Tuesday, January 17, 2012

KENANGAN YANG TERINDAH SEORANG BLOGGER

As salam kepada semua teman Mak.. Diam tak diam hari ni dah setahun mak dara berblogging.. Banyak kenangan manis semasa melayari bahtera blog ni.. Yang pahit rasanya sikit sangat so mak nak share yang happy happy aje dulu .. Kenangan yang paling terindah bersama blog Mak Dara yang tercinta ialah apabila blog Mak Dara menjadi Top 6 untuk DiGi WWWOW Award pada bulan enam tahun lepas.. Time tu mak memang macam tak percaya aje macam terasa mimpi aje.. Ye lah baru 6 bulan berblogging tapi jadi top 6 memang rasa macam nak pengsan setiap kali terkenang kembali saat saat tu ahaks..



Dan yang best nya setiap peserta kena buat video untuk di promote kan maka Mak pun bikin le video hehe

Video promo dari Mak Dara =)

Dan pada hari yang dinanti acara DiGi WWWOW Award pun tiba jua dan mak bertambah seram bila melihat yang turut tersenarai dalam kategori Top Kay Poh tu..

Semua Top 6 Top Kay Poh category

Dan akhirnya pemenang bagi Digi WWOW AWARD Top Kay Poh Category dimenangi oleh...


Tahniah kepada blogger Lee Zi Wen kerana menang!! Apa apapun mak turut rasa bersyukur dan berbangga kerana turut tersenarai dalam event yang sungguh hebat yang dianjurkan oleh DiGi dan Nuffnang itu.. Itu merupakan antara kenangan termanissssss sepanjang Mak Dara bergelar seorang blogger..

P/s: Harap maaf ye video mak itu diambil pada bulan 6 tahun lepas masa tu mak belum "berhijrah lagi" maka imej agak berlainan dari sekarang.. takut pulak ada yang terkonfius nanti hehe


Bicara Mak Dara 1st BLOG BIRTHDAY!!!!



Syukur alhamdullilah.. Today 17th Jan 2012 marked the one year of my dearest blog.. Wow! I’m so happy to be celebrating my blog’s first birthday! … You have no idea what this blog means to me,  it has become a great source of happiness, success and great experiences that I would’ve never imagined, what started as a way of distraction on a very rough time of my life but soon became a great escape and my favorite hobby.
If you look back on previous posts you’ll notice that at the beginning I have no confidence to write anything on my blog, but seeing all those amazing blogs of yours really inspired me to be confident and dare to , and guess what this is my first entry writing in 100% english.. Just wanna try something new hehe.. Even my style of writing definitely change after I started blogging, I’m more aware of what works for me and what doesn’t, I have defined my style and I’ve learned a big deal from all of you, but the best of blogging has been meeting you, I can´t thank you enough for all the support and love you’ve given me, each comment makes me so happy and knowing that you appreciate and like what I do, is one of the best feelings in the world,  let’s hope for more blog birthdays with you guysinsyaallah amin...


Tips Untuk Menjadikan Blog Lebih Menarik

Assalamualaikum kepada semua teman blogger . Ok Entry ni untuk blogger blogger baru macam Mak Dara aje. Untuk blogger otai Mak Dara tumpang lalu ye.. Kalau ada yang salah tolong tunjukkan ye hehe..Ok diingatkan bahawa entry ini bukan le entry tutorial kerana Mak Dara belom lagi layak untuk membuat entry sebegitu apa yang mak bakal sharekan bersama anda adalah berdasarkan pengalaman selama mak dara berblog.. OK kembali ke rancangan Meroyan Bersama Mak Dara dengan topik kita kali ini Tips Untuk Menjadikan Blog Lebih Menarik


Main key untuk jadikan blog kita menarik ialah dengan mengambil aspirasi dari 
SURAT KHABAR 

Yup anggap blog kita tu seperti surat khabar.. Cuba bayangkan kalau surat khabar tu hanya menulis mengenai kisah kisah keluarga dan adik beradik pemilik surat khabar tersebut aje ade penuh satu surat khabar tu, ada tak yang nak membeli atau membaca surat khabar tersebut.. Ya memang tak salah tapi kalau hari hari mengenai dirinya dan keluarganya aje pasti ada yang agak berat untuk membacanya kan.. 

Maka cadangan Mak Dara.. Lets spice things up.. Seperti juga dalam surat khabar terdapat beberapa ruangan seperti ruangan ilmu, ruangan gosip, ruangan sukan dll.. Makanya kita juga harus mengambil contoh itu dan masukkan ke dalam blog kita. Maknanya dalam beberapa artikel / entry yang anda tulis  selitkan entry yang variety .. Pasti blog anda akan lebih menarik kerana telah menghidangkan sesuatu yang baru dari kebiasaan kepada pembaca.. 

Mak Dara dulu pun sama.. Asyik asyik tulis pasal somi mak.. Sikit sikit pasal somi sikit sikit pasal anak anak mak aje kan .. hehe tapi selepas mak Dara asyik membaca tip tip yang berguna dari blogger Hebat Hasrul Hassan  semuanya berubah.. Mak kini cuba memahami apa yang ingin dibaca dan dicari oleh pembaca..  Tips tips yang diberikan oleh Hasrul Hassan dah banyak mengubah cara mak membuat entry.. Terima kasih HH di atas semua tip tip berguna itu really appreciate it..

Ucapan Istimewa Daripada Blogger Hebat

Semalam Mak Dara dan somi mak Martias Ali telah ke Shah Alam untuk meeting mengenai Kuala Lumpur Short Film Festival . Namun meeting itu tertangguh oleh sebab sebab yang tak dapat dielakkan.. Namun nasib baik sebelum mak pulang mak terima BBM dari teman blogger mak iaitu Cik Tyee yang juga berada di Shah Alam pada time tu bersama geng blogger kakilepak.org.. Apa lagi terus le mak ajak minum minum..

Setibanya mak di Restoran Nasi Kandar Pelita Shah Alam tu mak tengok Cik Tyee ,Acul , Lutfi Syafiq , Putera Remaja dan teman mereka dah pun sampai di sana sambil minum minum bersama laptop yang baru dibeli oleh Cik Tyee.. Mana sah kalau blogger jalan jalan dan gathering tanpa akses ke internet dan blog betul tak hehe..

So disana kami bincang bincang mengenai kerjasama group kakilepak.org dan Kuala Lumpur Short Film Festival.. Dan juga di sana somi mak dara telah menawarkan mereka menjadi official blogger untuk festival filem yang bakal berlangsung pada 30hb Jan sehingga 1hb Feb nanti..

Tengah sakan dok sembang sambil dok menyakat nyakat Cik Tyee tetiba mak mak teringat le yang blog mak akan genap setahun keesokkannya.. Tapi tup tup tak lama lepas tu putera remaja terus wish.. Selamat Hari Jadi buat blog Mak Dara.. Perghhhh orang pertama yang wishkan selamat hari jadi buat blog mak datang dari blogger hebattttt!!! Terujaaa mak nasib baik tak sampai angin meroyan mak semalam hahaha...



Thank you dikkkkk.. Sudi wish untuk blog akak yang picisan ni hehe.. Fuhhhh bilalah akak nak dapat sipi sipi dari kejayaan adik berblog tu.. Kalau dapat 5% pun dah happyyyy dah.. Ye lah melihat aje blog Putera Remaja yang dapat trafik sehingga berpuluh puluh ribu sehari dan telah dapat 6 juta lebih pageview dalam masa yang singkat.. Itu belum masuk bab pendapatannya lagi tu.. Rasanya apa yang Mak Dara dapat selama beriklan setahun bersama nuffnang boleh diperolehinya dalam masa sejam je kot.. Tahniahhh dik.. Akak memang salute adik.. Terima kasih juga kepada Adik Ben Ashaari kerana mengenalkan akak dengan Adik Putera Remaja ni ye.. Ok diharapkan dapat le jumpa semua anda di Festival filem nanti tu ye.... 

By the wayy... Selamat Hari Jadi buat blog ku yang tercintaaaaa.. Dah setahun kita bersama.. Semoga berkekalan hendaknya insyaallah.. muahhhh sayang ketat ketat hehe