Sunday, December 31, 2017

INGAT HANYA YANG BAIK TERHADAP ARWAH

INGAT HANYA YANG BAIK TERHADAP ARWAH
Tiba tiba hari ni teringat pula kisah seorang teman kepada sepupu saya yang telah kehilangan suami pada tahun lalu. Bayangkan di sebuah tanah perkuburan sedang majlis pengkebumian berlangsung.. si anak , saudara mara , sahabat , kenalan dan si Balu sedang bersedih mendengar talkin yang sedang dibacakan. Tiba seorang wanita yang tidak pernah dilihat atau dikenali tiba. Kelakuannya amat ganjil. Dia mengaminkan setip doa yang dibacakan dengan penuh kusyuk sambil air mata bercucuran tanpa dapat dibendung. Kelakuannya seoalah dia dan arwah amat saling mengenali. Namun tiada seorang pun yang berada disitu mengenali wanita misteri ini. Kini semua mata memandang kearahnya dan dia mula rasa tidak selesa dan perlahan lahan meninggalkan kubur itu dengan berat hati. Si balu terkesan dengan kehadiran wanita itu. Sepulangnya dia dari kubur. Pertama yang dilakukannya adalah membuka handphone suaminya dan mula membaca semua mesej yang terdapat di dalam telefon itu namun tiada yang meragukan. Tidak puas hati, si Balu membuka pula akaun sosial (Facebook) dan memeriksa semua mesej arwah suaminya.. dan di sana semua sangkaannya benar belaka. Tak perlu saya nyatakan lah rasanya anda juga dapat mengagak.
Memang berat dugaan yang diterima oleh si balu. Mendengarkan kisah ini dari sepupu saya juga membuatkan saya sedih kepadanya. Ya semua manusia tidak sempurna. Pasti ada khilaf yang dilakukan. Memang perasaan ingin tahu akan membuak buak namun apa kebaikan yang akan dia dapat setelah mengetahui "segala galanya" . Dalam hal ini si Balu telah hilang semua kasih , sayang, cinta pada arwah dengan sekelip mata. Perasaan sedih bertukar benci, perasaan sayang berubah kepada sakit dikhianati.
Bagi pendapat saya..Sesungguhnya arwah telah pergi dan takkan kembali. Lebih baik jika kita tidak mencari atau mengorek kisah silamnya. Biar semua kisahnya dibawa bersama. Apa yang perlu kita lakukan setelah ketiadaannya ialah mengenang semua kebaikan, kasih dan cinta yang dipupuk selama bersama. Sentiasa berdoa semoga Allah swt mengampuni segala salah silap selama hayatnya. Ingat dan kenanglah hanya yang baik terhadap arwah...

Saturday, December 30, 2017

Pertanyaan yang harus DIELAKKAN ditanya kepada balu

Pertanyaan atau ucapan yang jika boleh DIELAKKAN dikatakan kepada BALU ketika kematian suami/isteri

1. Macam mana arwah meninggal?
Si Balu telah melalui trauma menghadapi saat saat pasangannya menghembuskan nafasnya yang terakhir. Lebih baik elakkan dari meminta untuk dia mengingati kembali apa yang baru berlaku. Tanyalah pada keluarga balu yang terdekat)
2. Berapa banyak harta yang arwah tinggalkan?
Tolonggggg lah ELAKKAN dari tanya berapa harta , wang ringgit , rumah , kereta , wang insurans yang telah ditinggalkan oleh arwah kepada balunya. (Soalan ini sering ditanya oleh ahli keluarga yang tak sabar sabar nak mengira berapa wang faraid yang bakal diterima mereka. Memang harta harus dibahagikan tapi kalau boleh carilah masa yang sesuai dan berikan sedikit masa kepada balu yang masih dalam kesedihan.

3. Apa kau nak buat bila arwah dah takde ni?
Ya memang dah pergi takkan kembali dan para Balu sememangnya harus meneruskan hidupnya dengan menanggung segala galanya seorang diri. Namun soalan ini tak perlu ditanya sejurus pemergian arwah. Berikan masa kepada si Balu untuk menenangkan dirinya dahulu kemudian perlahan lahan anda membantu Balu dengan memberi cadangan atau bantuan bagaimana cara terbaik untuk balu tersebut meneruskan hidupnya.
4. Takpe.. Kau muda lagi.. Kau boleh kahwin baru.
Ayat ini JANGAN SEKALI KALI DIKATAKAN. Yang meninggal itu adalah pasangan hidup, seorang insan yang telah sama sama berkongsi suka duka , Kucing kesayangan mati pun kita sedih inikan pula seorang yang amat amat dicintai.Ingat senang ke nak main ganti ganti. Kalau nak tanya pun tunggu lah setahun dua baru tanya soalan macam ni ye. Kalau jodoh si balu tiba awal. Doakan kebahagiaan untuknya dan jangan pula dihina..

5. Arwah banyak buat salah masa hidupnya.
Jangan diungkit akan perkara perkara yang lalu. Walaupun arwah telah banyak melakukan kesalahan masa hidupnya janganlah diceritakan aibnya terutamanya kepada Balunya. Jika dia ada kesalahan kepada anda atau sesiapa saja, maafkanlah dia. Sedangkan Nabi ampunkan umat inikan pula kita manusia biasa. Bayangkan jika anda dah takde nanti, anda nak ke kesalahan anda diungkit ungkit dihadapan balu anda dan mereka tidak memaafkan kesalahan anda?

Banyak lagi Pertanyaan atau ucapan yang jika boleh DIELAKKAN dikatakan kepada BALU ketika kematian suami/isteri. Namun rasanya ini adalah antara perkara yang HARUS DIELAKKAN. Kehilangan suami/isteri adalah salah satu ujian yang maha berat dari Allah swt kepada hambaNya. Jangan membebani mereka dengan kata kata anda yang bakal menambahkan duka di hati mereka.

Friday, December 29, 2017

Kisah BALU dan "KASIHAN"

Kisah BALU dan "KASIHAN"



Tiap kali perkataan "BALU" terbit dari mulut .. tidak lari satu lagi perkataan akan menyusul selepas itu. Perkataan apa? "KASIHAN" . Oh perkara ini yang saya nak sangattttt jauhkan dari teman teman balu saya sekalian. Jauhkan diri dari terus dikasihani, dari terus dibelas , dari terus mengundang perkara negatif mahupun fitnah. Saya mahu setiap kali perkataan BALU terpacul dari mana mana bibir dan perkataan yang akan menyusul selepas itu ialah "KUAT" "HEBAT' , "KAGUM dan perkataan yang positif sahaja. 

Tahukah anda teman balu sekalian..Tiada apa kebaikan yang akan kita terima jika kita terus dipandang dengan rasa KASIHAN dipandang seolah telah HILANG ARAH TUJUAN ataupun insan yang telah BERPUTUS ASA!! Anda rasa ada orang yang mahu terus berkawan dengan kita jika kita terus terusan dengan sikap sebegitu? TIDAK!!! Kesemua mereka akan cuba menjauhkan diri dari kita.. Kenapa? Kerana mereka letih untuk terus mendengar keluh kesah kita yang tiada kesudahan, letih untuk memberi nasihat setiap kali bertemu muka , letih untuk memberi bantuan walaupun kita tidak pernah meminta. 

Mengapa orang "KASIHAN" pada kita sedangkan kita tidak pernah minta untuk DIKASIHANI" . Ini mungkin datang dari tingkah laku kita sendiri. Tanpa sedar setiap apa yang kita lakukan, katakan , luahkan memberi petunjuk seperti kita meminta untuk dikasihani . Contohnya luahan di media sosial khasnya. Setiap yang membaca luahan pasti akan merasa bertapa BERDUKA dan SENGSARAnya kita. Ya tak salah untuk luahkan perasaan itu tapi janganlah terlampau kerap. 

Bayangkan jika kita sentiasa bersikap positif. Segala pergerakan , percakapan , dan luahan semua memberikan petanda bahawa kita seorang yang KUAT pasti perbualan seperti ini " Kau tengok balu tu.. Kesian dia" akan berubah kepada "Kau tengok balu tu, KAGUM dengan dia".. 

Jangan tunjuk kan diri terlalu LEMAH.. what kind of example are we showing to our kids? Adakah kita mahu anak kita mengikut kita untuk menjadi insan yang LEMAH , insan yang hanya tahu BERSERAH . Atau kita mahu anak anak kita bangun dan hadapi semua ujian dan cabaran yang mereka hadapi nanti setelah melihat bagaimana kita bangun dan berjuang untuk teruskan hidup? Kita juga pasti tak mahu orang berkata “ tengok anak anak yatim tu.. KASIHAN... atau anda nak tiap kali orang memandang ke arah anak anak anda dan berkata.. “tengok anak Anak yatim tu.. KUAT betul mereka”... Kalau anda tidak mahu orang memandang anda atau anak anda dengan hanya perasaan KASIHAN maka anda harus set a good example for them.. 

Saya pasti jika kita KUAT dan TABAH pasti teman teman yang dahulunya menjauhkan diri dari kita pasti akan mula kembali untuk bersama kita dan tidak mustahil kita akan menjadi ikhtibar untuk mereka ataupun kepada teman balu yang lain untuk meneruskan hidup tanpa yang tercinta.

Memang mudah berbicara dari melakukan. Namun saya pasti kita boleh.. Kita INSAN YANG TERPILIH. bukan semua orang dipilih oleh ALLAH swt. Maka teruskan hidup jangan sesekali MENGALAH. Allah swt tidak pernah kejam pada hambaNya. Pasti ada pelangi yang menanti kita suatu hari nanti In Syaa Allah.. Dengan izin Allah swt.



Jumaat Terakhir 

Assalamualaikum Wbt. Salam jumaat terakhir 2017


Jumaat ini, rupanya minggu terakhir dalam tahun 2017... Mak Dara nak ambik kesempatan Ini untuk memohon maaf sekiranya selama Ini ada salah dan silap yang telah Mak Dara lakukan dalam sedar atau tidak pada anda.. jika ada yang terguris hati dan sebagainya... Kekadang terlepas cakap tanpa sedar.. maaf kan Mak ye.. 

Semoga tahun 2018 akan jadi lebih baik, lebih membahagiakan , dan membawa lebih kejayaan buat kita semua...amin


Tuesday, December 19, 2017

Keputusan Mahkhamah Kes Ditarik Balik Cikgu Azizan Dibebaskan

Image may contain: 1 person, smiling
Cikgu Azizan

Syukur alhamdullilah.. Mak Dara mengikuti kes Cikgu Azizan ni dari mula.. Ye lah sebagai anak cikgu  terasa seperti isu ni amat dekat dengan Mak Dara . Dan pagi ini memang pagi yang amat amat dinantikan oleh semua yang mengikuti kes ini dan seperti tidak percaya apabila melihat sebuah live FB oleh Amin Khairani tentang keputusan mahkhamah yang didengar dari life FB itu..





Keputusan Mahkhamah Kes Ditarik Balik Cikgu Azizan Dibebaskan ! Syukur ya Allah.. Alhamdullilah. Kelihatan ramai yang hadir tanda memberi sokongan kepada Cikgu Azizan. Setelah diberitahu akan keputusan mahkhamah yang berpihak kepada Cikgu Azizan semua yang hadir gembira dan melaungkan "Allah hu Akhbar" beramai ramai dan sama sama membaca doa . Alhamdullilah.. Tahniah Cikgu.. 

Saturday, December 9, 2017

12 RESIDENCE PENGINAPAN TERUNIK DI TENGAH BANDARAYA MELAKA

12 RESIDENCE 

Anda mahu bercuti ke Melaka? Bosan asyik tinggal di hotel? Anda mahu cari satu kelainan dan menginap di sebuah penginapan yang unik dan berbeza maka 12 RESIDENCE adalah jawapannya.. 

Rumah tamu yang mempunyai susun atur yang unik.. perabotnya memgingatkan kita kepada zaman kanak kanak dahulu

Jika anda minat membaca terdapat buku buku untuk dibaca

Basikal juga disediakan bagi mereka yang mahu bersiar siar sekeliling melaka

Ruang bacaan


Ruang makan yang sangat unik dan dari perabot kayu lama

12 RESIDENCE , adalah sebuah rumah tamu di Melaka yang menjemput anda untuk mengalami seni dalam cara yang tidak disengajakan dan tidak dijangka. Rumah ini dalam jarak 5 minit berjalan kaki ke Jonker Street & kira-kira 300 meter ke Hard Rock Cafe. Mudah diakses dan berjalan kaki ke kawasan pelancongan dan pusat membeli-belah (Dataran Pahlawan & Mahkota Parade). Nikmati hidup dalam Tapak Warisan Dunia UNESCO.

Di sebelah ruang tamu adalah tangga untuk ke tingkat dua dan ke bilik

Tangga untuk ke tingkat atas


Rumah yang cukup dan private dan amat sesuai untuk pasangan dan sekumpulan kecil kawan. Bilik selesa dan kemas. Selain bilik tidur utama, terdapat 2 lagi katil dan salah satu daripadanya adalah bilik yang terletak loteng di bawah langit. Anda boleh menikmati tinggal di tengah tengah di bandaraya Melaka .


Susun atur rumah berkonsepkan klasik.. dari kerusi ke meja makan ke katil semuanya membawa anda ke era zaman kanak kanak anda.. 12 RESIDENCE amat sesuai kepada pecinta photografi kerana terdapat pelbagai sudut untuk dijadikan lokasi penggambaran.. 

Harga untuk menginap di sini antara RM310 ke atas untuk sehari bergantung kepada tarikh tarikh yang anda pilih .. Jadi jika anda ingin mencari kelainan dalam percutian pilihlah 12 RESIDENCE memang berbaloi baloi.


SHARE | TAG | COMMENT teman anda yang mahu bercuti ke Melaka


Wednesday, December 6, 2017

KISAH BALU - WAKTU YANG TEPAT UNTUK MOVE ON

Waktu manakah yang tepat untuk MOVE ON? 
(Khas buat para BALU)


Assalam duhai teman.. Entah kenapa tiba tiba pagi ni teringat kembali kisah lama Mak Dara.. Ketika Mak Dara sedang berduka atas kehilangan suami semua berbisik dan memberi semangat untuk Mak Dara move on.. move forward.. fikirkan anak anak.. fikirkan masa depan.. Yelah tak pernah terfikir bahawa Mak Dara akan menjadi balu dan seorang ibu tunggal kepada empat org cahayamata di usia 37 tahun.. Bila Mak Dara mulai perlahan lahan mengikut nasihat mereka untuk move on.. move forward.. tiba tiba ada saudara yg paling terdekat dengan Mak Dara mulai merasa yang Mak Dara terlalu cepat "MOVE ON" terlalu cepat "meneruskan kehidupan" . Kisah Mak Dara dijaja keseluruh ahli keluarga yang lain hinggakan keluarga yg bermastautin di luar negara juga telah mengetahui tentang hal Mak Dara.. Mak Dara dicemuh dan difitnah bukan hanya di kalangan keluarga namun turut disinis di dalam blognya.. Mak Dara dikatakan FAKE.. berlakon sedih atas kehilangan suami dan bermacam lagi. FB dan whatsapp semua telah di BLOCK beliau.. like seriously?? Yang pergi itu bukanlah kucing atau haiwan peliharaan.. how to FAKE all this thing when you loose your spouse, your husband, the father of your child, the man of your life, your imam??

Bertapa "BERDOSANYA" Mak Dara pada pandangannya kerana telah meneruskan sisa kehidupan Mak Dara.. Adakah terdapat waktu yang ditetapkan untuk seseorang BALU untuk MOVE ON..? Tiga tahun setengah terlalu cepat? Mungkin 30 tahun baginya baru mencukupi?

Cepat atau lambatnya kita melakukan waima apa sekalipun bukanlah ditangan kita tapi telah ditentukan oleh Allah swt. Tidakkah dia tahu bahawa tidak ada satupun daun yang gugur kecuali atas izin-Nya .. Apakah dia mahu melihat aku terus berduka seumur hidup..

Mereka melihat aku ketawa.. melihat lihat aku gembira.. Tapi tahukah mereka apa tersirat disebalik ketawaku.. disebalik kegembiraanku.. Tidakkah mereka tahu sakit yang aku tanggung Tahukah mereka setiap hari aku merindu.. CInta yang akan ku gengam sehingga hujung nyawa walaupun aku telah meneruskan kehidupan ku ini..Dan selama lebih tiga tahun aku tidak pernah meluahkan perasaan yang terpendam ini.. Namun hari ini aku terpanggil untuk berkongsi dengan anda yang "senasib denganku" para BALU sekalian.. Jika ini berlaku kepada anda... Jangan berkecil hati.. jangan tersinggung.. jangan putus asa...

"MEREKA" tidak berada di tempat kita.. "MEREKA tidak rasa apa yang kita rasa.. Tiada antara kita yang mahu kehilangan suami.. Tiada antara kita yang mahu hidup sendirian.. Biarkan mereka dengan pendapat mereka.. Biarkan mereka terus berkata kata.. Doakan semoga mereka tidak menerima nasib seperti kita.. Doakan mereka kekal bahagia selamanya.. Yang penting adalah diri kita dan anak anak kita.. Percayalah kita insan terpilih.. Percayalah apa jua yang ditakdirkan kepada kita adalah satu NIKMAT.. Dan jika kita benar REDHA tunggu sahaja pelangi yang akan diturunkan khas untuk kita .. KITA INSAN TERPILIH...


Monday, December 4, 2017

Orang Dah SAH Korang Yang Panas 

As salam duhai teman.. Hari ni Mak Dara terpanggil untuk kongsi dengan anda perkara yang membuatkan angin meroyan mak datang .. Kisah apa tu.. Ok macam ni.. Baru baru ni Mak ada terbaca pelbagai caci maki tak kurang juga sumpah seranah para netizen dengan isu “bukan perampas cuma ingin menumpang kasih” wowww I’m speechless .. sebagai wanita saya amat amat memahami apa yang membuatkan hampir 10000% mereka yang “angin” dengan apa yang berlaku.. saya pernah menjadi isteri dan bila dengar saja suami yang akan , telah or even baru pasang niat untuk berkahwin lagi boleh membuatkan saya dengan sepantas halilintar menyinsing lengan baju sambil mengasah pisau di dapur... Hehhhh gataiiiii nyaaaaa , perampas!! takde laki lain ke, eh Aku ni bini dia masih hidup , masih sihat, masih lawa, masih boleh melayan zahir batin, masih mampu nak berikan zuriat walaupun sedozen .. jadi apahal nak buka satu lagi cawangan... 


yea saya salah seorang dari mereka... bagi saya SUAMI ADALAH HAK MUTLAK SAYA!!!!!! HAK MUTLAK? hmmm.. tapi saya lupa.. suami bukan hak mutlak saya.. anak anak yang saya kandung 9 bln 10 hari dan yang saya tanggung sakit melahirkan selama berbelas jam dan membesarkan dari kaki sebesar dua jari hingga dah berkasut saiz 7 bukan hak saya.. ibu bapa yang melahirkan dan membesarkan saya juga bukan hak mutlak saya, segala harta diusahakan , kekayaan , kerjaya BUKAN milik saya.. malah SAYA dan NYAWA SAYA.. BUKAN HAK MILIK MUTLAK SAYA .. Tetapi MILIK HAK MUTLAK ALLAH SWT.. but I have to learn it the hard way.. setelah kematian suami baru saya sedar semua itu, tapi dah terlambat.. kalau lah Allah masih panjangkan usia arwah suami saya.. jujur.. saya rela berkongsi.. sekurang kurangnya walaupun benci, rasa dikhianati , rasa macam nak cekik cekik dan nak potong lumat dia dan bini muda tu dan tanam kat belakang rumah sebelah pokok betik.. namun sekurang kurangnya saya masih dapat menatap wajah insan yang bergelar suami , walau saya akan berbalah dan akan ada adengan serang menyerang sekurang kurangnya saya masih dapat mendengar suara yang bergelar suami.. walaupun saya terpaksa bergilir gilir ikut turn dengan perempuan tak guna , pemecah rumah tangga tapi saya dapat juga bersama lelaki yang bergelar suami.. Sumpah!!!! Saya sanggup lakukan dan korbankan apa saja jika Allah swt berikan saya sesaat lebih untuk bersama arwah.. sekali saja lagi untuk mengajarnya mengucapkan dua kalimah syahadah sebelum dia menghembuskan nafasnya yang terakhir.. I would even give everything just to hear his voice again.. I would sacrifice the world just to feel his touch once again.. sesaat pun jadilah... tapi saya takkan dapat lagi kesemua itu.. saya telah kehilangan suami buat selama lamanya.. 

but that’s me.. that’s what I feel.. Ini hanya apa yang saya rasa jauh sekali mewakili mana mana wanita ... anda nak marah nak benci nak kutuk nak caci nak maki nak doa agar karma merosakkan perkahwinan mereka silakan.. u have the right to ur own opinion.. semoga anda puas dan berbahagia atas segala cacian dan makian dan maybe setelah meluahkan api kemarahan anda yang membuak buak itu will make u a better person, can make you happy, can make you feel good about yourself and your life.. by all mean... silakan.. apa pun saya doakan semoga Allah swt memberikan kebahagian kepada anda.. dan semoga perkara seperti ini tidak akan sekali kali berlaku pada anda, pada keluarga, teman ataupun kenalan anda.. semoga anda berbahagia bersama HAK HAK MUTLAK anda SELAMA LAMANYA insyaallah .. dengan izin Allah swt Assalammualaikum.. peace ✌🏻


THE ZISTERS @ ASTRO AWANI

Mak Dara @ AXA AFFIN Life Insurance Malaysia

Mak Dara @ IKLAN MAYBANK