Saturday, October 6, 2012

SEGMEN LYSSA FAIZUREEN | Kenapa Aku Berblog ?


Salam duhai teman.. Hari ni Mak Dara nak join segmen oleh si manis Lyssa Zaizureen dalam segmennya KENAPA AKU BERBLOG? 

Kenapa Mak Dara nak Berblog? hmm satu soalan yang sungguh best.. sebenarnya Mak Dara memang gila menulis. Mak Dara dapat tahu yang Mak Dara berbakat dalam bidang penulisan semasa mak dara sekolah rendah lagi. Bila cikgu Bahasa Malaysia Mak Dara minta Mak Dara dan satu kelas buat karangan dengan ayat bermula dari... Suatu hari ketika dalam perjalanan pulang dari sekolah, saya telah... semua rakan sekelas Mak Dara tulis kena kejar anjing lah.. tersesatlah dan macam macam cerita yg "cliche" .. tapi mak dara tulis bagaimana Mak dara telah diculik oleh sekumpulan penculik dan menceritakan pengalaman menjadi tebusan dan bagaimana akhirnya diselamatkan dan malangnya kerana ayah terkorban dalam adengan tembak menembak antara polis dan penculik. hahaha cikgu puji meleleh leleh membuatkan Mak Dara kembang semangkok.

Bila dah besar Mak Dara bertemu suami , Martias Ali seorang Penulis Skrip drama yang amat berbakat. Setelah berkahwin akhirnya Mak Dara terus ikut jejak langkah suami dan turut jadi penulis skrip drama dan filem. Setelah 16 tahun Mak Dara terlibat dalam dunia penulisan kini hampir 66 buah skrip drama dan telah ditayangkan di TV.

Menulis skrip selalunya Mak Dara terpaksa ikut jalan cerita pihak producer. Tapi banyak yang tersurat dan tersirat yang tak dapat Mak Dara luahkan. Cari punya cari punya cari akhirnya Mak Dara dapat jawapannya.. BLOG!! Dalam blog Mak Dara boleh luahkan apa saja.. nak meroyan ke nak senget ke apa sahaja tanpa batasan dari pihak penerbit ke pengarah ke atau sapa saja tapi masihlah jaga batas batasnya..

Mak Dara telah mula berBLOG dari tahun 2006 lagi. Blog pertama Mak Dara iaitu mengenai band mak dara iaitu D'ADZA. Blog kedua mengenai semua skrip skrip yang pernah Mak Dara hasilkan. Tapi kedua duanya macam terlalu formal dan Mak Dara masih tak dapat meluahkan apa yang selalu bermain di kotak fikiran Mak Dara. Maka hari ni Mak Dara ambik keputusan untuk buat BLOG baru dan nak tulis apa saja yang bermain di kepala ni tanpa ada batasan..Semoga anda enjoy membaca BICARA MAK DARA..



Para Bloggers! Jom Tunjukkan Bakat Lakonan Anda!!

Para bloggers, sahabat sahabat sekalian.. Mak Dara pasti ada antara anda yang meminati bidang lakonan dan ada juga yang menyimpan dan memasang niat untuk menjadi pelakon.. Ada tak ada tak?? Kompom ada punyalah!!! hehe.. Ingat tak dalam entry Mak Dara kebelakangan ni mak asyik dok cakap yang mak dara sibuk menulis skrip drama PLANET KIARA tu.. Haaaaa Mak Dara nak khaborkan di sini bahawa hari ini sesi ujibakat/casting untuk mencari para pelakon untuk menjayakan drama bersiri 26 episod ini!!!


Date : Final Casting Day 6 Oct 2012 / Saturday
Time : 11:00am - 3:00pm
Place: Level 3 PUSAT SAINS NEGARA 

Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi,

Persiaran Bukit Kiara, Kuala Lumpur.

Producer: Amy Mazurah
Production: BLUE NAGAS
Director: Bade Hj Azmi
casting director : nate peter suffian khong
Script Writer: Adza Irdawati, Adza Nasyaemie, Martias Ali, Ayuni & zull edward

Drama ini bakal menjalani penggambarannya pada minggu depan. Dan bakal ditayangkan di TV3 pada hujung bulan disember setiap hari khamis!!


Haaaa cepat bebenorkan.. Sekarang pun mak bersama penulis penulis lain masih berhempas pulas untuk menghabiskan menulis skrip ini. Drama bersiri ini akan diarahkan oleh Abang Bade Hj Azmi. Jika anda ingin menceburi bidang lakonan atau ada sesiapa teman atau keluarga anda yang minat untuk berlakon tolong sampaikan tentang ujibakat ini ya.. terima kasih.. untuk keterangan lanjut sila klik di link ini ya https://www.facebook.com/events/450208381689364/

(ps: Mak Dara akan berasa gembira jika anda dapat sharekan entry ini di dalam blog anda.. just copy paste je hehe.. Bukan ape... kan bestttt kalau salah sorang teman blogger dapat join projek drama ni kannn ;)