Saturday, January 7, 2012

Selamat Ulangtahun Ke-5 Buat Budiey.com

Selamat Ulangtahun Ke-5 Buat Budiey.comhttp://www.budiey.com/ yang jatuh pada hari ini, 7 Jan 2012. 


Dengar khabarnya Budiey akan membuat Party Ulangtahun Budiey.com ke 5 di di Zouk Kuala Lumpur pada 21hb Januari nanti. Dan Banyak hadiah untuk korang Budiey akan berikan termasuklah iPad2 utk hadiah utama cabutan bertuah. Waduhhhhhhhhhhh nakkkk pergiiiiiiii hehehehehehe...

 
Mak Dara & Budiey di FFM 24 yang lalu =)

Mak Dara doakan semoga blog budiey bertambah tambah meletops dan terus menjadi blog paling sensasi di Malaysia... Dan semoga party ulangtahun di Zouk Kl nanti akan berlamgsung dengan jayanya ya amin... Tak sabar Mak pulak nak sambut ulang tahun blog mak yang pertama pada 17hb januari ini hehehe...

Selamat Ulangtahun Ke-5
Budiey.com !!


Dosa gugur bila suami-isteri bersalaman

Mak Dara terima email dari teman mak mengenai Dosa gugur bila suami-isteri bersalaman.. Sesuatu yang amat menarik untuk dikongsi bersama anda.. Jom baca dan renungkan bersama...

Dosa gugur bila suami-isteri bersalaman:Dosa gugur apabila suami, isteri bersalam RASULULLAH saw bersabda, yang bermaksud: “Seorang isteri yang bermuka muram di hadapan suaminya, maka ia dalam kemurkaan Allah hingga ia dapat membuat suasana yang riang gembira kepada suaminya dan memohon kerelaannya.”


Begitulah besarnya harga senyuman seorang isteri kepada suaminya kerana senyuman akan mencetuskan suasana kegembiraan yang sebenarnya dikehendaki suami ketika pulang dalam keletihan.

Muka yang masam bukan saja akan menimbulkan kemarahan suami, malahan menyebabkan Allah turut murka dan kemurkaan Allah itu berkekalan hingga isteri berjaya mengembalikan suasana gembira serta memohon keampunan daripada suami.

Sesungguhnya keredaan Allah terletak pada keredaan suami. Justeru, apabila suami pulang segeralah bukakan pintu, persilakan masuk dengan penuh hormat dan ciumlah tangan suami sebagai tanda hormat serta meminta maaf,walaupun isteri merasakan tidak berbuat sebarang kesalahan pada hari itu.

Sebuah hadis ada menyebut bahawa apabila seorang suami bersalaman dengan isterinya, maka gugurlah segala dosa dari celah-celah jari mereka berdua.

Andai mempunyai anak-anak, ajarlah mereka itu untuk selalu bersalaman dengan ayahnya kerana kelaziman akan memupuk rasa kasih dan hormat anak-anak kepada orang tua.

Kebahagiaan rumahtangga terletak pada akhlak dan budi pekerti isteri. Biarpun seorang isteri itu tidak cantik tapi jika cukup sempurna layanannya terhadap suami dan berakhlak pula, tentu ia akan menjadi penghibur dalam rumahtangga.

Oleh itu wahai isteri, hendaklah berlumba-lumba untuk menjadi seorang isteri yang solehah, yang bertakwa, berakhlak mulia dan taat kepada suami.

Rasulullah bersabda, yang bermaksud: “Sungguh-sungguh memintakan ampun untuk seorang isteri yang berbakti kepada suaminya, iaitu burung- burung di udara, ikan-ikan di air dan malaikat di langit selama dia sentiasa dalam kerelaan suaminya.”

Jika seorang isteri mengharap cintanya berbalas, maka banyakkan mencari keredhaan Allah melalui keredhaan suami.THE ZISTERS @ ASTRO AWANI

Mak Dara @ IKLAN MAYBANK