Saturday, January 14, 2017

Bila Tertulis Menjadi Milikku Selamanya Akan Menjadi Milikku

Bila Tertulis Menjadi Milikku Selamanya Akan Menjadi MilikkuSegala yang ada di dunia ini adalah hak Allah. Dan apa yang telah Allah takdirkan kepada kita, maka itulah menjadi hak kita hadiah dariNya dan takkan menjadi hak orang lain. 

Perkara ini baru sahaja berlaku kepada Mak Dara beberapa hari yang lalu ketika Mak Dara telah kehilangan gelang kaki emas mak.. Yaaa mungkin ada yang berfikir bahawa gelang kaki takdelah mahal mana pun kannnn.. Tapi gelang ini sangat berharga kepada Mak kerana ini antara beberapa barang yang dibeli arrwah suami mak dara hampir sepuluh tahun yang lalu. Maka gelang ini sungguh priceless bagi mak.

Ia berlaku apabila satu pagi beberapa hari yang lalu, mak dengan niat untuk merealisasikan azam 2017 mak untuk menguruskan badan telah ke gym yang terdapat di condo yang mak tinggal ini.. Setelah sejam lebih bersenam , mak pun pulang kerumah. Hanya sejam selepas iitu Mak Dara menyedari bahawa gelang kaki pemberian arwah kepada mak telah tiada di kaki. Puassss mak cari di rumah namun tak berjumpa. Menangis mak dibuatnya.. 

Mak kembali ke setiap inci laluan yang mak lalu untuk ke gym pagi itu. Namun dah berkali kali namun tetap tak berjumpa. Mak pulang dengan tangan kosong dan hampa.

Mak berfikir sendiri.. Sayangnyaaa hilang.. Sedangkan mak boleh berikan gelang itu kepada anak mak bila besar nanti sebagai tanda ingatan kepada pemberian arwah ayah mereka. walaupun gelang itu sangat nipisssss dan murahhhh masa arwah beli 10 tahun yang lalu tappi amat berharga pada kami.. Kemudian mak tawakal dan berdoa pada Allah. Dan mak berniat dalam hati .. Jika hadiah terakhir dari arwah ini telah tertulis untuk menjadi milikku maka kau ketemukanlah.. Jika sudah tertulis bahwa ia bukan lagi menjadi milikku maka akan aku redha.. Dengan lafas bismillah mak tawakal dan berjaalan untuk kali terakhir mencari gelang itu... Dannnnnnnnnn...

Seperti tak dapat mak percayai apabila mak terlihat gelang itu duduk cantikkk jer di satu sudut di tepi laluan yang mak lalu pagi tadi. Seperti tak percaya kerana mak sudahpun lalu di situ berkali kali sebelum itu. Dan ramai juga orang lalu di situ namun tidak pun disentuh sesiapa.. Syukur alhamdullilah..
Maka benarlah.. Bila Tertulis Menjadi Milikku Selamanya Akan Menjadi Milikku sehingga Allah menentukan sebaliknya.. gelang kaki mak hanyalah antara satu dalam sejuta contoh yang telah ditakdirkan menjadi milik seorang manusia.. terdapat berjuta lagi benda atau perkara boleh mengalami perkara seperti ini.. contohnya seperti perasaan sayang , kasih , cinta , suami, isteri dll.. semuanya akan menjadi milik kita jika telah ditakdirkan Allah namun jika sebaliknya dan kita harus kehilangan apa yang kita miliki maka REDHA lah.. Kerana pada akhirnya semua yang kita miliki TIDAK KEKAL kerana yang kekal hanyalah ALLAH swt..


THE ZISTERS @ ASTRO AWANI

Mak Dara @ IKLAN MAYBANK