq telah dinaikkan pangkat yang tinggi dan semuanya berjalan dengan baik sehinggalah satu hari dia terkunci lagi dipejabatnya..

Oleh kerana bosan menunggu pintu pejabat dibuka semula. Dia dengan sifat nakalnya mengelongkar semua fail fail milik teman teman sekerjanya dan juga fail bosnya dan terjumpa sebuah fail 578 milik bosnya .Dia akhirnya berjaya merungkai semua kes penyelewengan yang dilakukan oleh bosnya dan semua bukti itu berada dalam FAIL 578..


Segmen YY | Mengapa saya Berblogging

Assallammualaikum.. Yeayy Mak Dara telah ditag oleh teman mak iaitu Yana Yassin untuk menyertai segmen beliau iaitu segmen Segmen YY | Mengapa saya Berblogging


Kenapa Mak Dara nak Berblog? hmm satu soalan yang sungguh best.. sebenarnya Mak Dara memang gila menulis. Mak Dara dapat tahu yang Mak Dara berbakat dalam bidang penulisan semasa mak dara sekolah rendah lagi. Bila cikgu Bahasa Malaysia Mak Dara minta Mak Dara dan satu kelas buat karangan dengan ayat bermula dari... Suatu hari ketika dalam perjalanan pulang dari sekolah, saya telah... semua rakan sekelas Mak Dara tulis kena kejar anjing lah.. tersesatlah dan macam macam cerita yg "cliche" .. tapi mak dara tulis bagaimana Mak dara telah diculik oleh sekumpulan penculik dan menceritakan pengalaman menjadi tebusan dan bagaimana akhirnya diselamatkan dan malangnya kerana ayah terkorban dalam adengan tembak menembak antara polis dan penculik. hahaha cikgu puji meleleh leleh membuatkan Mak Dara kembang semangkok.

Bila dah besar Mak Dara bertemu suami , Martias Ali seorang Penulis Skrip drama yang amat berbakat. Setelah berkahwin akhirnya Mak Dara terus ikut jejak langkah suami dan turut jadi penulis skrip drama dan filem. Setelah 16 tahun Mak Dara terlibat dalam dunia penulisan kini hampir 62 buah skrip drama dan telah ditayangkan di TV.

Menulis skrip selalunya Mak Dara terpaksa ikut jalan cerita pihak producer. Tapi banyak yang tersurat dan tersirat yang tak dapat Mak Dara luahkan. Cari punya cari punya cari akhirnya Mak Dara dapat jawapannya.. BLOG!!

Mak Dara telah mula berBLOG dari tahun 2006 lagi. Blog pertama Mak Dara iaitu mengenai band mak dara iaitu D'ADZA. Blog kedua mengenai semua skrip skrip yang pernah Mak Dara hasilkan. Tapi kedua duanya macam terlalu formal dan Mak Dara masih tak dapat meluahkan apa yang selalu bermain di kotak fikiran Mak Dara. Maka hari ni Mak Dara ambik keputusan untuk buat BLOG baru dan nak tulis apa saja yang bermain di kepala ni tanpa ada batasan..Semoga anda enjoy membaca BICARA MAK DARA..

Mak Dara nak tag Deqnoor dan Aku Fiza

Klik di SINI untuk menyertai segmen ini..


Siapakah Gerangan Blogger Itu

Ohhhh berdebar Mak Dara menantikan siapakah gerangannya Blogger yang bakal menjadi Ahli Mesyuarat Tingkap Mak Dara yang ke 2000 tu ye... Sekarang dah 1998 hehe.. Errr itu pun kalau  tiada yang unfollow blog meroyan mak ni la hahaha


Memang antara azam tahun baru 2012 untuk mak tu kalau boleh nak ahli mesyuarat tingkap mak genap 2K sebelum ulang tahun pertama blog ini pada 17hb Januari depan.. Waduh pejam celik pejam celik dah hampir setahun Mak berblogging.. Kalau benda yang kita suka memang tak terasa masa berlalunya kan..

Ohhhhhh adakah yang sudi menjadi ahli mesyuarat tingkap mak yang ke 2000 ek huhuhu nebesss mak hehehe