Thursday, December 20, 2012

Suntikan Vaksin ACYW 135

Syukur alhamdullilah Mak Dara dan Somi Mak Martias Ali telah selesai mendapatkan suntikan Vaksin ACYW 135 sebentar tadi di klinik MEDIKALAM di Wangsa Maju.Mak Dara dan somi Martias Ali mendapatkan suntikan ini sebagai memenuhi tututan untuk mendapatkan visa bagi mengerjakan umrah pada tahun depan..

http://raudahmawaddah.com/wp-content/uploads/2012/04/acyw135.jpg 
 Vaksin ACYW 135

Kerajaan Arab Saudi mendapati risiko jangkitan 'Meningococcal Meningitis di kalangan jemaah haji dan umrah semasa di Arab Saudi adalah tinggi dan atas sebab itu semua bakal haji dan umrah adalah diwajibkan mendapatkan pelalian 'Meninggococcal Meningitis yang sah sebelum visa haji/umrah dikeluarkan. Peraturan mewajibkan pelalian 'Meninggococcal Meningitis ke atas bakal jemaah haji dan umrah oleh Kerajaan Arab Saudi telah bermula sejak tahun 1988 lagi.

Pada mulanya Mak agak nebes jugak sebab dah lama tak kena suntik.. Bila jejak aje kaki ke klinik MedikAlam di Wangsa Maju darah mak terus gemuruh..

 
Mak Dara yang nebess hehe

 
somi mak slumber je 

 
Doc sedang siapkan jarum suntikan

 
alamakkkk tiba giliran Mak Dara 

Muka mak time nak kena cucuk tu memang kelakar sangat kata somi mak.. Maunya tak kelakar muka panik tu.. Somi mak mentang mentang dia dulu yang kena suntik lepas tiba time mak aje dia siap cakap cucuk kuat kuat Doktor.. Lepas tu cakap sakitttt mau lah tak kecut perut mak dibuatnya... Last last masa dicucuk tu takdelah sakit mana pon.. Somi mak ni memang suka takutkan mak dara gerammm betul hahaha.. Akhirnya selesai sudah dan dapatlah buku kuning ini dan akan diserahkan sekali semasa proses dokumen umrah nanti.. 


Doakan semoga semuanya berjalan dengan lancar ye..   

 Turunkan Berat Badan Bersama Premium Beautiful
SOFEA : 019 - 3734 118

Passport Lama Tukar Baru..

Tilam..tilam.. tilam lama tukar baru.. Haa macam pernah dengarkan bila ada lori jual tilam masuk ke kawasan perumahan rumah kita.. Ha itu kisah tilam.. Ini kisah Mak Dara dan passport Mak.. Syukur alhamdullilah akhirnya Mak Dara telah pun selesai renew/memperbaharui Passport Mak Dara sebentar tadi di Pejabat Imigresen Cawangan Sri Rampai Wangsa Maju. Passport lama dah bertukar baru..


 

 

Mak Dara renew passport untuk tujuan melakukan umrah bersama somi Mak pada tahun depan.. Insyaallah kalau tak ada aral melintang kami akan berlepas pada 6hb Februari 2013.

 
Passport Lama Sudah Bertukar Baru

Dengan passport baru ni tidak lah mak rasa janggal berada di kaunter imigresen tiap kali mak out station ke luar negara seperti yang berlaku pada mak ketika ke Hong Kong dan Thailand baru baru ni bila pegawai imigresen terpaksa ambil masa yang lama untuk kenalpasti gambar mak dara yang free hair yang terdapat pada passport dan wajah Mak Dara yang bertudung ketika mak ke hongkong baru baru ni.. Hehe almaklumlah mak baru je berhijrah maka tak sama lah gambar free hair dan bertudung .. Sekarang dah senang kompom takde kekeliruan lagi mudah mudahan hehehe...

Selepas ini Mak Dara perlu memngambil suntikan vaksin ACYW 135 yang telah diwajbkan untuk setiap orang yang inginmengerjakan umrah.. Adess Mak Dah lama tak kena suntik suntik ni..Mintak mintak le tak sakit.Doakan semoga semuanya dipermudahkan ya.. 


 Turunkan Berat Badan Bersama Premium Beautiful
SOFEA : 019 - 3734 118