Monday, May 20, 2013

Nasi Ambeng Oh Nasi Ambeng

Waduh waduh waduhhhhhhh... Perut gue dah makin maju kehadapan nih.. Gimana ni ibuk ibuk bapak bapak sekalian.. Waduhhh ini semua gara gara penangan nasi ambeng yang gue makan sebentar tadi.. Haaaa terus meroyan jawa sekejap Mak Dara lepas pekena nasi ambeng sebentar tadi... ahaks adoiii...

nasi ambeng

Pasti ramai yang dah tahu apakah itu NASI AMBENG.. Tapi mungkin juga yang tak pernah makan ataupun yang tak pernah dengar pun tentang nasi ambeng ni.. Ok moh mak nak story sikit pasal nasi ambeng ni okeh.. 

Nasi ambeng adalah hidangan khas Jawa berupa nasi putih yang diletakkan di atas daun pisang atau bekas dan diletakkan bersama sama lauk pauk di sekelilingnya. Lauk pauk berupa perkedel, ikan masin goreng, rempeyek, sambal goreng, telur rebus, tempe goreng, urap, bihun goreng, dan opor ayam. Nasi ambeng adalah hidangan yang disajikan sebagai lambang keberuntungan. Nasi dimakan beramai-ramai oleh empat hingga lima orang dewasa. Nasi dimakan dengan memakai dengan tangan tanpa sendok dan garpu. Tapi kali ni Mak dara bedal sorang sorang aje.. Tengah lapor takde maknanye nak share share ni hehehe
Haa itu gambor nasi ambeng sebelum mak perabih.. Gambar mak tengah makan dan gambor after makan memang mak ada snap tapi tak sanggup nak upload kerana takut ada yang pengsan pulak nanti.. Almaklumlah muka orang tengah lapor kan hehe.. Apa apapun sesekali makan makanan lain selain dari makanan orang kita best juga.. Emmm esok nak try makan apa pulak ye .. huhhu bertambah tembamlah daku lepas ni uwaaaa...


THE ZISTERS @ ASTRO AWANI

Mak Dara @ AXA AFFIN Life Insurance Malaysia

Mak Dara @ IKLAN MAYBANK