Saturday, June 29, 2013

MAK DARA KE BENGKEL INTENSIF PENERBITAN FILEM PENDEK

Assalam duhai teman.. Haaa sehari suntuk tak ada update terkini dari Mak Dara kan.. Sebenarnya Mak Dara seharian menghadiri Bengkel intensif Penerbitan Filem Pendek yang di adakan di Galeri Perfileman FINAS.. Mak Dara ke sana bagi menemani somi Mak Dara iaitu Martias Ali sebagai moderator iaitu yang mengajar di bengkel itu.. Moh Mak Dara sharekan gambar gambar yang berlaku di bengkel intensif filem pendek ini ya..

 Somi mak dara sedang mengajar :)


 antara peserta bengkel


 

 
Somi mak dara sedang kusyuk mengajar

Bengkel intensif Penerbitan Filem Pendek ini akan berlangsung selama dua hari ini adalah dengan kerjasama Koperasi Seniman Kuala Lumpur dan juga FINAS.

Bengkel ini ada untuk memberi penerangan kepada peserta tentang cara cara untuk menghasilam filem pendek yang bermutu. Para peserta juga akan diajar cara menulis skrip filem pendek. Mereka juga akan diajar bagaimana untuk mendapatkan dana penerbitan. Bagaimana untuk menghantar filem pendek ke festival antarabangsa dan bermacam macam lagi. Dan di akhir bengkel ini, setiap peserta akan diberikan sijil penyertaan dari FINAS.

Esok adalah hari terakhir bengkel ini. Mudah mudahan perjalanan bengkel ini dipermudahankan dan berjalan dengan lancar insyaa allah..


WALA Juara Raja Lawak Musim Ke 7

Tahniah!! Kumpulan WALA yang dianggotai oleh Walawd Parman dan Wan Mustafa Muntek dari Sabah telah dinobatkan sebagai Juara Raja Lawak musim ke 7 sekali gus mengenepikan  pesaing mereka yang lain iaitu kumpulan Sakan, Bora dan Gamat dalam Raja Lawak Musim Ke 7 peringkat akhir yang bersiaran secara langsung dari Auditorium MBSA, Shah Alam. Kumpulan WALA telah membawa pulang wang tunai RM100,000 beserta trofi!!

Juara Raja Lawak Musim Ke 7


Naib Juara Raja Lawak musim ke 7 telah dimenangi oleh Kumpulan Sakan yang yang dianggotai oleh Husni Hussain, Ku Ismafaizul Ku Ismail dan Mohd Saiful Nizam Mansor . Mereka telah berjaya membawa pulang wang tunai RM50,000 ringgit beserta trofi.

Sakan Naib Juara Raja Lawak Musim Ke 7

Dan bagi tempat ketiga dimenangi oleh kumpulan yang datang dari Singapura iaitu Kumpulan Bora yang telah membawa pulang wang tunai sebanyak RM30,000 ringgit beserta trofi. 

Manakala pemenang bagi tempat keempat dimenangi oleh Kumpulan Gamat yang memenangi wang tunai berjumlah RM 10,000 ringgit dan juga trofi. 

Pada pertandingan akhir Raja Lawak musim ke 7 ini para peserta dikehendaki melakukan dua tugasan yang bertemakan "Bebas dan Muzikal". Dan akhirnya atas usaha keras, sokongan dan undian dari para penonton... Gelaran JUARA menjadi milik KUMPULAN WALA... Tahniah Walawd Parman dan Wan Mustafa Muntek . 

Boleh Bah Kalau Kau !!!!


THE ZISTERS @ ASTRO AWANI

Mak Dara @ IKLAN MAYBANK