Thursday, July 24, 2014

Pertama Kali Membayar Zakat

Sedar tak sedar raya hampir menjelang tiba.. Kak Adza akui akak langsung tidak membeli walau sebarang apapun untuk menyambut raya.. tidak baju tidak kasut.. tidak bag tidak untuk apa apapun.. Raya bagi Mak Dara tidak sama tanpa suami di sisi.. Tahun lepas Akak beraya tanpa arwah ayah akak yang telah meninggal dunia kerana serangan jantung dan tahun ini Kak Adza terpaksa melalui raya tanpa suami akak Martias Ali yang telah pergi mengadap ilahi pada 29hb Mei yang lalu kerana mengidap Lymphoma Kanser Darah tahap 4.. 

Namun akak tidak mengabaikan tanggungjawab terhadap anak anak akak.. Alhamdullilah dengan bantuan Kakak Ipar, Abang ipar dan adik adik ipar maka kelengkapan raya untuk keempat empat anak Akak telah pun cukup alhamdullilah.. They deserve to celebrate Raya.. Walaupun hati kecil akak tidak tahu bagaimana untuk berdepan dengan hari raya nanti namun akak terpaksa tabahkan hati demi anak anak Akak.. I have to make them happy..  I can't take Raya away from them.. Mereka tak berhak untuk bersedih di pagi raya.. Yes.. life have to move on.. Akak perlu kuat untuk menghadapi saat saat raya nanti.. Insyaallah..

Namun dalam diam Akak terasa seakan ada sesuatu yang belum akak tunaikan.. Fikir punya fikir punya fikir akhirnya hati berdetik.. "ZAKAT....... " . Masyaallah.. akak belum tunaikan zakat..

Ye lah sedari kecil arwah ayah yang bayarkan zakat dan setelah berkahwin, selama 17 tahun suami akak yang membayarnya.. Maka selama 37 hidup akak tak pernah terfikir untuk membayar zakat kerana semuanya telah dibayar oleh mereka.. Namun tahun ini akak tak punya siapa siapa.. Maka tanggungjawab untuk membayar zakat kini jatuh kepada Akak..

Maka semalam Akak telah membayar zakat buat pertama kali dalam seumur hidup akak. Pertama kali akad lafaz membayar zakat. Sayu hati ini hanya Allah swt sahaja yang tahun kerana saban tahun hanya melihat arwah ayah dan arwah suami yang lafaz akad membayar zakat tapi tahun ni akak sendiri.. 


Zakat adalah salah satu daripada rukun Islam yang lima. Ianya diwajibkan ke atas tiap-tiap orang Islam yang cukup syarat-syaratnya. Rukun yang lain ialah Syahadah, Sembahyang, Puasa dan Haji ke Mekah. Zakat adalah diwajibkan ke atas Muslim yang layak untuk membantu golongan-golongan yang memerlukan bantuan. Syukur ke hadrat Ilahi kerana Akak telah menunaikan pembayaran zakat pada tahun ini.. Alhamdullilah..THE ZISTERS @ ASTRO AWANI

Mak Dara @ IKLAN MAYBANK