Monday, January 9, 2012

Kisah Somi Mak Dara dan LELAKI XY

Mak Dara & somi Martias Ali

Tentu ada yang tertanya tanya apakah kaitannya Somi Mak Dara Martias Ali dan LELAKI XY? Sebenarnya somi mak dara telah dijemput oleh wartawan suratkhabar Berita Harian untuk dimasukkan artikel mengenainya di ruangan LELAKI XY untuk surat khabar itu... Terkejut juga somi dan mak mendengar jemputan itu yelah selama ni asyik baca aje ruangan tu tak terlintas pula somi mak akan dimasukkan ke dalam ruangan tu..

ruangan LELAKI XY keluaran lalu

Mak Dara akan temankannya ke sesi photoshoot tu pada pukul 12 tengahari esok dan mak baru aje siapkan pakaiannya untuk ke sesi fotografi tu.. Mak tengok somi mak relax aje tapi mak pulak yang nebes hahaha... 

Mak tanya somi kenapa tak nampak nervous pun dia cakap sekarang belum lah hehehe.. Mungkin perasaannya tatkala ini sama seperti perasaan mak masa mak berphotoshoot untuk Majalah Nona pada bulan 11 tahun lepas kot.. malam semua boleh nyenyak lena tapi bila jejak aje kaki ke lokasi photoshoot mula lutut terketar ketar hahahaha..


Harap Harap semuanya akan berjalan lancar esok... amin.... Kepada somi mak.. soooooo proud of you sayang.. =)


Al Fatihah buat arwah adikku Adza Suzyriani

Dari pagi hingga kini.. Berkali kali Mak Dara cuba untuk menulis entry ini namun berkali kali juga ia terhenti henti... Terlalu berat untuk disampaikan terlalu sebak untuk mak luahkannya... Sebenarnya.... Hari ini tanggal 9hb Januari 2012 merupakan hari ulangtahun kelahiran arwah adik Mak Dara iaitu Allahyarhamah Adza Suziriani.. 

dari atas kiri- Adza Irdawati(mak dara), Adza Nasyaemie, Allahyarhamah Adza Suziriani,
Adza Adzriyati dan Adza Edie Izwan
hadapan - Adza Rinawati dan Adza Tutyrianti

Sekiranya arwah masih hidup umurnya genaplah 34 tahun hari ini.. Mungkin sekiranya dia masih hidup dia mungkin telah bekerja.. berumahtangga atau mungkin juga telah mempunyai anak anak......

Adik Mak Dara ni sebenarnya dilahirkan normal tapi satu insiden masa umurnya 4 tahun bila meja dapur patah dan air panas yang ada atas tu jatuh dan terkena pada arwah yang ada di dapur saat tu . Air panas tu terkena ke seluruh peha kirinya dan hampir semua kulit kulit luruh ke lantai. Tak dapat mak kenangkan kembali jeritan kesakitan yang ditanggung arwah pada saat itu.

Arwah terus dibawa ke hospital. Beberapa siri pembedahan harus dilakukan untuk menyelamatkan kakinya itu. Tapi di satu sesi pembedahan dimana doktor membuat pembedahan menanam kulit peha kanan ke peha kiri tiba tiba arwah terjaga.. sebab kelalaian doktor tak berikan ubat bius yang secukupnya.. Arwah menjerit sampai ke luar bilik pembedahan then doktor panik dan berikan dia suntikan ubat bius tapi amat berlebihan sampai otak arwah kembang. Selepas dari operation itu otak arwah develop slowwwwly walaupun masa tu umur dia 4 tahun tapi pemikirannya seperti bayi.. Ramai orang kampung dan jiran jiran kata arwah terencat akal sedih kami sekeluarga dibuatnya.. Kami dah buat macam macam untuk saman hospital dan doktor tu . Doktotr itu merupakan doktor dari India dan tidak lama selepas itu dia terus pulang ke India. Pada zaman tu ahak sukar untuk memanggil kembali doktor itu untuk pulang ke Malaysia . Peguam kata susah untuk teruskan kes jika nak teruskan juga kena gunakan banyak wang sebab dah membabitkan negara.. Kami yang tak berapa tahu akan hal undang undang pun terkejut dengan kata kata lawyer tu.. tahun 1970an time tu pun family memang hidup susah maka proses tu terbiar begitu saja.. Kami bukanlah hadapkan wang cuma kami mahu nasib arwah terbela dan kami mahu pihak hospital bertanggung jawab akan kelalaian pekerja mereka dan kami mengharapkan semoga mereka memberi rawatan yang sepatutnya kepada arwah namun semuanya hampa... Arwah menderita sejak dari itu.. Dia tidak seperti dahulu.. walaupun pada usianya telah meningkat ke 14, 15.. 16 tahun namun dia masih seperti bayi.. Memang tak tertanggung penderitaannya itu...

Pelbagai cara telah kami lakukan untuk perubatan arwah namun....Allahyarhamah telah menghembuskan nafasnya yang terakhir pada petang 10hb April 1994 pada umurnya 16 tahun kerana demam panas... Arwah telah dikebumikan di tanah perkuburan melayu Guar Lobak Lunas Kedah...Walaupun arwah telah meninggalkan kami 18 tahun yang lalu namun tidak sekali kali setiap ahli keluarga pernah dan akan melupakannya..

Gee reallyyyyyyy miss your voice.. your laugh.. your everything.. miss to be around you.. missssssss everything about you... But I know.. Tuhan lebih sayangkan Gee.. Semoga aman disisiNya...

Ibu mak dara di pusara allahyarhamah Adza Suzyriani



Adza Suzyriani 9hb Jan 1977 - 10hb April 1994

Jariku tak dapat terus menari bagi menulis mengenaimu
Mataku cuba untuk menahan takungan airnya tatkala menatap gambarmu
Otakku tidak dapat terhenti dari mengingati kenangan bersamamu
Hatiku tidak dapat menahan perasaan rinduku padamu
sebak hatiku terkenangkanmu

Tiada lagi derita buatmu
Tiada lagi kesakitan buatmu
Tenang lah kau di sana
Amanlah kau di sisiNya
Ketahuilah bahawa kami terlalu cintakanmu
namun tuhan lebih sayangkanmu
Alfatihah buatmu 
wahai adikku.....


Somi Mak Martias Ali @ TV AL HIJRAH

Semalam Mak Dara temankan somi mak ke stesen TV AL HIJRAH di KL. Suami Mak Dara menjadi tetamu jemputan dalam sebuah rancangan ASSALAMMUALAIKUM yang telah keudara secara langsung semalam pada pukul 9 hingga 11 pagi kelmarin. Rancangan ini dihoskan oleh Irma Hasmi dan Amin.. Dan topik yang dibincangkan oleh mereka ialah Filem Pendek.. Moh mak share gambar gambar di sekitar siaran itu berlangsung ye. Tapi kualiti gambar kurengg sikit sebab mak tangkap pakai handphone je semalam hehe..

sedang diinterview


Abang abang kamera man

comersial break utk 2minit

touch up dulu nasib baik tak kasi somi mak pakai liptik hehehe



dah selesaiiiiiii legaaaaaaaa hehehe

beginilah rupanya pejabat AL Hijrah.. memang cunnn

Syukur alhamdullilah semuanya berjalan dengan lancar dan setelah semuanya selesai kami pun pulang.. Itulah kisahnye hehe..