Sunday, February 5, 2017

WANITA BERUMUR 40 TAHUN

WANITA BERUMUR 40 TAHUN


40 antara umur yang menakutkan bagi setiap orang terutamanya bagi kaum wanita. Kenapa?? Sedangkan ada pepatah yang menyebut "LIFE BEGINS AT 40" Jadi kenapa harus takut dan fobia apabila mahu mencecah ke umur keramat itu.. Itu yang selalu bermain di fikiran Mak Dara doulu dolu.. Tapi pada tarikh 24hb Januari 2017 . maka genaplah umur mak dara genap 40 tahun.. Haaaaa baru ada akai.. Ada macam seram sejuk dibuatnya.. Dan ternyata pabila genapnya 40 tahun membuatkan mak dara rasa sunggu KERTUUUUU sekali hahahaha.. Kini mak dara telah berada dalam kategori WANITA BERUMUR 40 TAHUN ...




HAPPY BIRTHDAY TO ME!!!
HAPPY BIRTHDAY TO ME!!!
HAPPY BIRTHDAY TO ME!!!
HAPPY BIRTHDAY TO ME!!!

Haaaaa jangan tanjat ye boboy dan gegurl semua... Mak Dara memang suka nyanyi lagu harijadi untuk diri sendiri.. Bukanlah niat nak perasan ke apa cuma nak sedarkan diri yang usia mak dara dah kearah senja nan merah gitu... 

Alhamdulillah, dengan limpah kurnia dari Allah, diriku masih lagi mampu bernafas di dunia ini Alhamdulillah. Cuma tahun ni seperti dua tahun yang lalu agak sedih sikit sebab somi mak takde untuk sambut besday sama sama ngan mak Biasalah bila takde tersayang di sisi time birthday ni emo sikit hehe.. Tapi alhamdullilah masih ada anak anak di sisi Mak .



Apa apapun jutaan terima kasih kepada teman teman yang sudi wish birthday pada Mak di FB MAK DARA . Perghh naik lenguh tangan menjawab setiap satu wish.. Auwww memang sweet sangat la korang semua.. U guys are awesome.. Jutaan terima kasih kepada sanak saudara, teman teman, anak anak dan somi yang wish untuk Mak ya.. sangat sangat terharu dan sangat hargainya..Ohhhh dah masuk 40 tahun umurku... Ohhhhh kertuuuuuuuu  sudeyyyy!


Seseorang yang sudah mencapai umur 40 tahun bererti akalnya sudah sampai pada tingkat kematangan berfikir serta sudah mencapai kesempurnaan kedewasaan dan budi pekerti. Sehingga secara umum, tidak akan berubah kelakuan seseseorang yang sudah mencapai umur 40 tahun.saat sudah menginjak usia 40 tahun . 

Dan bagi yang bakal berumur 40 tahun bacalah doa ini ketika genap umur anda 40 tahun nanti..

Allah Ta'ala berfirman,  

حَتَّى إِذَا بَلَغَ أَشُدَّهُ وَبَلَغَ أَرْبَعِينَ سَنَةً قَال 

رَبِّ أَوْزِعْنِي أَنْ أَشْكُرَ نِعْمَتَكَ الَّتِي أَنْعَمْتَ عَلَيَّ وَعَلَى وَالِدَيَّ وَأَنْ أَعْمَلَ صَالِحًا تَرْضَاهُ وَأَصْلِحْ لِي فِي ذُرِّيَّتِي إِنِّي تُبْتُ إِلَيْكَ وَإِنِّي مِنَ الْمُسْلِمِينَ

"Sehingga apabila dia telah dewasa dan umurnya sampai empat puluh tahun ia berdoa: 

"Ya Tuhanku, tunjukilah aku untuk mensyukuri nikmat Engkau yang telah Engkau berikan kepadaku dan kepada ibu bapakku dan supaya aku dapat berbuat amal yang saleh yang Engkau ridai; 
Berilah kebaikan kepadaku dengan (memberi kebaikan) kepada anak cucuku. Sesungguhnya aku bertobat kepada Engkau dan sesungguhnya aku termasuk orang-orang yang berserah diri"." 
(QS. Al-Ahqaf: 15)

Imam Asy-Syaukani rahimahullah berkata: “Dalam hal ini ada dalil bahwa hendaklah seseorang yang telah mencapai usia 40 tahun memperbanyak membaca doa-doa tersebut”

Jadi pada mereka yang bakal atau sudahpun berusia 40 tahun dan ke atas Mak Dara doakan semoga anda tabah menjalani hidup dalam usia ini. Hendaklah kita semua meningkatkan rasa syukurnya kepada Allah juga kepada orang tua kita. Selalulah kita memohon kepada-Nya, agar diberi hidayah, taufik, dibantu, dan dikuatkan agar dapat mengharungi sisa sisa kehidupan kita pada masa hadapan.. Insyaallah Aamin 


THE ZISTERS @ ASTRO AWANI

Mak Dara @ AXA AFFIN Life Insurance Malaysia

Mak Dara @ IKLAN MAYBANK