Monday, October 3, 2016

MERAHNYA BIBIR SEORANG MAK DARA

BIBIR.. Bibir antara pancaindera kurniaan Allah swt yang sama penting dengan anggota tubuh badan yang lain.. Namun antara anggota badan yang dianugerahkan kepaada kita, bibir merupakan satu pancainderaa yang bisa menyampaikan segala yang tersirat dan tersurat dengan mengeluarkan melaui berkata kata..

Bibir yang mungil dan gebu bisa meruntun jiwa yang memandang.. Ditambah pula dengan olesan gincu atau lipstik bertambahlah seri pemakai . Tapi warna apa yang sesuai ? Haaa bahagian ni selalu membingungkan kami kaum wanita.. Ada yang terlalu malu untuk bersiap maka dibiarkan bibir mereka tanpa sebarang gincu.. Ada juga sudah cukup jika hanya mengenakan lip balm.. Bagi wanita normal sudah memadai dengan mengenakan warna warna natural. Namun yang lebih berani mereka tidak gentar untuk mengenakan warna warna yang striking seperti MERAH PEKATTTT!!

Ya Mak Dara antara wanita wanita yang keliru seperti di atas.. Karang kalau pakai warna gincu yang neutral tak nampak pulak.. Kalau tak bergincu langsung bila keluar nampak terlalu pucat.. Namun semakin usia berganjak ke arah senja nan merah.. Maka mak pun mengambil keputusan untuk sesekali mencuba gincu MERAH SEMERAH MERAHnyaaaaa... 

merahnya dan meriah gincu merah mak dara ini bukan? lol

Haaaa bukan main merahhhhh bibior mak kali ni kan.. Ini semua pun berpunca dari teman Mak Dara juga.. Dia yang hadiahkan satu set gincu pada Mak.. Gincu itu dibeli oleh anaknya di London dan dihadiahkan pada Mak.. Orang memberi Mak Dara menerima dengan tangan dan bag makeup yang terbuka hehe.. Dan antara set itu terdapat warna paling merah ini.. (btw tq naz for the lipstics muahhhh)

Pada januari tahun hadapan Mak Dara bakal memasuki usia 40 tahun.. Jadi sebelum mak boleh digelar warga tua.. Dan sebelum orang menggelarkan mak orang tua tak sedar diri.. Maka pada usia akhir 30an ni lah masanya mak nak cuba segala galanya termasuklah gincu "merah ang ang" ni hehehe..








Haaaaa nampak tak bertapa Mak hanya mengenaakan gincu yang natural tona warna .. Namun kali ni mak tak mahu takut lagi dan mengenakan gincu semerah mungkin.. Sesuai ke tidak.. Itu tolak sebelah.. Yang penting bila dah tua bangka dan kertu nanti , sekurang kurangnya kita boleh katakan kepada anak anak cucu kita.. Alaaaa dulu masa opah muda muda Opah dah pakai dah semua warna warna ni!! Tak herannnn!!! hehehe.. Ok Moh Mak Dara kongsikan tips yang dikeluarkan oleh Majalah Wanita untuk memilih warna gincu yang sesuai mengikut kulit.

1. Kulit cerah Coklat muda dengan sedikit rona merah jambu segar untuk penampilan yang ceria. Bagi yang mahu tampil natural, pilih warna coklat jernih (honey). Rona coklat tua pula membuatkan anda tampak matang dan menyerlah. 2. Sawo matang Agar warna kulit lebih menonjol, pilih coklat tua. Coklat kopi memberi kesan eksotik manakala coklat karamel untuk penampilan natural. 3. Kuning langsat Warna coklat kemerahan memberi impak yang menyegarkan. Merah hati pula untuk penampilan dewasa. Bagi yang mahu tampil menggoda, gabungkan rona coklat dengan sedikit merah (plum). 4. Kulit gelap Rangkaian rona coklat amat sesuai untuk wanita yang berkulit gelap. Anda boleh bereksperimen dengan warna coklat gelap dengan sentuhan sedikit merah atau rona coklat muda.

Jadi pada yang tak biasa tu.. Sesekali moh kenakan gincu bibir yang striking miking camni.. Biar terjojol somi kita bila balik keje nanti.. Kompom tak cari lain hahahaha.. Selamat mencoba...
Muahhhh hehehe...


THE ZISTERS @ ASTRO AWANI

Mak Dara @ AXA AFFIN Life Insurance Malaysia

Mak Dara @ IKLAN MAYBANK