Thursday, July 12, 2012

IDOLA - Mengimbau Sejarah Lama

Pada waktu dan tika ini Filem IDOLA sedang ditayangkan di ASTRO CITRA saluran 131.. Mungkin ada yang pernah tonton filem ni mungkin juga ada yang belum pernah menonton.. Filem ni dah lama dulu dan telah ditayangkan pada 7 Mac 2002 .. Haaa dah hampir 10 tahun yang dulu ngkoooo hehehe

 
poster filem IDOLA

Filem ini adalah arahan Abang Aziz M. Osman. Sebenarnya adik Mak Dara Adza Tuty juga turut berlakon dalam filem ini.. 

Adza Tuty berbaju kuning bersama Syarifah Aleya dalam satu babak 

 Adza Tuty & Leya 

 

dari kiri Leya, Norman Hakim & Adza Tuty

 
Adza Tuty & Leya

Di atas adalah antara pic pic yang baru je mak snap dari kaca TV mak sebentar saja tadi hehe.. Dalam filem ni adik Mak Dara , Adza Tuty berlakon sebagai IVONE kawan baik kepada Nana iaitu lakonan Syarifah Aleya..

 
Adza Tuty (sekarang) bersama anak anaknya
Adza Aniq Danish dan Adza Zara Danisha ;)

Ini merupakan filem kedua Adza Tuty, filem pertamanya adalah dalam Filem Lang Buana ;) Selepas saja berlakon dalam filem filem tu adik Mak dara terus menamatkan zaman bujangnya dan lepas tu terus menyepikan diri dari bidang lakonan. Tak banyak bezakan adik mak dara masa zaman anak dara dia hinggalah sekarang menjadi Iibu tunggal kepada dua orang anaknya kan hehe...

Pada saat ini mak bersama seluruh keluarga mak bersama Adza Tuty sedang tonton filem ni bersama sama.. Memang mengimbau sejarah lama betullah.. hehehe..ok lah mak nak sambung menonton.. Bagi yang free free tu boleh le sama sama menonton filem ini ye.. Ia sedang ditayangkan sekarang di Astro Citra.. ;)


PERJALANAN HIJRAHKU

As salam duhai teman..

Hari ini merupakan hari ketiga berlangsungnya penggambaran sebuah rancangan bertajuk PERJALANAN HIJRAHKU yang di hoskan oleh Serina redzuawan yang merupakan anak kepada Chef Wan dan skripnya adalah oleh Mak Dara sendiri dan juga dibantu oleh adik mak Dara iaitu Adza Emie. Sebenarnya dalam beberapa minggu yang lalu Serina ada datang ke rumah mak dara untuk membincangkan untuk propose rancangan ni untuk TV AL HIJRAH. Pada mulanya kami cadang supaya rancangan ini adalah untuk tayangan bulan puasa tahun depan. Namun tup tup kami mendapat berita bahawa pihak TV AL HIJRAH amat suka dengan cadangan rancangan ni dan minta supaya kami siapkan keseluruh 13 episod rancangan ni dalam masa 2 minggu dan mereka akan tayangkan rancangan PERJALANAN HIJRAHKU ni pada bulan puasa ini juga iaitu bermula pada 23hb Julai ini.. Mau terkejut kita orang semuaaa..

Maka dengan pantas mak bersama adik mak buat skrip dan shooting bermula pada beberapa hari yang lalu. lokasi kami adalah di sebuah rumah banglow yang terletak tidak jauh dari Ampang Point. Mari mak sharekan sedikit gambar di lokasi penggambaran ni bersama anda ya..

 Serina sedang berbincang dengan Abang Yusof Kelana 
sebelum bermulanya shooting

babak di tepi swiming pool

Adza Emie sedang menerangkan skrip kepada Akiko & Ridzwan
Ridzwan merupakan adik kepada pelakon Zarina Zainoordin ;)

 dari kiri Ridzuan, Akiko, Adza Emie dan Mak Dara

 Emie.. di belakang Abang yusof kelana sedang mengarah

sedang berbincang bersama Abang Yusof dan Abg Musa (editor) 

SERBA SEDIKIT INFO MENGENAI RANCANGAN PERJALANAN HIJRAHKU

Kebanyakan rancangan masakan hari ini lebih tertumpu kepada masakan bagi kaum tertentu contohnya kaum Melayu, Cina, India dan sebagainya. Namun bagaimana dengan makanan dan masakan saudara baru . PERJALANAN HIJRAHKU merupakan rancangan masakan terbaru yang akan memfokuskan masakan Halal yang dimasak oleh saudara baru Islam ataupun mualaf dari pelbagai bangsa dan budaya. Pengacara iaitu Serina Redzuawan akan bersama dengan tetamu pilihan mengikuti akan cara mereka menerapkan menu masakan harian mereka sebelum menjadi muslim ke dalam menu masakan harian mereka setelah menjadi saudara baru.

Rancangan JELAJAH RASA ASLI ini mempunyai 3 segmen iaitu: 


SegmenPERSONALITI HIJRAH
Segmen bagi memperkenalkan tetamu undangn dan cerita kisah penghijrahannya
 Segmen RESEPI HIJRAH 
Segmen dimana tetamu akan memasak bersama hos
Segmen MENU HIJRAHSegmen dimana tetamu akan berbuka puasa bersama host



HOST : SERINA REDZUAWAN
PENERBIT : Serina Redzuawan & Yusof kelana
Terbitan : YKS FILM MAKER SDN BHD
Penulis skrip: Adza Irdawati Adenan & Adza Nasya Emie

Rancangan ini bakal ditayangkan di TV AL HIJRAH bermula pada 23hb Julai 2012.. Kalau free free tu tonton lah ye... ;)

P/S: Pada yang ingin membuat entry mengenai rancangan PERJALAN HIJRAHKU ini boleh je kopipes info info atau gambar di entry mak ni.. takde masalah sila le silaaa ye backlink je ke sini thats all.. ;)


Renungan Kepada Yang Masih Bujang..



Ya seperti yang dapat anda baca di atas.. Setiap wanita amat tertunggu tunggu dengan 3 perkataan indah di atas.. Tapi bukan lah perkataan I MISS YOU atau I LOVE YOU.. tapi AKU TERIMA NIKAHNYA.. Haaaa entry ni khas untuk si bujang bujang trang tang tang di luar sana ye.. Perkataan I miss you dan I love you ni semua orang boleh ucap..  Namun yang dinanti nanti ialah perkataan yang bakal membawa kebahagian ultimate kepada dua jiwa..  Mak Dara doakan kepada yang belum bertemu jodoh agar dipermudah dan dipercepatkan jodohnya ya Insyaallah.. Amin...


p/s:Pada yang nak kopipes gambor atau entry ni sila le jangan segan silu ye.. kidnap je.. 
tp backlink jgn dilupokan ye hahahaha