Saturday, September 22, 2012

Jalan Jalan Hong Kong - AVENUE OF STARS


Ini adalah sambungan dari entry HONG KONG GETAWAY dan Jalan Jalan Hong Kong - THE PEAK mak dara yang lalu.. Entry mengenai perjalanan Mak Dara dan Somi di Hong Kong sempena ulang tahun perkahwinan kami yang ke 15 pada 12hb September yang lalu.. Pejam celik pejam celik dah 10 hari sejak mak pulang dari Hong Kong tapi masih lagi teringat semua kenangan manis di Hong Kong terutamanya masa jalan jalan di AVENUE OF STARS Hong Kong..

AVENUE OF STARS ni lebih kurang macam yang berada di Hollywood jugak di mana tapak tangan para artis dan selebriti disemadikan di simen dan diletakkan di sepanjang jalan itu.. Ada lebih 100 handprints yang sudah ‘tercetak’ di sana antaranya Jackie Chan,  Chow Yun Fat, Andy Lau, Jet Li, Maggie Cheung, Stephen Chow, Yu So Chow,  Miranda Yang, Patrick Tse Yin, Grace Chang, Gong Li dan Aaron Kwok. Avenue of Stars terletak di dataran Kowloon dekat daerah Tsim Tsa Tsui di belakang SOGO Victoria Harbour.Tempat ini sangat dekat dengan Hotel Imperial yang Mak Dara dan somi mak tinggal. Maka kami jalan kaki je sana. Atas nasihat beberapa pekerja hotel itu maka Mak ke sana pada waktu malam kerana mahu melihat pertunjukkan Symphony of Lights iaitu sebuah pertunjukkan lampu yang sangat menarik.. Oklah dari dok pot pet pot pet moh mak dara sharekan gambar gambar mak dara dan somi semasa kami ke sana..
cap jari Jacky Chan ;)

Actionnnn!!! hehe Dah puas snap snap pic kami pun tunggu lah show iaitu 'Symphony Of Lights'. Show yang menggabungkan lampu lampu dan laser beam dari 40 jenis bangunan dari kedua-dua arah yang bertentangan di Pelabuhan Victoria.

sempat posing sebelum show 'Symphony Of Lights bermula hehe

Show bermula jam 8 malam..Tapi sayangnya muzik yang dipasangkan amat slow jadi layan tengok lampu ajelah hehe. Kalau nak tahu show ini telah tercatit di Guiness World Record sebagai "World's Largest Permanent Light and Sound Show" .Jadi kalau anda ke Hong Kong rugi kalau tak datang dan tengok show ni..

Memang menarikkk dan sangat cantikkk persembahan lampu lampu itu memang patut le masuk Guiness World Record.. Rasanya kalau kat Malaysia pun buat macam tu mesti lagi ramaiiii pelancong datang.. Anyhow ini sajalah laporan Mak Dara dari AVENUE OF STARS. Manalah tahu kalau ada yang nak ke hong kong boleh le pegi ke sana nanti ye.. Nantikan entry Mak Dara tentang makanan halal pulak di Hong Kong tungguuuu....

THE ZISTERS @ ASTRO AWANI

Mak Dara @ IKLAN MAYBANK