Tuesday, January 10, 2012

Dari Karya Mak Dara - KERANA RAMLI


SKRIP Keempat yang telah Mak Dara tulis ialah sebuah drama bertajuk KERANA RAMLI. Drama ini dilakonkan oleh Allahyarham Dato Ahmad Jais, Dato Aziz Satar dan Hamid Gurkha . 
Drama ini telah keudara di RTM pada awal tahun 1997
.


SKRIP KEEMPAT
Tajuk Skrip: KERANA RAMLI
Skrip Oleh: Adza Irdawati Adenan & Martias Ali
Lakonan: Dato Ahmad Jais, Dato Aziz Satar, Hamid Gurkha dll


Drama "KERANA RAMLI" berkisahkan tentang Ramli seorang jutawan yang diberitahu mempunyai penyakit kronik dan mempunyai beberapa bulan sahaja untuk hidup telah berkecil hati dengan anak anaknya kerana mendesaknya untuk memasukkan nama mereka dalam wasiatnya namun tidak seorang pun yang berbincang untuk menjaganya di saat saat akhirnya itu. Kelakuan anak anaknya seperti tidak sabar saat kematiannya. Ini membuatkan Ramli melarikan diri dan akhirnya dia memasukkan dirinya sendiri di sebuah rumah orang orang tua yang sangat terpencil.

Disana dia berkenalan dengan Ajis dan Din. Dia merasa gembira dengan persahabatan yang terjalin di antara mereka. Ramli sedih mendengar cerita Ajis dan Din yang senasib dengannya. Anak anak mereka tidak mahu menjaga mereka setelah mereka tua. 

Akhirnya anak anak Ramli dapat menghidu dimana kedudukan Ramli dan mereka terus menyerbunya disana. Ramli enggan dibawa balik kerana dia tahu anak anaknya pasti akan memaksanya menyerahkan harta hartanya kepada mereka. Di dalam pergaduhan itu Ramli menyatakan bahawa ia telah pun membuat surat wasiat dan meminta anak anaknya supaya tidak mengganggunya lagi. Anak anaknya gembira dan terus meninggalkannya di situ. Ajis dan din sedih melihat kejadian itu mereka cuba menenangkan Ramli namun kerana terlalu sedih dan sakit yang makin bertambah teruk akhirnya Ramli meninggal dunia. Pihak rumah orang tua tua yang menjalankan pengkebumian itu dan pada masa yang sama anak anaknya pergi menemui peguam ayahnya itu. Mereka terkejut apabila ayahnya menyerahkan semua harta hartanya kepada Ajis dan Din.

Ajis dan Din juga terkejut dengan pemberian itu. Berita itu tersebar luar sehingga diketahui oleh anak anak Ajis dan Din yang kini kembali mahu menjaga mereka semula. namun Ajis dan Din tahu bahawa anak anak mereka hanya mahu mengejar harta mereka sahaja.

Anak anak Ramli akhirnya menjadi bankrup dan jatuh miskin ini kerana semua harta mereka kini menjadi milik Ajid dan Din.. Dengan kebijaksanaan Ajis dan Din mereka berjaya menyedarkan anak anak mereka dan juga anak anak allahyarham Ramli bahawa wang bukanlah segala galanya. Dan kesemua mereka insaf. 

Akhirnya setelah percaya kepada anak anak mereka dan juga anak anak Ramli, Ajis dan Din memberikan harta harta itu kepada anak anak Ramli dan kembali semula di rumah orang tua tua.. Ini kerana Ajis dan Ramli lebih selesa berada di sana bersama teman teman mereka yang lain. Kesemua mendapat pengajaran masing masing dan semua ini adalah KERANA RAMLI.


Punca Kurang Rezeki

As salam kepada semua teman.. Sebentar tadi Mak Dara baru aje terima email dari teman mak.. Dan Mak Dara rasa molek dan ingin sekali mak kongsikan untuk renungan kita bersama... 

pic by google

Punca Kurang Rezeki:1. Tidak mengingati Allah swt

2. Meninggalkan solat 5 waktu

3. Enggan membayar zakat

4. Derhaka kepada ibu-bapa

5. Mengelak melangsaikan hutang (jika berhutang)

6. Banyak dosa besar

7. Makan harta riba

8. Makan harta anak-yatim

9. Suka berbohong/ menipu

10. Terlibat dgn rasuah (memberi atau menerima)

11. membiarkan ahli keluarga derhaka

12. Cuai ketika membuang air kecil (ini beliau khususkan jika orang lelaki – jangan membuang air kecil sambil berdiri: mengikut kajian sains, kencing berdiri akan menyebabkan pelupa, sakit batu karang, etc…

13. Sorok . kedekut ilmu (iaitu orang yg berilmu tapi tidak mahu berkongsi/mengajar orang lain)

14. Suka mengadu-domba

15. Suka menabur fitnah

Petua Menambah Rezeki:

1. Patuh perintah Allah & banyakan berdo’a

2. Banyakkan bermunajat kepada Allah – di waktu malam

3. Taat/patuh kpd orang tua

4. Banyakkan membaca Al-Qur’an setiap hari (Imam Al-Ghazali ada menyebut 4 perkara : solat, berdoa dan zikir, membaca Al-Qur’an dan bertafakur mengingati Allah)

5. Selalu lakukan solat Taubah dan istighfar tiap2 malam (dengan bertaubat hati akan menjadi bersih, hati yang bersih akan menarik rezeki)

6. Melakukan Solat sunat Isra’ dan solat sunat Dhuha (pintu rezeki terbuka – masalah selesai – hati menjadi lapang)

7. Tawakkal kepada Allah

8. Banyak bersedekah dengan ikhlas

9. Menolong orang miskin / anak yatim / dan mereka yang menyambung pelajaran

10. memberi makan kpd binatang dengan ikhlas

11. Menunaikan haji dan umrah

12. Membentuk silaturrahim

13. Berumahtangga (bagi yg belum)

14. Berhijrah ke Jalan Allah

15. Amalkan doa-doa utk murah rezeki (Al-Ikhlas, Al-Waqiah, Al-Kauthsar, Al-Fatihah, doa dlm AL-Mathurat…Jika anda juga nak sharekan entry ni just copy dan paste ye.. 
Benda ilmu ini harus dikongsi ye tak.. 


BEN ASHAARI : PESAN DIA , IBUKU ..


Dah lama Mak Dara tak join segmen Adik Ben ni.. Mungkin dek kerana agak sibuk kebelakangan ni dengan persekolahan keempat empat anak Mak Dara.. Namun malam ni mak tak nak lepaskan peluang untuk turut serta dalam segmen PESAN DIA IBUKU..


Hari ini di rumah keadaan agak suram.. Mungkin kerana hari ini merupakan hari ulangtahun arwah adik Mak Dara iaitu Allahyarhamah Adza Suzyriani... Sekiranya arwah masih ada umurnya genaplah 34 tahun hari ini.. Mungkin sekiranya dia masih hidup dia mungkin telah bekerja.. berumahtangga atau mungkin juga telah mempunyai anak anak......

Sebentar tadi sebelum Mak Dara pulang ke rumah kata kata terakhir yang Ibu ucapkan pada mak ialah.. Jangan lupa hujung minggu ni panggil semua balik kita buat kenduri arwah untuk Gee (panggilan kepada arwah adik mak dara).. Selama 18 tahun arwah adik mak meninggalkan kami selama itu jugalah setiap ulang tahun kelahirannya pasti Ibu Mak dara akan pasti membuat kenduri arwah untuk arwah.. Walaupun kecil.. walaupun hanya menghantar pisang ke rumah jiran atau surau namun Ibu mak dara akan pastikan walau sekecil mana pun namun niat untuk mengadakan kenduri untuk allahyarham pasti mahu dilakukannya...


Adik Mak Dara ni sebenarnya dilahirkan normal tapi satu insiden masa umurnya 4 tahun bila meja dapur patah dan air panas yang ada atas tu jatuh dan terkena pada arwah yang ada di dapur saat tu . Air panas tu terkena ke seluruh peha kirinya dan hampir semua kulit kulit luruh ke lantai. Tak dapat mak kenangkan kembali jeritan kesakitan yang ditanggung arwah pada saat itu. Maka kena buat few major operation dan dalam salah satu ketika operation tu arwah boleh sedar masa doctor sedang tanam kulit dari peha kiri ke peha kanan dia.. Doktor lalai tak kasi ubat bius yang cukup.. Disebabkan panik maka Doktor tu beri ubat bius secara over dose sehingga menyebabkan otak arwah kembang dan pemikiran dia menjadi tidak ubah seperti bayi sampai lah ke akhir hayatnya..  .Allahyarhamah telah menghembuskan nafasnya yang terakhir pada petang 10hb April 1994 pada umurnya 16 tahun kerana demam panas... Walaupun sudah 18 tahun berlalu namun serasa seperti kami baru sahaja kehilangannya..

Ibu mak dara di pusara allahyarhamah Adza Suzyriani

Sebalik balik aje ke rumah mak dara terus telefon adik beradik dan beritahu pesan Ibu mak dara tu dan seperti setiap tahun kami pasti akan berkumpul untuk adakan kenduri untuk arwah.. Insyaallah Ibu tahun ini kami akan buat seperti tahun tahun yang lalu.. Semoga arwah Gee tenang disana dan ditempatkan di kalangan orang orang yang beriman amin...


THE ZISTERS @ ASTRO AWANI

Mak Dara @ IKLAN MAYBANK