Saturday, December 9, 2017

12 RESIDENCE PENGINAPAN TERUNIK DI TENGAH BANDARAYA MELAKA

12 RESIDENCE 

Anda mahu bercuti ke Melaka? Bosan asyik tinggal di hotel? Anda mahu cari satu kelainan dan menginap di sebuah penginapan yang unik dan berbeza maka 12 RESIDENCE adalah jawapannya.. 

Rumah tamu yang mempunyai susun atur yang unik.. perabotnya memgingatkan kita kepada zaman kanak kanak dahulu

Jika anda minat membaca terdapat buku buku untuk dibaca

Basikal juga disediakan bagi mereka yang mahu bersiar siar sekeliling melaka

Ruang bacaan


Ruang makan yang sangat unik dan dari perabot kayu lama

12 RESIDENCE , adalah sebuah rumah tamu di Melaka yang menjemput anda untuk mengalami seni dalam cara yang tidak disengajakan dan tidak dijangka. Rumah ini dalam jarak 5 minit berjalan kaki ke Jonker Street & kira-kira 300 meter ke Hard Rock Cafe. Mudah diakses dan berjalan kaki ke kawasan pelancongan dan pusat membeli-belah (Dataran Pahlawan & Mahkota Parade). Nikmati hidup dalam Tapak Warisan Dunia UNESCO.

Di sebelah ruang tamu adalah tangga untuk ke tingkat dua dan ke bilik

Tangga untuk ke tingkat atas


Rumah yang cukup dan private dan amat sesuai untuk pasangan dan sekumpulan kecil kawan. Bilik selesa dan kemas. Selain bilik tidur utama, terdapat 2 lagi katil dan salah satu daripadanya adalah bilik yang terletak loteng di bawah langit. Anda boleh menikmati tinggal di tengah tengah di bandaraya Melaka .


Susun atur rumah berkonsepkan klasik.. dari kerusi ke meja makan ke katil semuanya membawa anda ke era zaman kanak kanak anda.. 12 RESIDENCE amat sesuai kepada pecinta photografi kerana terdapat pelbagai sudut untuk dijadikan lokasi penggambaran.. 

Harga untuk menginap di sini antara RM310 ke atas untuk sehari bergantung kepada tarikh tarikh yang anda pilih .. Jadi jika anda ingin mencari kelainan dalam percutian pilihlah 12 RESIDENCE memang berbaloi baloi.


SHARE | TAG | COMMENT teman anda yang mahu bercuti ke Melaka


Wednesday, December 6, 2017

KISAH BALU - WAKTU YANG TEPAT UNTUK MOVE ON

Waktu manakah yang tepat untuk MOVE ON? 
(Khas buat para BALU)


Assalam duhai teman.. Entah kenapa tiba tiba pagi ni teringat kembali kisah lama Mak Dara.. Ketika Mak Dara sedang berduka atas kehilangan suami semua berbisik dan memberi semangat untuk Mak Dara move on.. move forward.. fikirkan anak anak.. fikirkan masa depan.. Yelah tak pernah terfikir bahawa Mak Dara akan menjadi balu dan seorang ibu tunggal kepada empat org cahayamata di usia 37 tahun.. Bila Mak Dara mulai perlahan lahan mengikut nasihat mereka untuk move on.. move forward.. tiba tiba ada saudara yg paling terdekat dengan Mak Dara mulai merasa yang Mak Dara terlalu cepat "MOVE ON" terlalu cepat "meneruskan kehidupan" . Kisah Mak Dara dijaja keseluruh ahli keluarga yang lain hinggakan keluarga yg bermastautin di luar negara juga telah mengetahui tentang hal Mak Dara.. Mak Dara dicemuh dan difitnah bukan hanya di kalangan keluarga namun turut disinis di dalam blognya.. Mak Dara dikatakan FAKE.. berlakon sedih atas kehilangan suami dan bermacam lagi. FB dan whatsapp semua telah di BLOCK beliau.. like seriously?? Yang pergi itu bukanlah kucing atau haiwan peliharaan.. how to FAKE all this thing when you loose your spouse, your husband, the father of your child, the man of your life, your imam??

Bertapa "BERDOSANYA" Mak Dara pada pandangannya kerana telah meneruskan sisa kehidupan Mak Dara.. Adakah terdapat waktu yang ditetapkan untuk seseorang BALU untuk MOVE ON..? Tiga tahun setengah terlalu cepat? Mungkin 30 tahun baginya baru mencukupi?

Cepat atau lambatnya kita melakukan waima apa sekalipun bukanlah ditangan kita tapi telah ditentukan oleh Allah swt. Tidakkah dia tahu bahawa tidak ada satupun daun yang gugur kecuali atas izin-Nya .. Apakah dia mahu melihat aku terus berduka seumur hidup..

Mereka melihat aku ketawa.. melihat lihat aku gembira.. Tapi tahukah mereka apa tersirat disebalik ketawaku.. disebalik kegembiraanku.. Tidakkah mereka tahu sakit yang aku tanggung Tahukah mereka setiap hari aku merindu.. CInta yang akan ku gengam sehingga hujung nyawa walaupun aku telah meneruskan kehidupan ku ini..Dan selama lebih tiga tahun aku tidak pernah meluahkan perasaan yang terpendam ini.. Namun hari ini aku terpanggil untuk berkongsi dengan anda yang "senasib denganku" para BALU sekalian.. Jika ini berlaku kepada anda... Jangan berkecil hati.. jangan tersinggung.. jangan putus asa...

"MEREKA" tidak berada di tempat kita.. "MEREKA tidak rasa apa yang kita rasa.. Tiada antara kita yang mahu kehilangan suami.. Tiada antara kita yang mahu hidup sendirian.. Biarkan mereka dengan pendapat mereka.. Biarkan mereka terus berkata kata.. Doakan semoga mereka tidak menerima nasib seperti kita.. Doakan mereka kekal bahagia selamanya.. Yang penting adalah diri kita dan anak anak kita.. Percayalah kita insan terpilih.. Percayalah apa jua yang ditakdirkan kepada kita adalah satu NIKMAT.. Dan jika kita benar REDHA tunggu sahaja pelangi yang akan diturunkan khas untuk kita .. KITA INSAN TERPILIH...


Monday, December 4, 2017

Orang Dah SAH Korang Yang Panas 

As salam duhai teman.. Hari ni Mak Dara terpanggil untuk kongsi dengan anda perkara yang membuatkan angin meroyan mak datang .. Kisah apa tu.. Ok macam ni.. Baru baru ni Mak ada terbaca pelbagai caci maki tak kurang juga sumpah seranah para netizen dengan isu “bukan perampas cuma ingin menumpang kasih” wowww I’m speechless .. sebagai wanita saya amat amat memahami apa yang membuatkan hampir 10000% mereka yang “angin” dengan apa yang berlaku.. saya pernah menjadi isteri dan bila dengar saja suami yang akan , telah or even baru pasang niat untuk berkahwin lagi boleh membuatkan saya dengan sepantas halilintar menyinsing lengan baju sambil mengasah pisau di dapur... Hehhhh gataiiiii nyaaaaa , perampas!! takde laki lain ke, eh Aku ni bini dia masih hidup , masih sihat, masih lawa, masih boleh melayan zahir batin, masih mampu nak berikan zuriat walaupun sedozen .. jadi apahal nak buka satu lagi cawangan... 


yea saya salah seorang dari mereka... bagi saya SUAMI ADALAH HAK MUTLAK SAYA!!!!!! HAK MUTLAK? hmmm.. tapi saya lupa.. suami bukan hak mutlak saya.. anak anak yang saya kandung 9 bln 10 hari dan yang saya tanggung sakit melahirkan selama berbelas jam dan membesarkan dari kaki sebesar dua jari hingga dah berkasut saiz 7 bukan hak saya.. ibu bapa yang melahirkan dan membesarkan saya juga bukan hak mutlak saya, segala harta diusahakan , kekayaan , kerjaya BUKAN milik saya.. malah SAYA dan NYAWA SAYA.. BUKAN HAK MILIK MUTLAK SAYA .. Tetapi MILIK HAK MUTLAK ALLAH SWT.. but I have to learn it the hard way.. setelah kematian suami baru saya sedar semua itu, tapi dah terlambat.. kalau lah Allah masih panjangkan usia arwah suami saya.. jujur.. saya rela berkongsi.. sekurang kurangnya walaupun benci, rasa dikhianati , rasa macam nak cekik cekik dan nak potong lumat dia dan bini muda tu dan tanam kat belakang rumah sebelah pokok betik.. namun sekurang kurangnya saya masih dapat menatap wajah insan yang bergelar suami , walau saya akan berbalah dan akan ada adengan serang menyerang sekurang kurangnya saya masih dapat mendengar suara yang bergelar suami.. walaupun saya terpaksa bergilir gilir ikut turn dengan perempuan tak guna , pemecah rumah tangga tapi saya dapat juga bersama lelaki yang bergelar suami.. Sumpah!!!! Saya sanggup lakukan dan korbankan apa saja jika Allah swt berikan saya sesaat lebih untuk bersama arwah.. sekali saja lagi untuk mengajarnya mengucapkan dua kalimah syahadah sebelum dia menghembuskan nafasnya yang terakhir.. I would even give everything just to hear his voice again.. I would sacrifice the world just to feel his touch once again.. sesaat pun jadilah... tapi saya takkan dapat lagi kesemua itu.. saya telah kehilangan suami buat selama lamanya.. 

but that’s me.. that’s what I feel.. Ini hanya apa yang saya rasa jauh sekali mewakili mana mana wanita ... anda nak marah nak benci nak kutuk nak caci nak maki nak doa agar karma merosakkan perkahwinan mereka silakan.. u have the right to ur own opinion.. semoga anda puas dan berbahagia atas segala cacian dan makian dan maybe setelah meluahkan api kemarahan anda yang membuak buak itu will make u a better person, can make you happy, can make you feel good about yourself and your life.. by all mean... silakan.. apa pun saya doakan semoga Allah swt memberikan kebahagian kepada anda.. dan semoga perkara seperti ini tidak akan sekali kali berlaku pada anda, pada keluarga, teman ataupun kenalan anda.. semoga anda berbahagia bersama HAK HAK MUTLAK anda SELAMA LAMANYA insyaallah .. dengan izin Allah swt Assalammualaikum.. peace ✌🏻


THE ZISTERS @ ASTRO AWANI

Mak Dara @ AXA AFFIN Life Insurance Malaysia

Mak Dara @ IKLAN MAYBANK