Friday, January 25, 2013

Tolong Cadangkan Nama Watak Untuk Drama Boleh?

As salam duhai teman.. Ok ini satu situasi yang amat terdesak.. Sekarang Mak Dara sedang menulis sinopsis/proposal untuk sebuah drama bersiri bertajuk RAGAM MANUSIA.. Ia lebih kurang macam cerita TANAH KUBUR di mana di setiap ending episod ada pengajaran yang dapat diambil dari apa yang telah berlaku.. Drama bersiri ini berjumlah 20 episod semuanya dan mak dara tulis bersama sama adik Mak dara iaitu ADZA EMIE.. Maka kami masing masing tulis sepuluh episod setiap sorang..


Ok di sini Mak Dara dah jadi jemmmm sesangat.. bayangkan dalam sebuah cerita pasti ada watak hero watak heroin.. tu belum masuk watak watak sampingan lagi .. Lebih kurang satu drama memerlukan sekurang kurangnya 5-7 watak utama.. Mak Dara dah siapkan beberapa episod dan kini dah habis idea nak tulis nama siapa lagi hehe.. Ada cadangan? nak letak nama anda, nama kawan kawan anda tak dalam drama ni.. Kalau stesen TV lulus aje sinopsis dan proposal ni boleh terus shooting dan nama anda cadangkan akan berada dalam drama ini insyaallah..

Tapi mak dara akan memilih nama yang sesuai dengan watak aje ye.. Kalau nama yang anda cadangkan tu mak letakkan pada watak hero ke heroin ke orang jahat ke jangan marah ye almaklum namanya pun drama so watak di dalam drama itu tiada kena mengena sama ada yang masih hidup atau pun yang telah tiada ye ia hanya sekadar nama.. Harap anda faham.. Dan jangan kecil hati pulak jika nama yang anda cadangkan mak dara tak ambil dan gunakan, maybe tak kena dengan watak yang mak dara tuliskan.. Jadi ada sesiapa nak bagi cadangan?

39 comments:

  1. lynn pilih nama humaira,aishah,fatimah,siti,nurul jannah,solehah,sarah,amira,sofea

    watak lelaki lynn pilih hassan,hashim,abu,hussin,iskandar,farid,faizal,
    soleh,aiman,adam.

    :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih .. Mak Dara dah gunakan nama Faizal dalam episod bertajuk DIN TEKSI

      Delete
    2. Mak Dara dah gunakan nama Jannah dalam episod - CHOMEL

      Delete
  2. saya nak bagi cadangan..keh3...fauzan, fendi, hafisi, ariani, dhilah, kay, annisa, ainul, aziz, arif, alif, sufian, khaizam, aizat afiq..ala mak dara, nama baik2 je yg saya bagi nih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih .. Mak Dara dah gunakan nama Dhilah dalam episod bertajuk DIN TEKSI

      Delete
  3. azhar, shafrina, diyana, aliya, ealisza, fatin amirah, siti nabilah,nizamhuri,yussman, zaki, saiful, arbaiyah,izzaida, yohaniz, hashorhisham, hazidman...ok..ni sume nama kwn2 opis..hrap sgkut sorang nama..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih .. Mak Dara dah gunakan nama yussman dalam episod bertajuk DIN TEKSI

      Delete
    2. Mak Dara dah gunakan nama yohanis dan Zaki dalam episod bertajuk - CHOMEL

      Delete
  4. salam .... saya cadang kan nama Qasandra dan Ryana

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih .. Mak Dara dah gunakan nama Ryana dalam episod bertajuk BAS SRI

      Delete
  5. Mak dara.. Letak nama saya lah, jarang ada nama saya kat TV.. Namanya adalah.. ASWAD.. Hehehe

    BY: djdanchef.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih .. Mak Dara dah gunakan nama Aswad dalam episod bertajuk BOSS OH BOSS sebagai watak pekerja yang taat

      Delete
  6. letak nama saya , Mad , tapi hanya sesuai utk watak yang baik baik jer.. he , kalau watak jahat mak dara letak nama "farok" hehehe

    ReplyDelete
  7. Replies
    1. terima kasih .. Mak Dara dah gunakan nama Sara dalam episod bertajuk BOSS OH BOSS.. watak sara adalah isteri kepada watah Farhan iaitu seorang isteri mitahli kepada seorang lelaki dan bos yg sangat gatal.

      Delete
  8. bab2 cdgn ni kurang pndai sikit..haha..nma yg sedap2 lah >_<

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe insyaallah akan gunakan cadangan nama yg sedap2..

      Delete
  9. jangan pakai nama encik titan sudahlah..hehe

    ReplyDelete
  10. pompuan:
    jahat/nakal: nadia/edora/fara/baizura
    biase2 baik: hani/husna/damia/fiza
    baik sgt: azira/hajar/diana

    laki:
    jahat/nakal: farhan/daniel/
    biase2 baik: amir/ikhwan/ashraf/khairul/azim
    baik sagt: hairi/amirul/firdaus/syukri/anas

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih .. Mak Dara dah gunakan nama Farhan dalam episod bertajuk BOSS OH BOSS.. watak farhan jd boss yg gatal hehe

      Delete
    2. hhahahaha..sesuai sgt..mmg playboy pun..huhu..good luck mak...

      Delete
    3. hehehe tenkiuuuuu sissssssssssssssss

      Delete
    4. Mak dara juga gunakan nama edora slm episod BOSS OH BOSS sebagai watak setiausaha

      Delete
  11. letak nama saya lah mak dara.. SHILA.. hehe and nama kwn2 sy Hidayah, Azam, Ramona, Faiza , ... hehe

    ReplyDelete

  12. Lelaki - Hazlan, Harith, Razali, Azril, Hakimi, Ikhwan, Syahmi . . .

    Perempuan - Tiara, Nudra, Syafina, Azlina, . . er . . xdak idea da..

    Susah gak nak petik nama ni.. mcm nak fikir nama untuk bagi anak baru lahir.. Good luck mak daghe.. semoga dpt hasilkan skrip yg baguih2..!

    ReplyDelete
  13. nak bg cadangan jugak mak dara..nama sophea, hana, ariena, aisha, atau pun letak nama saya je,sara..hehe.. nama hero lak, fikri, azlan..

    ReplyDelete
  14. (l)khairil,naz,fikri,azlan,farid,hakimi,apek....(watak baik/jahat xkesah)
    (p)maya,sue,june,amira,nurhidayah,faizah,natasha,laila...
    dapatamik satu pon jadiklah...heheheeheh....sje je bg idea...ngah x tau nak pk ape skunk neh...tuh yg tolong mak dare lagik bagos...huhuhuhh!!!!!

    ReplyDelete
  15. alamak dah ade orang lain letak name fikri/azlan lah beza 2 minit...tukar azrul,hazim...wakakakaka....

    ReplyDelete
  16. Susah susah. letak je nama MakLady je...hehehehhe sure xde lagi...hahaha ;)
    jgn marah MakDara - gurau2 jer...

    ReplyDelete
  17. lelaki - munawer, hassan, kassim, roslan, sukarno

    perempuaan - saodah, tisha, kinah, zawiyah

    eh? ;p

    ReplyDelete
  18. pompuan : Nuranaz Salmia, Fatehah, qisairah,
    lelaki : fahrin, arman, iskandar

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum MD.. Eraz cadangkan nama Eraz Fadli.. :-)

    ReplyDelete
  20. perempuan : manja, norijah, normala, eena, yat, suzi, tisha, melati, rozi, sura, kisha, melur, lili, ain,

    lelaki : tuah, mansor, kelana, jem, pama, adrian, pyan, joe, izudin,

    agghhh susah gak nak fikirkan nama nie ekkk...

    ReplyDelete
  21. carl lesmana ni jarang, dulu beberapa tahun lepas adiputra pernah guna nama carl dalam cerita "tak tercapai akalmu " tv1. hakhakhak

    ReplyDelete
  22. hakimi ikhwan faizal izzad fadzilah khalid hafiz fitri hadi yusran asyraf rais afiq edwan syafiq taufiq amir yusuf mustaqim akmal taherie amani iwani jazmil haziq jefri razimey.

    ReplyDelete
  23. Mak dara.. Nama Tini utk watak pompuan jahat..hehehee nama timangan saya masa kecik.selalu dlm drama indon jd jahat..kahkhakah, pastu yang nama lain ni tak kisah la baik ke jahat kan.. Linda, Ijam,Husin,Rani,Azie,Dol,Amar,Mardiah,Safiyah,Syaziq,Safri..setakat ini..itu je dulu..hehee

    ReplyDelete
  24. Mak Dara...untuk watak yg baik guna Nama hanny....yg pompuan jahat pakai Nama fidah, yg lelaki dia pulak pakai nama Haris, kalau ada anak guna Nama hana...hahaha best2 nama2 yg hanny x boleh guna pakai dlm blog hanny (hanny terkecuali ) so mak Dara leh le pakai nama2 tu

    ReplyDelete
  25. seroja dan melati...

    ReplyDelete