Friday, December 21, 2012

PLANET KIARA : MEMPOPULARKAN SAINS DAN TEKNOLOGI MELALUI DRAMA


As salam duhai teman.. Sebuah drama bersiri 26 episod terbaru bertajuk PLANET KIARA akan mulai menemui penonton dan akan mula ditayangkan di saluran TV3 mulai 27hb Disember tak lama lagi. Drama ini adalah hasil skrip terbaru Mak Dara bersama sama dengan beberapa lagi penulis tanah air iaitu Adza Nasyaemie, Martias Ali dan juga Ayuni Zamani. Mak Dara bersama somi telah dijemput ke Majlis Pelancaran Drama PLANET KIARA yang bertempat di PUSAT SAINS NEGARA pada 13hb Disember yang lalu. Dan artikel mengenai pelancaran dan drama ini telah pun dipublish di beberapa akhbar, blog dan juga di Portal Rasmi Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi.

DSC_0274
Mak Dara dan somi di hadapan dan duduk paling kiri

  

  

Pusat Sains Negara telah melangkah ke satu tahap baru apabila buat julung kalinya menerbitkan drama bersiri televisyen berjudul Planet Kiara. Drama yang akan bersiaran di kaca televisyen sebanyak 26 episod ini pastinya mencetus suasana baru dan membawa kelainan kerana ia merupakan drama bersiri yang menerapkan elemen saintifik dalam jalan ceritanya.

Bersempena dengan penerbitan drama ini, Pusat Sains Negara bekerjasama dengan Bleu Nagas Productions menganjurkan Majlis Pelancaran Drama Bersiri Planet Kiara pada hari ini yang disempurnakan oleh YBhg. Prof. Datin Paduka Dr. Khatijah Yusoff, Timbalan Ketua Setiausaha (Sains) Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) yang mewakili Y.B. Datuk Seri Panglima Dr. Maximus Johnity Ongkili, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi. Penganjuran majlis ini bertujuan untuk menghebahkan kepada masyarakat dan media massa mengenai penerbitannya dan memberikan nafas baru kepada fungsi Pusat Sains Negara selaku peneraju pendidikan sains dan teknologi tidak formal di Negara ini.

Drama Planet Kiara ini yang mengetengahkan konsep sains dan teknologi dengan gabungan robotik dan CGI (Computer-Generated Imagery) telah dibangunkan dan dipersembahkan secara mudah dan jelas. Melalui cara ini masyarakat akan lebih memahami dan menerima sains kerana ianya disampaikan secara praktikal dan mengaplikasikan STI dalam kehidupan seharian.

Drama Planet Kiara juga bertujuan untuk meningkatkan profil sains di kalangan pelajar yang bakal menyumbang kepada lebih ramai anak muda memilih bidang sains di peringkat pengajian tinggi, mempopularkan dan meramah masyarakatkan sains kepada rakyat daripada pelbagai latar belakang.

Drama Planet Kiara mengisahkan kehidupan seharian keluarga Prof. Johari dan anak-anaknya iaitu Adam, Tasya, Cahya, Aril dan robot PSN-1 di sebuah kota. Pada setiap siri, konsep sains akan ditonjolkan dengan huraian jawapan melalui interaksi kekeluargaan. Diharap penerbitan drama bersiri Planet Kiara ini akan dapat memberi nafas baru dalam penyampaian sains dan teknologi serta dapat mencetus populariti bidang sains di kalangan masyarakat pada masa kini.

Drama Planet Kiara ini dijangka akan menjangkau sekurang-kurangnya satu juta masyarakat Malaysia pada setiap kali tayangan. Ia dijadualkan menemui penonton mulai 27 Disember 2012 (Khamis), jam 6:30 petang di TV3. Sebanyak 26 episod ke semuanya. 13 episod pertama ditayangkan mulai awal tahun 2013 dan ia akan diulang tayang sebelum 13 episod kedua menemui penonton.

Dalam masa yang sama, diharap siri drama Planet Kiara ini akan memberi tempias kepada Pusat Sains Negara, jabatan di bawah Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) untuk mengukuhkan peranan dan menonjolkan keterampilan PSN sebagai institusi pembelajaran tidak formal yang unggul di Malaysia.

Jadi jangan lupa untuk menonton drama bersiri PLANET KIARA ini setiap Khamis pukul 6:30 petang di TV3 ya! ;)


Strech Mark HILANG dalam Masa Sebulan! Terima Kasih PB!

KEBIMBANGAN bagi setiap wanita yang telah , sedang atau akan bersalin ada banyak . Namun semuanya pasti akan hilang sebaik sahaja melahirkan. Namun SATU yang akan terus menghantui wanita selepas bertahun selepas bersalin adakalanya hingga selama lamanya iaitu.... STRECH MARK!! 


Susah le nak carik wanita yang selepas melahirkan anak takde strech mark ! Kalau ada wanita yang tiada strech mark selepas bersalin memang terror lah Mak Dara tabik spring pada anda.. Memang anda antara yang sangat sangat sangat bernasib baik.. Namun Mak Dara tak bernasib baik . Kerana STRCH MARK yang mak alami agak teruk. Lebih kurang sama seperti gambar di atas tu..

Ye lah dah mengandung dan melahirkan anak sebanyak 4 orang kesemuanya. Dan melalui proses melahirkan 2 orang anak secara normal dan dua lagi anak Mak Dara dilahirkan secara ceaserian.. Makin mengembang perut masa mengandung tu makin menjadi jadi strech mark yang mak alami..

Puas lah mak cari losyen lah.. krim lah.. ubat sapulah untuk menghilangkan kesan strech mark pada perut Mak Dara namun... NAN HADO!!! sekali duit melayang layang.. Harga ubat untuk hilangkan strech mark bukannya murah...

Setelah anak bongsu Mak Dara Adza Isabella meningkat ke usia 5 tahun. Mak yakin. Mak kompommmm yang strech markh di perut Mak Dara itu akan kekal di perut Mak sampai bila bila. Namun............. Sangkaan Mak Dara SALAH!!!!!

Sejak Mak Dara memakai Premium Beautiful ni mak dara memang menemui penemuan demi penemuan terbaru.. Pertama kali yang mak dara perasan ialah apa bila BERAT BADAN TURUN SEBANYAK 3KG DALAM 10 HARI!  HILANG 2 INCI SELEPAS 17 HARI ! 




Dan penemuan terkini yang mak dara perasa setelah SEBULAN memakai premium Beautiful ialah apabila STRECH MARK di perut Mak Dara telah HILANG!! syukur alhamdullilah.. Ikutkan hati mau disnap je pic tapi mana boleh AURAT kan.. Tapi percayalah memang terasa macam magic aje.. Syukur alhamdullilah . Kini Mak Dara lebih rasa selesa dan yakin dengan diri sendiri.. Terima kasih kepada SOFEA yang telah kenalkan Mak Dara dengan produk PREMIUM BEAUTIFUL ni ..

Mak Dara bersama somi dan anak anak
dr kiri Adza Danial, Mak Dara, Adza Isabella, Martias Ali
Adza Kasih dan Adza Danina

Memang Mak Dara memang syorkan pada anda untuk mencuba PREMIUM BEAUTIFUL ni. Sangat BERBALOI BALOI!!!!! Untuk keterangan lanjut mengenai PREMIUM BEAUTIFUL ini anda bolehlah hubungi sofea di blognya http://www.sofiashazrizat.com/ atau call/sms/whatsapp sofea di talian 019 3734118... Ataupun boleh email mak dara @ mrs_martias@yahoo.com . Percaya tak kalau mak katakan untuk mendapatkan korset Premium Beautiful ni amat mudah bila adanya Bayaran Ansuran TERENDAH YANG SANGAT SANGAT SANGAT MAMPU DIMILIKI oleh semua orang.

SOFEA : 019 - 3734 118

artikel berkaitan PREMIUM BEAUTIFUL

Saya Pengguna Premium Beautiful!

Hari Pertama Bersama PB BERJAYA!

TEASER Sebelum Dan Selepas

Demam Terus Kebah Dengan PB Syukur

10 Hari Hilang 3 Kilogram!!! Terima Kasih PB! 

17 Hari Hilang 3kg & 2 inci!!! Terima Kasih PB!