Wednesday, January 16, 2013

2 | WW #pic by http://strollerstrideshawaii.blogspot.com


Seribu Lebih lebah Berjaya Di Hapuskan | Terima Kasih Pegawai Pertahanan Awam

Sebegitu panjangnya tajuk entry Mak dara pada malam ini sebegitu jugalah panjangnya syukur Mak Dara sekeluarga . Kejadian malam ini memang amat mengerikan Mak Dara sekeluarga.. Seperti yang ada sudah tahu tentang sarang lebah yang tiba tiba datang membuat sarang di rumah ibu Mak Dara petang tadi dengan pantasnya dari kuantiti sedikit telah bertukar menjadi banyak dengan sungguh pantas sekali.. Pada mulanya kami lihat hanya dalam ratusan ekor dan pada malam jumlah itu semakin bertambah..

Syukur alhamdullilah suami Mak Dara mengambil keputusan untuk menelefon pihak Bomba dan akhirnya menyambungkan talian itu kepada Jabatan Pertahanan Awam. Dan mereka tiba di rumah Ibu mak dara dengan kadar yang amat pantas. Seramai 6 orang pegawai Pertahanan Awam telah bersama sama menghapuskan lebah itu. Dan mak sempat snap beberapa keping gambar aksi mereka menghapuskan lebah itu..

Pegawai Pertahanan Awam sedang meneliti kawasan lebah di hadapan rumah ibu Mak Dara
mereka gunakan 4 tin spray ubat nyamuk dan api untuk hapuskan semua lebah

sebahagian dari seribu ekor lebih lebah yang telah dihapuskanvideo pegawai sedang hapuskan lebah

Mulanya kami menjangkakan hanya beberapa ratus ekor lebah saja namun pegawai itu berkata bahawa terdapat lebih seribu ekor kesemuanya yang telah mereka hapuskan.. Dan kata mereka lebah seperti ini selalu bergerak dalam kuantiti yang banyak dan bila malam tiba mereka cari tempat untuk berteduh dan selalunya akan meninggalkan tempat teduhan sementara mereka menjelang waktu pagi. Namun katanya jarang sekali lebah ini berteduh di kawasan rumah. Namun bagaimana pun oleh kerana isi di rumah Ibu Mak dara mempunyai 6 orang cucu yang semuanya bawah 7 tahun kesemuanya jadi kami tidak mahu ambil risiko dan menunggu hingga esok dan terus menghubungi 999 untuk bantuan. 

Syukur alhamdullilah kesemua lebah itu telah berjaya di hapuskan.. Cuma mak dara kesian kepada dua orang pegawai pertahanan awam yang telah terkena sengat lebah.. Kata ketua pegawai mereka dia akan terus membawa dua pegawai itu untuk mendapatkan suntikan selepas selesai sahaja misi mereka di rumah Ibu mak dara ini.. Mak Dara dan seluruh keluarga mak dara amat amat berterima kasih kepada kesemua Pegawai Pertahanan Awam yang telah datang membantu kami.. Jasa kalian amat kami sanjungi.. Syukur alhamdullilah semuanya selesai kini.. Semoga anak anak dan anak anak buahku selalu dalam lindunganNya amin...

THE ZISTERS @ ASTRO AWANI

Mak Dara @ IKLAN MAYBANK