Sunday, October 25, 2015

AISKRIM PULUT VIRAL

Selalunya yang sering VIRAL di internet adalah viedo video dan gambar tentang gaduh sana gaduh sini.. Pukul sana pukul sini.. Buka aib sana buka aib sini.. Mak Dara sendiri rasa kebanyakkan video dan gambar yang menjadi viral ada yang patut diupload kerana ada yang boleh menjadi pengajaran buat kita, dan ada juga yang tak patut diviralkan kerana mengundang fitnah dan kejian dan makian dari keyboard worior .. Kan dah menambahkan dosa je betul tak?

Namun kebelakangan ni Mak Dara merasa senang kerana ada beberapa gambar yang menjadi viral dengan tujuan MEMBANTU.. Salah satu dari yang menarik perhatian Mak Dara ialah yang diviralkan oleh group FB yang terkenal iaitu SUKAN STAR TV iaitu sebuah gambar tentang seorang Pakcik yang menjual Aiskrim Pulut. Cerita dan gambar ini telah dikirim oleh encik Syafin Johanis kepada pihak admin Sukan Star TV.


gambar kredit kepada pengirim En Syafin Johanis & Sukan Star TV

Difahamkan bahawa Pakcik ni meniaga Aiskrim Pulutnya sehingga jam satu pagi. Dan lokasi perniagaan Pakcik ni di area Damansara Damai. Pakcik ni dikatakan tinggal di blok Idaman.

Post ini mendapat ratusan like dan komen dari pengguna FB. Dan ada antara mereka yang pergi mencuba Aiskrim Pulut Pakcik ini setelah membaca post dari Sukan Star TV ni. Dan memang mendapat komen yang sangat positif. Ramai yang kata memang sedap dan berbaloi pegi jauh untuk merasa aiskrim pulut pakcik ni..

gambar kredit kepada pengirim En Syafin Johanis & Sukan Star TV

Difahamkan bahawa Pakcik ni meniaga untuk menampung kos pelajaran anaknya yang sedang belajar agama di Indonesia. Haaaa mengetahui nawaitu pakcik ini membuatkan cerita cerita seperti ini la yang bagus untuk diviralkan.. Dengan tujuan membantu.. Dan dengan sebab itu juga Mak Dara nak kongsikan perkara ini di blog Mak Dara. Manalah tahu dapat membantu perniagaan Pakcik ini walaupun sedikit jadilaaa...


En Syafin Johanis bukan sahaja mengirim gambar dan cerita kepada pihak Sukan Star TV tetapi turut memberikan nombor telefon Pakcik ini untuk dihubungi. Difahamkan Pakcik ini juga mengambil tempahan untuk majlis kenduri dan lain lain. Jadi kepada sesiapa yang ingin mencari Pakcik ini dengan tujuan untuk membeli atau membuat tempahan Aiskrim Pulut Istimewaa pakcik ni bolehlah hubungi beliau di no 0166183419.  

gambar kredit kepada pengirim En Syafin Johanis & Sukan Star TV

Mak Dara doakan semoga perniagaan Pakcik ini semakin maju dan semoga mendapat rezeki demi menampung pembelajaran anak di luar negara Insyaa Allah.. Dan pesan Mak Dara kepada semua teman Mak Dara pula.. Jika anda nak share atau nak viralkan sesuatu biarlah perkara yang elok elok sahaja.. Perkara yang boleh membawa manfaat kepada sesama manusia.. Pada perkara yang negatif tu jauhkanlah dari diviralkan ye.. 

Insyaallah Mak Dara akan kongsikan jika ada lagi kisah kisah yang sebeginni.. Dan kepada anda yang ada membuat event amal or non profit event email kan pada Mak Dara dan Insyaallah Mak akan kongsikan di blog Mak Dara ini ye..Assalam..


THE ZISTERS @ ASTRO AWANI

Mak Dara @ AXA AFFIN Life Insurance Malaysia

Mak Dara @ IKLAN MAYBANK