Thursday, July 25, 2013

4000 Pageviews Untuk Blog Bicara Mak Dara Hari Ini

Haaa ini dia report card mak dara untuk hari ini.. Nak report apa? bukan report exam ye sebab mak dah lama tinggalkan sekolah hehe.. Ni nak report tentang trafik ke blog  picisan mak ni hehe..Trafik ke blog mak ni idok le sekencang blogger blogger hebat dan otai dan blog mak ni hanyalah blog personal dan penuh dengan entry meroyan, namun walau bagaimanapun mak amat bersyukur dan amat berterima kasih kepada setiap seorang dari anda yang sudi singgah ke blog mak ni tau...


Berikut adalah pageview blog BICARA MAK DARA  untuk hari ini iaitu dari pagi sampai pukul 11:55 malam sebentar tadi..Syukur alhamdullilah.. 4000++ pageview untuk hari ini.  Tak sangka ada juga yang sudi singgah dan melawat mak di rumah orang tua err silap di blog mak ni hehe.. Jutaan terima kasih mak ucapkan kepada semua yang sudi datang singgah ye.. sayang korang ketat ketat...muahhhhhh. Jangan serik serik ke blog Mak Dara ni lagi dan lagi dan lagi ye :)


QARIN

As salam duhai teman.. Tika dan saat ini Mak Dara bersama adik Mak Dara iaitu Adza Emie sedang bersiap siap untuk menghadiri meeting bersama pihak penerbit drama untuk projek terbaru kami iaitu sebuah drama bersiri 13 episod bergenre suspens seram bertajuk QARIN!


Pasti ada yang tertanya tanya apa itu Qarin? Tidak ramai yang mengetahui tentang Qarin ini. Sebenarnya begitulah kehendah Allah s.w.t bahawa setiap manusia yang dilahirkan sehinggalah ia meninggal dunia mempunyai satu jin kafir yang menjadi teman kemana sahaja ia pergi baik malam mahupun siang., mengajaknya melakukan kejahatan danj menahnnya daripada melakukan ketaatan. Oleh kerana ia terlalu rapat dengan manusia ia digelar Qarin.
 
Untuk mengimbangkan kekuasaannya maka Allah mengutuskan pula malaikat yang mengajak manusia berbuat kebaikan dan mencegah daripada melakukan kejahatan. Maka manusialah yang membuat pilihan sama ada mentaati arahan malaikat ataupun syaitan. Mafhum sabda Rasulullah s.a.w daripada Abdullah bin Mas’ud r.a :
 
"Setiap kamu ada Qarin daripada bangsa jin, dan juga Qarin daripada bangsa malaikat. Mereka berkata, “Engkau juga ya Rasulullah “ sabdanya “ Ya aku juga ada, tetapi Allah telah membantu aku sehingga Qarin itu dapat kuIslamkan dan menyuruh aku dalam hal kebajikan sahaja."    

Memang sangat sangat berat genre yang kami bawakan kali ini dalam drama bersiri QARIN ini. Banyak research harus Mak Dara dan adik lakukan dan tidak kurang juga harus bertemu dengan para ustaz yang kami kenal untuk sebarang pertanyaan supaya jalan cerita yang bakal kami lakukan nanti tidak tersimpang jauh. 

Doakan agar perbincangan dan proses pembikinan drama ini berjalan lancar dan dipermudahkan ya insyaa allah..


Pelakon Rosley Idris Meninggal Dunia Akibat Kanser .. Takziah

As salam duhai teman.. Malam ini Mak Dara dikejutkan dengan berita pemergian seorang teman lama Mak Dara iaitu pelakon Rosley Idris. Allahyarham telah meninggal dunia pd jam 6.40 ptg td 24/7/2013 akibat sakit Kanser usus di HUKM.. 

Masyaallah Mak Dara baru teringat untuk menziarahnya di Hospital namun tidak kesampaian.. Masih teringat kenangan manis Mak Dara ketika berlakon bersama samanya di dalam drama bertajuk Jejak Kasih pada tahun 1996 dulu.. Drama bersiri ini telah diadaptasi dari segmen rancangan Jejak Kasih yang sangat famous dan terkenal pada tahun 90an dulu yang disiarkan di TV3. Dalam salah satu episod itu arwah menjadi hero dan mak dara memegang watak sebagai heroin di dalam drama itu. Mak masih ingat jalan ceritanya di mana dalam drama itu kononnya watak yang mak dara bawa itu sedang diijabkabulkan dengan watak yang dibawa oleh arwah, tiba tiba makcik memberitahu bahawa watak mak dara itu anak angkat dan perkahwinan itu terpaksa dibatalkan kerana wali yang tidak sah. Dan kemudian watak yang dibawa oleh arwah Abang Rosley bersama sama dengan watak yang mak dara lakonkan mencari keluarga sebenar mak dara hingga akhirnya bertemu dan akhirnya kami dapat disatukan. Banyak kenangan manis mak dara semasa berlakon bersama allahyarham.. And I will never forget that moment.. 


Salam takziah buat keluarga allahyarham dan semoga allahyarham ditempatkan di kalangan orang orang yang beriman. AL FATIHAH....



THE ZISTERS @ ASTRO AWANI

Mak Dara @ AXA AFFIN Life Insurance Malaysia

Mak Dara @ IKLAN MAYBANK