Friday, April 18, 2014

Majlis Resepsi Perkahwinan Serentak Syamsul Dan Syafiq Yusof Haslam Malam Ini

LIP POK LIP POK Mata ni.. Dok tengok baju baju kat dalam lemari mak tuuuu.. Pasai apa pulak dah Mak dara ni.. Hmmmm Pasai apa lagi.. Pasai eksited nak kemajlis resepsi perkahwinan anak anak Dato Yusof Haslam iaitu Shamsul dan Syafiq bersama pasangan mereka laaaaaa habaq maiiiii... Haaaa habeh keluaq bahasa kedah cheq habaq kat hangggg..  Haaa tu maknanya meroyan Mak Dara dah KRONIK hahahaha.. Sat naa anak anak mak nak pebetoi lidah sat bagi jadi baku balik hew hew hew...

Malam ini bakal berlangsung majlis Resepsi Perkahwinan Serentak Syamsul Dan Syafiq Yusof Haslam . Mak Dara serta somi dan ramai lagi jemputan akan turut memeriahkan acara ini.. 

Dato Yusof Haslam,Shamsul dan Syafiq
pic oleh ohartis.com

Tapi memang blur la nak pakai baju apa yang sesuai.. Jenuh dah dok try hahaha.. Hmm baju apa yang akan mak dara pakai malam ni.. Hmmm hentam sajalah asaikan selesa betoi tak.. Apa apapun Mak Dara dan Somi mengucapkan tahniah kepada Dato Yusof Haslam kerana menerima dua menantu dan ucapan Selamat Pengantin Baru kepada Shamsul dan Syafiq serta isteri isteri.. Semoga perkahwinan kalian kekal ke Jannah insyaa allah.

Ok lah Mak Dara nak siap siap dulu.. Nanti lepas balik dari majlis ni Mak dara kasi update sekitar perjalanan majlis ini ya.. tatatititutu.. jumpa lagi nanti yer... 


Blogger Prihatin.. BANTUAN DIPERLUKAN

Assalamualaikum
Mak Dara sekadar tolong forwardkan rayuan dari pengurus rumah jagaan orang tua Al Ikhlas Puchong. Boleh bantu seberapa yg kita mampu dan ikhlas.


Rumah Kebajikan Sukarelawan untuk orang Tua Islam .... HANYA ada SATU sahaja yang wujud di negara ini ! Oleh itu saya ingin merayu kepada individu dan blogger agar dapat menghulurkan apa jua bentuk bantuan terus kepada satu-satunya Rumah Penjagaan Orang Tua Muslim yang ada di negara ini.

Bentuk bantuan yang diperlukan adalah seperti berikut :-
1. Pampers (lampin pakai buang)
2. Ubat-ubatan : ubat tahan sakit, ubat sedative, sakit jantung, darah tinggi, kencing manis dan sebagainya.
3. Peralatan : Mesin Dialysis, Kereta Sorong
4. Beras
5. Telur (orang tua sudah tidak mampu mengunyah dan menghadam makanan berat)
6. Susu
7. Makanan ‘comfort’ seperti Nestum, oats, corn-flakes dan lain-lain.
8. Al-Quran (berhuruf besar) dan bahan bacaan.

Cara paling mudah untuk membantu ialah dengan membuat e-banking sekadar ikhlas kepada satu-satunya Rumah Penjagaan Orang Tua Muslim tersebut yang berada di Puchong melalui webpage berikut.


Rumah ini berdaftar dengan Kerajaan dan mendapat sedikit sumbangan dari Zakat Negeri Selangor.

Rayuan ini dibuat kerana semakin ramai orang tua yang menghuni Rumah ini :-
1. Tiada waris yang mengambil mereka dari Hospital Serdang yang terpaksa menerima pesakit baru yang kian meningkat. Kebanyakan kes adalah menunggu masa untuk kematian.
2. Dihantar oleh waris tanpa sebarang sebab, malahan ada yang ditinggalkan terbaring di tepi pagar pada malam hari dan hanya dijumpai keesokan harinya dalam kesejukan dan ketakutan.
3. Menampung Kos yang semakin meningkat. Kos bagi pengkebumian sahaja RM1120. Kadar kematian di sini ialah 3-4 orang sebulan. Jika kita ingin melihat kematian sebahagian dari bakal ahli syurga di sini lah tempat yang paling
sesuai. insyaAllah.

Semoga bantuan kita dpt meringankan beban mereka dan menjadi saham akhirat. In Sha Allah. .."
SALURKAN SUMBANGAN IKHLAS ANDA KEPADA RUMAH JAGAAN & RAWATAN ORANG TUA AL-IKHLAS
Lokasi : Rumah Jagaan Dan Rawatan Orang Tua Al-Ikhlas, Puchong

Alamat Penuh : Lot 3530,jln bt 18,kg pulau meranti,47120 puchong selangor.

No. Telefon : 016-6786364

Diuruskan oleh : Muji bt. Haji Sulaiman (Jururawat)

Jumlah Pekerja : 5 Orang

Status Rumah : Masjid Lama (Diwakafkan)

Jumlah Orang Tua : 30 orang

Nama Bank : Al Rajhi Bank

Nama Akaun Bank : RUMAH JAGAAN DAN RAWATAN ORANG TUA AL-IKHLAS

No. Akaun : 12700-1061101131

(DARIPADA Abu Hurairah, Rasulullah ada bersabda, bermaksud: “Apabila seorang mati, putuslah amalannya kecuali tiga perkara, (iaitu): Sedekah jariah, ilmu yang memberi faedah kepada orang lain atau anak yang salih yang berdoa untuknya.” – (Riwayat Muslim dan lain-lain termasuk Imam Ahmad. Mustika Hadis 3:312)


Para blogger yang budiman.. Diharapkan agar anda semua dapat menghulurkan bantuan atau setidak tidaknya dapat membantu memanjangkan mesej ini di blog blog anda.. just copy paste pun tak mengapa.. Semoga dengan hebahan ikhlas kita ini dapat sedikit sebanyak membantu meeka insyaa allah...THE ZISTERS @ ASTRO AWANI

Mak Dara @ IKLAN MAYBANK